Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Ameriks: ES mēroga Covid-19 vakcinācijas apliecība varētu sākt aktīvi darboties augustā

Eiropas Savienības (ES) mēroga Covid-19 vakcinācijas apliecības varētu sākt aktīvi darboties tikai augustā, aģentūrai LETA uzsvēra Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Andris Ameriks (GKL).

Viņa ieskatā, digitālā zaļā sertifikāta ieviešana ir neizbēgama, lai nākotnē varētu fiksēt informāciju par tiem cilvēkiem, kuri ir saņēmuši Covid-19 vakcīnu vai izslimojuši koronavīrusa izraisīto slimību. Ameriks uzsvēra, ka lielā mērā šīs apliecības ieviešana ir saistīta ar sabiedrības drošību un arī ar ceļošanas vai braukšanas nosacījumiem.

EP deputāts vērsa uzmanību, ka daudzām transporta un citu pakalpojumu sniedzēju kompānijām ir būtiski nodrošināt sabiedrības vairākuma drošību un šis būtu pirmais ES solis šajā virzienā. Viņš minēja, ka atsevišķas valstis jau tagad cenšas ieviest vietēja rakstura apliecības, saprotot to, ka vakcinācijas process attīstīsies un tas arī noteikts, cik liela būs cilvēku kustība.

Tāpat Ameriks norādīja, ka patlaban saistībā ar digitālā zaļā sertifikāta ieviešanu karstas debates ir par diskrimināciju, jo patlaban pilnā apjomā Covid-19 vakcīnas nav pieejamas un šāds lēmumus diskriminē vienu daļu cilvēku, kas varbūt būtu gatavi vakcinēties, bet nevar to izdarīt, jo trūkst vakcīnu.

Runājot par to, vai digitālā zaļā sertifikāta ieviešana varētu motivēt cilvēkus aktīvāk vakcinēties, Ameriks uzsvēra, ka patlaban ir pretēja situācija - daudzi cilvēki grib vakcinēties, bet nav šo vakcīnu pieejamība. EP deputāts akcentēja, ka patlaban Eiropa iepaliek daudzām valstīm vakcinācijas tempā.

Viņaprāt, diskusijas par vakcīnu pieejamību turpmāko divu, trīs mēnešu laikā būs ļoti aktīvas. Tāpat viņš pauda, ka digitālo zaļo sertifikātu, visticamāk, neieviesīs turpmākās nedēļas vai mēneša laikā.

LETA jau rakstīja, ka Eiropas Komisija (EK) rosinājusi izveidot digitālo zaļo sertifikātu, lai atvieglotu iedzīvotāju brīvu un drošu pārvietošanos ES Covid-19 pandēmijas laikā, aģentūru LETA informēja EK pārstāvniecības Latvijā Preses nodaļā.

Paredzēts, ka digitālais zaļais sertifikāts būs apliecinājums tam, ka persona ir vakcinējusies pret Covid-19, ir saņēmusi negatīvu testa rezultātu vai ir pārslimojusi Covid-19. Tas bez maksas būs pieejams digitālā vai drukātā formātā. Tajā būs iekļauts QR kods, kas nodrošinās sertifikāta drošību un autentiskumu.

Tāpat plānots, ka EK izveidos vārteju, lai nodrošinātu, ka visus sertifikātus var verificēt visā ES, un palīdzēs dalībvalstīm tos tehniski ieviest. Dalībvalstis joprojām ir atbildīgas par to, kurus ceļotājiem piemērojamos sabiedrības veselības ierobežojumus var atcelt, bet tām šādi atbrīvojumi tāpat būs jāpiemēro ceļotājiem, kuriem ir digitālais zaļais sertifikāts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē