Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Indijas ģeopolitiskā balansēšana

Nedēļas sākumā kļuva zināms par Sidnejā, Austrālijā paredzētā QUAD valstu (ASV, Austrālijas, Indijas un Japānas) līderu samita atcelšanu.

Oficiāli lēmums saistīts ar nepieciešamību ASV prezidentam Džo Baidenam risināt valsts parāda krīzi, lai gan neoficiāli pastāv viedoklis, ka apvienība ir "drīzāk mirusi nekā dzīva".

QUAD tika izveidots 2007. gadā pēc ASV iniciatīvas un pretdarbībai Ķīnas ietekmes pieaugumam. Līdz 2017. gadam apvienība pastāvēja būtībā formāli, taču tad tās darbība tika aktivizēta. Galvenie QUAD gadījumā, protams, ir plāni piesaistīt pret Ķīnu vērstajai aliansei Indiju, bez kuras dalības šādi formāti kļūst maz efektīvi.

Iepriekšējās desmitgades beigās valdīja optimisms par QUAD iespējām, uzskatot to par veidu, kā nodrošināt Indijas (lai arī specifiskas, taču pasaules lielākās demokrātijas) iekļaušanos Rietumu nometnē. Tiesa gan, entuziasms noplaka, kad atklājās, ka ASV vēlmes Ņūdeli ir vienaldzīgas un tai rūp tikai savas intereses. Īpaši spilgti tas kļuva redzams pēc mēģinājumiem panākt Indijas pievienošanos sankcijām pret Krieviju, kas noslēdzās bez rezultātiem. Starp Maskavu un Ņūdeli pastāv senas vēsturiskas saites, kā arī nav ģeopolitisku domstarpību (atšķirībā no Indijas un Ķīnas), kamdēļ arī iznākums bija prognozējams.

Lai arī QUAD oficiāli turpina pastāvēt, šobrīd galvenie ASV centieni reģionā jau ir saistīti ar apvienības AUKUS+ izveidi. "+" ir tādas valstis kā Japāna, Dienvidkoreja, Flilipīnas, Indonēzija u. c., un starp "+", protams, tiek cerēts iekļaut arī Indiju. Tas nešķiet ticami, jo Ņūdeli nav pieņemamas nedz apvienības pamatnostādnes, nedz iespēja būt tikai vienai no 8–9 valstīm, kuru vairākuma ģeopolitiskais rangs turklāt ir zemāks nekā Indijai. Tā vietā Indijas premjerministrs Narendra Modi jūnijā dosies uz ASV un var noprast, ka viņš grasās likt uzsvaru tikai uz divpusējām attiecībām.

Ir vērts uzsvērt, ka šīs peripetijas risinās paralēli Indijas aktīvai dalībai nerietumu struktūrās, tādās kā BRICS, Šanhajas sadarbības organizācija u. c. Ņūdeli grasās būt viena no valstīm, kas lems par ASV dolāram alternatīvas BRICS valūtas izveidi, Indijas un Krievijas ekonomiskā sadarbība ir sasniegusi iepriekš nepieredzētus mērogus u. c. Kopumā Indija, arī atsaucoties uz tradicionālo neitralitātes politiku, turpina sēdēt uz diviem krēsliem un vilcinās ar galīgās izvēles izdarīšanu, iespējams, cerēdama vispār iztikt bez šāda soļa. Tomēr, ja izvēli nāksies izdarīt, tad tā daudz ticamāk būs par labu Eirāzijai, nevis Rietumiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē