Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Turpmāko tendenču iezīmēšana

Jūnija nogalē risināsies divas ļoti nozīmīgas valstu vadītāju sanāksmes. Pirmā no tām ir attīstības valstu organizācijas BRICS līderu tikšanās, kas paredzēta 24. jūnijā, gan virtuālajā vidē, jo Ķīna, kas šobrīd ir BRICS prezidējošā valsts, cīnās ar Covid-19 uzliesmojumu, bet otrā – septiņu grupas (G7) jeb vadošo rietumvalstu līderu tikšanās, kas no 26.

Pirmajā gadījumā tiek gaidīti lēmumi par to, kā tiks virzīta un attīstīta tā sauktā pasaule bez Rietumiem, tajā skaitā, domājams, tiks lemts par vadošo attīstības valstu ekonomiskās sadarbības paātrinātu paplašināšanu, savas norēķinu sistēmas izveidi un daudz vērienīgāku nacionālo valūtu izmantošanu starpvalstu maksājumiem, u. c., kā arī de facto pausts atbalsts Krievijai un nosodīta Rietumu īstenotā sankciju politika. G7 valstu līderu uzmanības centrā savukārt būs Krievijas iebrukums Ukrainā un sankciju politika, bet ja raugās plašāk – "uz noteikumiem balstītās pasaules kārtības" saglabāšana, kā arī risinājumu meklēšana, kā panākt vadošo attīstības valstu pievienošanos pret Krieviju vērstajām sankcijām.

Viens no interesantiem momentiem ir, ka divas no BRICS valstīm (Indija un Dienvidāfrika) ir uzaicinātas arī uz G7 līderu tikšanos Berlīnē. Tajā pašā laikā organizācijas paplašināšanas jautājumu ir aktualizējusi arī BRICS, un kā potenciālas pretendentes uz drīzu pievienošanos šim klubam tiek minētas Argentīna, Ēģipte, Indonēzija, Nigērija, iespējams, arī Saūda Arābija. Formāts BRICS+, kas parādījās 2017. gadā un sākotnēji tika izmantots tikai kā mehānisms padziļinātas sadarbības iedibināšanai ar to vai citu valsti, tagad jau tiek uztverts kā ceļš pretim dalībai apvienībā. Tādas BRICS valstis kā Ķīna un Krievija savukārt pat necenšas slēpt, ka uzskata apvienības paplašināšanu par iespēju nostiprināt savas pozīcijas konfrontācijā ar Rietumiem.

Viedokļi par to, kas gaidāms no šo tikšanos rezultātiem, tikmēr gan ir atšķirīgi – sākot ar apgalvojumiem, ka abi samiti atstās būtisku ietekmi un visiem turpmākajiem ģeopolitiskajiem procesiem globālā mērogā, beidzot ar uzskatu, ka vērā ņemamas ietekmes vidējā un ilgtermiņā tiem nebūs. Iespējams, patiesība šajā gadījumā atrodas kaut kur pa vidu. Par revolucionāru un vēsturisku notikumu nedz viena, nedz otra tikšanās nekļūs, taču vienlaikus tās aizvien skaidrāk iezīmēs jau jaunā pasaules dalījuma jeb pasaules kārtības kontūras, parādot turpmākās ģeopolitiskās virzības tendences. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē