Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Ministres demisija dzīvības cenā

Premjerministra lēmumam par Ilzes Viņķeles (Attīstībai/Par!) aizsūtīšanu pelnītā demisijā ir tikai viens trūkums – tas ir pieņemts daudz par vēlu, bet tas vēl aizvien dod iespēju izglābt daudzu Latvijas cilvēku dzīvību un veselību. Brīdī, kad sabiedrībā nav viennozīmīgas skaidrības un uzticības vakcinācijai pret Covid-19, Veselības ministriju nevar vadīt Saeimas vēlēšanās izsvītrota politiķe, kurai nav ne plāna, ne uzticības.

Viņķeles demisija jeb vairāk saliedētības un mazāk intrigu valdības darbā jau pirms mēneša nozīmētu, ka, visticamāk, valdībā būtu spēts pieņemt grūto lēmumu par teritoriālajiem pārvietošanās ierobežojumiem, nepieļaujot auto straumes "uz Ziemassvētkiem pie omītes". Tagad vāji sagatavotiem jāielec aizejošajā vakcinācijas vilcienā, kurš pagaidām, pateicoties Viņķelei, dodas tumšā tunelī bez gaismas tā galā.

Kustībai Par!, kuras biedre formāli ir Viņķele, šī jāuztver kā iespēja restartēties un atbrīvoties no Latvijas attīstībai "kasieru" ietekmes, kurā Viņķele ir iekrampējusies vēl ciešāk nekā Veselības ministrijas stenderēs. Bez Latvijas attīstībai "kasiera" Edgara Jaunupa politiskajām shēmām Saeimā neievēlētā Viņķele pie sava sapņu portfeļa Kariņa valdībā nebūtu tikusi. Vai cenai, kas sekojošajos krīzes mēnešos par Viņķeles amatu ir maksāta, ir kāda saistība ar Covid-19 iepirkumiem, jāskaidro Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam.

Apvienības Attīstībai/Par! noslīdēšana zem 5% sliekšņa jaunākajos partiju reitingos pierāda, ka politiskām spēlēm nav laika un jāvirza jauns, rīcībspējīgs veselības ministrs. Atgādināt par koalīcijas līguma nosacījumu, ka premjerministram par demisijas pieprasījumu jābrīdina 48 stundas, pirms juridiski parakstīt demisijas aktu, ir bezatbildīgākā reakcija uz Kariņa lēmumu, kādu varēja sagaidīt no apvienības Attīstībai/Par!. Daudziem Latvijas iedzīvotājiem vairs nav šo 48 stundu.

Retoriskais jautājums, cik veiksmīgi savos amatos tad ir citi ministri, ja izbrāķēta izrādījusies tikai Viņķeles kompetence, nav saistīts ar cilvēku dzīvībām. Šobrīd valdībai ir jāstrādā tikai vienam mērķim – Covid-19 apturēšanai. Veselības ministram ir jābauda pārējo ministru uzticība un jāvada komandas darbs, kurā pārējie savu nozaru politiku pielāgo par epidemioloģisko krīzi atbildīgā ministra redzējumam. Tā vietā valdībā aiz slēgtām durvīm mēnešiem ilgi slēpta Viņķeles pretdarbība premjerministra ierosinājumiem apstākļos, kad acīmredzami kaut kas nepavisam "nav labi".

Ar otrdienas lēmumu Kariņš, riskējot ar valdības krišanu, parāda citiem ministriem, ka, par spīti viņa partijas salīdzinoši nelielajam balsu skaitam pie kopējā koalīcijas galda, viņš ir spējīgs izmantot arī ierobežotas politiskās iespējas, lai veiktu izmaiņas valdībā. Jo, par spīti tam, ka jau notiek konsultācijas par nākamo veselības ministru, vēl aizvien pastāv bīstamība, ka Attīstībai/Par! izvēlēsies destabilizēt situāciju valdībā, nevis pasteidzināt, lai par izeju no krīzes atbildīgā ministrija sāktu strādāt, nevis apkalpot vienas politiķes ego.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē