Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

JKP skeptiska par iespēju Latvijā nodrošināt tiesības reģistrēt viendzimuma partnerattiecības

Jaunā konservatīvā partija (JKP) ir skeptiska par iespēju Latvijā nodrošināt tiesības reģistrēt viendzimuma partnerattiecības, aģentūrai LETA sacīja JKP Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Krišjānis Feldmans.

Feldmans norādīja, ka vēl 2019.gadā Saeima noraidīja iniciatīvu par Kopdzīves likuma ieviešanu, tāpēc arī jautājumā par iespēju reģistrēt viendzimuma partnerattiecības būtu jāsaglabā konsekvence.

Deputāts norādīja, ka jautājumā par Kopdzīves likuma ieviešanu JKP bija paudusi savu pozīciju un arī šajā jautājumā JKP viedoklis ir skeptisks.

"Tas ir juridisks un konstitucionāls jautājums," teica Feldmans, gan piebilstot, ka vienlaikus JKP neiejaucas tajā, ko katrs dara mājās.

Kā ziņots, sabiedrības iniciatīvu portālā Manabalss.lv savākti vairāk nekā 10 000 parakstu par iespēju reģistrēt viendzimuma partnerattiecības.

Kā iniciatīvas pārstāvis norādīts Raimonds Petrovics. Parakstu vākšana sākta 9.martā, un šajā laikā par to parakstījušies vismaz 10 092 cilvēki.

Iniciatīvā uzsvērts, ka iespēja legāli reģistrēt viendzimuma partnerattiecības ir vienlīdzības jautājums visās Eiropas Savienības dalībvalstīs, tai skaitā arī Latvijā. Patlaban viendzimuma pāriem legālu atzīšanu piedāvā 47 valstis, no kurām 27 ietilpst Eieorpas Savienības (ES) Padomē. Pirmā valsts pasaulē, kas atļāva viendzimuma pāriem slēgt civilo savienību, bija Dānija, kas par šādu soli izšķīrās 1989.gadā.

Petrovics atgādināja, ka diskusijās par viendzimuma pāru laulībām visasākās domstarpības parasti raisa priekšstati par to, kas ir laulība, bet nereti diskusijās Latvijā atklājas arī dziļi iesakņojusies homofobija un diskriminācija pret lesbietēm un gejiem no PSRS laikiem.

"Pašos pamatos šis ir jautājums par vienlīdzību likuma priekšā. Civila laulība, civila savienība vai reģistrētas partnerattiecības nozīmē tiesības, atbildību un garantijas, ko valsts sniedz pārim, kas atrodas stabilās attiecībās," norādīja Petrovics, paužot uzskatu, ka Latvijas valdība nedrīkst diskriminēt viendzimuma pārus un izslēgt tos no aizsardzības, kas tiek garantēta oficiāli atzītai laulībai starp vīrieti un sievieti.

Idejas aprakstā akcentēts, ka Latvijas valdībai jāturpina cīnīties pret diskrimināciju, kas balstīta uz seksuālo orientāciju, un jāveicina cieņpilna attieksme pret lesbietēm, gejiem un biseksuālām personām. Petrovica ieskatā tiesību piešķiršana viendzimuma pāriem neko neatņem atšķirīgu dzimumu pāriem, kas jau bauda šīs tiesības.

"Uzsveru, ka šīs tiesības nekļūs mazāk vērtīgas vai vājākas tikai tāpēc, ka tādas būs vēl vairākiem cilvēkiem. Mūsu sabiedrību veido indivīdu, attiecību un ģimeņu daudzveidība. Pienācis laiks to uzlūkot kā labu īpašību," pārliecināts Petrovics.

Līdzīga iniciatīva jau iepriekš tikusi iesniegta Saeimā, taču tā tika noraidīta.

Top komentāri

Itamars Toledano
Protams, mauku baram, kas visu mūžu pieraduši laulību ar maucību un meliem APGĀNĪT, geju vēlme aprecēties TRACINA līdz neprātam. Tomēr viss velti, jo Dievs nekad nav mauku un izvirtuļu pusē, un Kasspers ar savu veco kraņu Līguci var ar krustiem bezmaz līdz vēderam nokārties, tie viņus tāpat uz elli novedīs!
Itamars Toledano
Feldmanis saka, ka JKP neiejaucas tajā, ko viendzimuma ļaudis mājās dara. Vai kāds iejaucas tajā, ko mājās divdzimuma Feldmanis dara?
interesanti
i
Kāpēc, ja cilvēki vēlas savā starpā noslēgt partnerattiecības?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē