Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Misija bez redzamiem rezultātiem

Sava pirmā Eiropas apmeklējuma laikā ASV valsts sekretāra Entonija Blinkena centieni aktualizēt – arī Ziemeļatlantijas alianses līmenī – ASV centienus apturēt Krieviju un Vāciju savienojošā gāzes vada Ziemeļu straume 2 būvniecības noslēgšanu prognozējami noslēdzās bez redzamiem rezultātiem, ja par tādiem neuzskata draudus noteikt ASV sankcijas jau pret gāzes vada būvnieku, Šveicē reģistrēto kompāniju – operatoru Nord Stream 2 AG, kā arī pret gāzes vada potenciālajiem sertificētājiem un apdrošinātājiem.

Kā tika paziņots oficiāli, Blinkenam un Vācijas ārlietu ministram Heiko Māsam neizdevās "atrast kopsaucējus", savukārt NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs atzina, ka aliansei nav vienota viedokļa par šo jautājumu. Nav arī skaidrs, no kurienes lai tāds rastos, jo ASV cīņa pret Ziemeļu straumi 2, šķiet, ir ne tik daudz cīņa pret Krieviju un tās ietekmi, kā tiek apgalvots publiski, bet gan cīņa pret Vācijas un tās sabiedroto Eiropā interesēm un nākotnes plāniem. Uz kolektīvo Rietumu Bolivara zirga vietas diviem jātniekiem – ASV un Eiropas Savienībai (ES) – kļūst aizvien mazāk, un Vašingtona vēlas, lai konkurents ES lokomotīves Vācijas personā tālāk soļotu kājām, to darīt pēdējā kategoriski atsakās. 

Lētas un garantētas Krievijas gāzes piegādes ir kritiski svarīgas vairāku Vācijas industriju konkurētspējas nodrošināšanai. Tāpat tām ir galvenā loma Vācijas plānos kļūt par apvienotās Eiropas vadošo tā saukto gāzes "habu" (centrālais mezgls), šādi palielinot Berlīnes iespējas ietekmēt virknes Eiropas valstu politiskos lēmumus. Ar Ziemeļu straumi 2 ir saistīti plāni par pāreju uz ūdeņraža ekonomiku, jo gāzes vadu ir iespējams izmantot arī ūdeņraža piegādēm no Krievijas.

Ņemot vērā iepriekš minēto, kā arī ne tikai Ziemeļu straumes 2, bet arī ar to saistītās sauszemes infrastruktūras būvniecībā ieguldītos iespaidīgos līdzekļus, ir skaidrs, ka Berlīne par gāzes vadu cīnīsies līdz pēdējai patronai. Savukārt Maskavai Ziemeļu straumes 2 pabeigšana un darbības sākšana ir prestiža un ietekmes jautājums, lai gan arī ekonomiskās ieinteresētības, protams, netrūkst. Tomēr, tā kā Krievijā rit gāzes eksporta diversifikācijas plānu īstenošana, pat Maskavai pesimistiskāko scenāriju gadījumā ekonomika cietīs ievērojami mazāk nekā prestižs.

Pateicoties šādam fonam, ASV jaunās administrācijas centieni nepieļaut vismaz Ziemeļu straumes 2 darbības sākšanu (par būvniecības apturēšanu runas de facto vairāk nav – ir skaidrs, ka vēlākais līdz jūnija beigām tā tiks pabeigta) vairāk izskatās nevis pēc reāliem mēģinājumiem sasniegt šo mērķi, bet pēc nevēlēšanās atzīt zaudējumu gāzes karā. Kā arī pēc vēlmes panākt no Vācijas vismaz kādus kompromisus un piekāpšanās, ko būtu iespējams pasludināt par ievērojamu Baidena administrācijas uzvaru.

Pieņemamiem kompromisiem Berlīne, jāpiebilst, ir gatava. Cits jautājums, ka Vācijas galvaspilsētā un ne tikai tajā vēl ilgi neaizmirsīs, kurš kurā pusē ir atradies Berlīnei tik svarīgā projekta īstenošanas laikā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē