Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

DP: Uzbrukumi Kopenhāgenā apliecina terorismu kā vienu no galvenajiem draudiem Eiropā

Sestdien notikušie uzbrukumi Kopenhāgenā vēlreiz apliecina, ka terorisms šobrīd ir viens no galvenajiem draudu faktoriem Eiropā, teikts Drošības policijas (DP) izplatītajā paziņojumā.Traģiskie notikumi Kopenhāgenā arī parāda, ka teroristi arvien biežāk Eiropā organizē uzbrukumus ar šaujamieročiem un ir gatavi iesaistīties bruņotā konfrontācijā ar tiesību aizsardzības institūciju pārstāvjiem, norāda DP.

Ja vēršanās pret policistiem ir salīdzinoši jauna islāmistu teroristu darbības tendence, tad personas, kuras islāmistu teroristu izpratnē ir vainojamas par islāma zaimošanu, kā arī ebreju reliģiskie objekti, jau daudzus gadus ir starp prioritārajiem islāmistu teroristu uzbrukumu mērķiem Eiropā. DP uzsver, ka terora akti Kopenhāgenā norāda uz vēl vienu terorisma tendenci Eiropā, proti, viens islāmistu teroristu organizēts uzbrukums bieži vien iedvesmo uz līdzīgām darbībām arī citus radikālās islāma interpretācijas atbalstītājus. Tas savukārt rada risku, ka radikāli noskaņotas personas var plānot jaunus uzbrukumus Eiropā.DP vērtējumā terora akti Kopenhāgenā pierāda, ka islāmistu teroristi rada arvien nozīmīgākus draudus arī Ziemeļeiropas reģionā. Lai gan Latvijā tāpat kā pārējās Baltijas valstīs terorisma draudu līmenis saglabājas salīdzinoši zems, terorisma draudu tendences Eiropā ilgtermiņā var nelabvēlīgi ietekmēt arī drošības situāciju mūsu valstī. Šī iemesla dēļ ir jāturpina stiprināt nacionālā pretterorisma sistēma un jāveicina pretterorisma pasākumos iesaistīto institūciju spējas efektīvi novērst teroristiska rakstura apdraudējumus.DP kā pretterorisma pasākumus koordinējošā institūcija Latvijā turpina veikt darbības, kas ir vērstas uz savlaicīgu informācijas iegūšanu par potenciālajiem terorisma riskiem un identificēto risku novēršanu, kā arī uztur regulārus kontaktus ar ārvalstu partneru dienestiem.Kā ziņots, Dānijas policija svētdienas rītā nogalinājusi vīrieti, kas Kopenhāgenā sarīkoja divas apšaudes, nogalinot divus cilvēkus un ievainojot piecus.Sestdien Dānijas galvaspilsētā Kopenhāgenā tika apšaudīta kafejnīca, kurā notika pretrunīgi vērtētā latviešu izcelsmes Zviedrijas mākslinieka Lāša Vilka rīkots mākslai, zaimošanai un vārda brīvībai veltīts pasākums. Uzbrukumā nogalināts kāds 40 gadus vecs dānis un ievainoti trīs policisti.Savukārt agrā svētdienas rītā pie Kopenhāgenas galvenās sinagogas nogalināts kāds ebreju vīrietis un ievainoti divi policisti. Sinagogā notika ebreju svinības, un nošautais vīrietis apsargāja ieeju ēkā.Videonovērošanas kameru ieraksti liecina, ka abus uzbrukumus veicis viens cilvēks.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Mozus un bauslis nākotnei

Lai regulētu mākslīgā intelekta izmantošanu priekšvēlēšanu aģitācijā, nolemts veikt attiecīgus grozījumus Priekšvēlēšanu aģitācijas likumā. Patlaban Saeima grozījumus jau atbalstījusi pirmajā l...

Infografikas

Vairāk Infografikas


Karikatūrista skats

Vairāk Karikatūrista skats