Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā 0 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte
Lietuvai nav citas izejas, kā vien vērsties pret nelegāļiem ar pārliecināšanas spēku

Liberālie Rietumi Lietuvu nesapratīs

Latvijas dienvidu kaimiņvalsts Lietuvas centieni apturēt un pagriezt atpakaļ Baltkrievijas virzienā nelegālo imigrantu plūsmas var negatīvi ietekmēt valsts ilgtermiņa stratēģiskos plānus attiecībā pret Minsku.

Jāatgādina, ka Lietuva ir sākusi izmantot jaunu taktiku pret nelegālajiem robežas šķērsotājiem, gana pārliecinoši liekot pēdējiem griezties atpakaļ. Lietuvas varas iestādes, protams, apgalvo, ka nelegāļu pārliecināšanai tiek izmantots tikai un vienīgi vārda spēks, lai gan imigranti tikpat pašsaprotami apgalvo pretējo. Kā jau ierasts šādos gadījumos, rietumvalstu liberālā prese aizvien atklātāk nostājas nelegālo migrantu pusē, tostarp kritiku Lietuvai par tās īstenoto politiku ir paudis arī viens no liberālās domas flagmaņiem, laikraksts The New York Times. Ieceļotāja no Irākas nāve neskaidros apstākļos uz Lietuvas un Baltkrievijas robežas atbalstu nelegālajiem imigrantiem pavisam noteikti nesamazinās.

Tajā pašā laikā Lietuvai nav citas izejas, kā vien vērsties pret nelegāļiem ar pārliecināšanas spēku. Minskas ekspresis (šādi pēc analoģijas ar Bagdādes ekspresi nu jau ierasti tiek dēvēti avioreisi, ar kuriem no Irākas, lai apskatītu klātienē Eiropas Savienības (ES) robežu, Baltkrievijā ierodas "tūristi") uzņem aizvien lielākus apgriezienus, un, ja tendence netiks pagriezta pretējā virzienā, tā var kļūt par reālu draudu Lietuvas nacionālajai drošībai un iekšpolitiskajai stabilitātei. Pavisam vienkāršas aplēses arī liecina, ka nelegālo imigrantu skaits var viegli sasniegt arī desmit un vairāk tūkstošu cilvēku mēnesī. Ar ko tas draud Lietuvai, katrs pats var iedomāties, iztēlojoties situāciju, kad Latvijā ik mēnesi ierodas pa desmit un vairāk tūkstošiem nelegālu imigrantu. Neko daudz nespēj līdzēt arī Viļņas un citu rietumvalstu centieni pierunāt Irākas varas iestādes pārtraukt izsniegt atļaujas šādu "tūristu" lidojumiem. Pirmkārt, jau Irākas valdība ir ieinteresēta, lai valsts teritoriju pamestu iespējami vairāk ar dzīvi neapmierināto, kuri citādi rada nebeidzamas problēmas pašu mājās. Otrkārt – pat kādas vienošanās ar Irākas centrālo valdību nenozīmē, ka tās ir iespējams arī īstenot. Bagdādes kontrole pār lielu daļu valsts ir formāla, un vairākums reģionu tās lēmumus bieži un atklāti ignorē. Visbeidzot – ir grūti apturēt cilvēkus, kuri stingri apņēmušies doties uz Baltkrieviju un tālāk uz ES.

Apturēt šo "tūrismu" var tikai Baltkrievijas varas iestādes, tomēr tās to darīt negrasās un acīmredzami arī nedarīs līdz brīdim, kamēr nebūs pārliecinātas, ka Lietuva vēršanās pret nelegālajiem imigrantiem dēļ ir neatgriezeniski diskreditēta liberālo Rietumu acīs. Iespējams, šāda neatlaidība skaidrojama ar Viļņas centieniem virzīt ideju par nepieciešamību izveidot savu tribunālu, līdzīgu bijušās Dienvidslāvijas Hāgas tribunālam. Šīs institūcijas priekšgalā Viļņa, jāpiebilst, redzēja savu eksprezidenti Daļu Grībauskaiti, tomēr tagad no šiem plāniem, visticamāk, nāksies atteikties. Liberālā Eiropa un ASV nesapratīs. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē