Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija
Šoreiz neder politiķu iecienītā aizbildināšanās, ka Brisele tā lika

Pārspīlētā dalīšana ikdienā

Patlaban jau ir skaidri redzams, ka visai atšķirīgi politiķi, kurus apvieno tas, ka viņi atrodas ārpus valdošās koalīcijas, cer 14. Saeimā iekļūt, izmantojot pandēmijas un vakcinācijas pret Covid-19 tēmu. Teorētiski, jebkuram racionāli domājošam cilvēkam vajadzētu saprast, ka epidemioloģisko situāciju ietekmē ne jau tas, kā sauc partijas, kuras veido valdību, bet citi faktori, tomēr, kā izrādās, mūsu vidū ir līdzcilvēki, kuru attieksme pret valdošo koalīciju ir tik negatīva, ka viņi ir gatavi ticēt pat politiskajam Laimes lācim, kas sola uz burvju mājiena atjaunot tādu situāciju, kāda bija 2019. gadā.

Te bez vainas nav pati valdošā koalīcija, jo tai reizēm pietrūkst izpratnes par to, kā pieņemtie lēmumi psiholoģiski ietekmēs sabiedrību. Šajā vasarā asu reakciju izraisīja iedzīvotāju dalīšana vakcinētajos un nevakcinētajos, atļaujot vakcinētajiem uzturēties restorānu, kafejnīcu un bistro iekštelpās, bet nevakcinētajiem – tikai āra terasēs. Latvijas Restorānu biedrības prezidents Jānis Jenzis, kurš pret šādu dalīšanu iebilda, sociālajos tīklos tika pieskaitīts kovidnoliedzējiem, lai gan ikviens, kurš pandēmijas laikā seko līdzi uzņēmēju un valdības diskusijām, būs pamanījis, ka Jenzis pragmatiski cīnās par viesmīlības nozares interesēm, nevis tiražē sazvērestības teorijas.

Turklāt, kā Diena pārliecinājās jūlijā Lietuvā un nupat augustā – Dienvideiropā, tas, ka paēšanas vietās dalīšana vakcinētajos un nevakcinētajos nenotiek, var būt norma. Vairākās Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs gan ES digitālais Covid sertifikāts, gan arī vietējais dokuments, piemēram, Lietuvas vai Spānijas Covidpass, tiek prasīts retos gadījumos, nevis tādās ikdienišķās situācijās kā pusdienošana (nevar noliegt to, ka ir loģiski t. s. Covid-19 dokumentus pārbaudīt, cilvēkiem ierodoties valstī, turklāt, ņemot vērā to, kādi ar Covid-19 nesaistīti nosacījumi jau gadiem jāievēro aviopasažieriem, lidostā uzrādīt vēl vienu dokumentu nudien nav nekas īpašs).

Mūsu politiskajai elitei būtu jāsaprot, ka ir ļoti daudz tādu iedzīvotāju, kuri viedokli par valdības darbu pandēmijas laikā veido, pamatojoties uz situācijām, ar kādām sastopas ikdienā, un cilvēku dalīšana vakcinētajos un nevakcinētajos pie pusdienu galda var likties gan aizvainojoša, gan absurda. Turklāt šoreiz neder dažu Latvijas politiķu iecienītā aizbildināšanās, ka Brisele tā lika, jo vairākās citās ES dalībvalstīs pakalpojumu pieejamības saistīšana ar to, ir vai nav cilvēks vakcinējies, notiek diplomātiskāk, padomājot par to, lai nerastos sadzīviski konflikti un galu galā arī lai vakcinētos pasargātu no radikālo antivakseru verbālajiem uzbrukumiem un neliktu taisnoties, kādēļ esi vakcinējies.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Trūkst reālas rīcības

Investīciju klimats Latvijā investoru vērtējumā 2023. gadā sasniedzis viszemāko vērtību – 1,9 punktus no 5, un salīdzinājumā ar 2022. gada mērījumiem vērtējums nokrities par 0,4 punktiem. Tā secin...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē