Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta
Pieļauj ASV sadalīšanos Trampu un viņa konkurentu Baidenu atbalstošajās pavalstīs

Neiepriecinoši scenāriji

Lai arī ASV prezidenta Donalda Trampa oponentiem demokrātiem pirms šā gada 3. novembrī gaidāmajām valsts prezidenta vēlēšanām galvenokārt vajadzētu piedāvāt vēlētājiem savu nākotnes vīziju, tās vietā aizvien uzstājīgāk tiek virzīta reanimētā ideja par ārvalstu, galvenokārt Krievijas, gaidāmo iejaukšanos vēlēšanās, kā arī gaidāmo vēlēšanu rezultātu viltošanu.

Tramps un viņa atbalstītāji pret varbūtējo ārvalstu iejaukšanos vēlēšanās tikmēr attiecas rezervētāk, uzsvaru liekot uz gaidāmajām nelikumībām, kuras varētu būt, balsojot pa pastu. Ir vēl arī citas pazīmes, kuras liecina, ka abas puses (it īpaši demokrāti) laikus gatavo attaisnojumu lēmumam zaudējuma gadījumā neatzīt vēlēšanu rezultātus. Iepriekšējais šāds lēmums (1860. gadā dienvidu pavalstis atteicās atzīt Abrahama Linkolna ievēlēšanu par ASV prezidentu) noveda pie pilsoņu kara Savienotajās Valstīs.

Ņemot vērā šā brīža iekšpolitisko spriedzi, pat ASV netrūkst ekspertu, kuri uzskata par iespējamu ja ne plaša mēroga pilsoņu karu, tad ASV sadalīšanos Trampu un viņa konkurentu Baidenu atbalstošajās pavalstīs, katra no kurām par "īsto" prezidentu uzskatīs vienu vai otru politiķi. Tiesa, tas ir sliktākais no scenārijiem. Ticamāk šķiet, ka pēc vēlēšanām sekos ilgstoša tiesāšanās, abām pusēm izvirzot oponentiem apsūdzības dažādos likumpārkāpumos vēlēšanu laikā, kamdēļ ASV 46. prezidenta (Trampa uzvaras gadījumā) vai 47. prezidenta (Baidena uzvaras gadījumā) stāšanās amatā tiks atlikta uz vairākiem mēnešiem.

Lieki piebilst, ka visu šo laiku ASV būs lielā mērā paralizētas, – lai kurš no kandidātiem beigās arī tiktu atzīts par uzvarētāju, vēlēšanu iznākums nemazinās iekšējās pretrunas. Daļēji novērst šo situāciju var vai nu viena kandidāta ļoti pārliecinoša uzvara, vai arī kompromisa vienošanās ASV elišu starpā, bet abi šie varianti vismaz šobrīd nešķiet ticami.

Galvenais gan ir ne tik daudz ASV pieaugošā apņemšanās ieslīgt vēl ievērojami iespaidīgākā iekšpolitiskajā haosā, bet gan tas, kādu iespaidu šis haoss atstās uz pārējo pasauli. ASV prezidenta vēlēšanu iznākums tiek gaidīts daudzviet, un no tā būs lielā mērā atkarīga situācijas tālākā attīstība virknē valstu un karsto punktu, vēlēšanām būs ievērojama ietekme uz dažādu alianšu un starptautisko organizāciju politiku utt.

Attiecīgi, ja vēlēšanu uzvarētājs paliks nezināms vēl nenoteiktu laiku vai ja izrādīsies, ka šāda uzvarētāja vienkārši nav, it īpaši ASV galvenie oponenti starptautiskajā arēnā par Vašingtonu vienkārši aizmirsīs un sāks rīkoties pēc saviem ieskatiem. Un tā ir varbūtība, ar kuru nepieciešams rēķināties.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē