Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Ģeopolitiskās revolūcijas atlikšana

Noslēdzoties piecu vadošo nerietumu valstu apvienības BRICS samitam Dienvidāfrikā, kļuva zināms, ka par organizācijas dalībniecēm jau drīzā nākotnē kļūs vēl vismaz sešas valstis – Argentīna, Etiopija, Ēģipte, Irāna, Saūda Arābija un Apvienotie Arābu Emirāti (AAE). Turklāt, lai saglabātu reģionālo līdzsvaru, apvienības durvis pašlaik paliek atvērtas vēl vienai Āfrikas valstij.

BRICS nākamo dalībvalstu skaits, jāpiebilst, varēja būt vēl lielāks, taču Indonēzija, kura strauji kļūst par vienu no lielākajām nerietumu ekonomikām, pēdējā brīdī paziņoja, ka nav pilnā mērā gatava dalībai apvienībā. Ne tādēļ, ka tiešām nebūtu gatava, bet gan ģeopolitiskas un ekonomiskas tirgošanās dēļ. Tomēr Džakartas svārstīšanās šajā gadījumā ir tikai atsevišķa nianse, kura neietekmē faktu, ka BRICS vietā jau salīdzinoši drīzā nākotnē parādīsies apvienība BRICS+. Kas arī ir galvenais Dienvidāfrikā notikušā samita rezultāts, jo par otru, pat svarīgāku, jautājumu – savas, ASV dolāram alternatīvas valūtas un norēķinu sistēmas izveidi – vienošanās tā arī netika panākta. Rezultātā samita noslēguma deklarācijā tika vienīgi iekļauts aicinājums pāriet uz norēķiniem nacionālajās valūtās. Uz to BRICS valstis katra atsevišķi un visas kopā aicina arī bez kādiem samitiem, pie viena centīgi mēģinot šo shēmu ieviest arī dzīvē.

BRICS samita gaita, un jo īpaši noslēguma dokumenti, vēl nešaubīgi tiks pakļauta rūpīgai un ilgai analīzei, taču pirmais secinājums, raugoties no rietumvalstu viedokļa, ir – satraukums par to, ka šis konkrētais samits var kļūt par ģeopolitiskā lūzuma punktu jeb notikumu, pēc kura izveidojas daudzskaitlīga un atklāti antirietumnieciska valstu apvienība, ir bijis ievērojami pārspīlēts. Vienošanās par alternatīvas valūtas izveidi, kas raisīja pašu lielāko satraukumu Rietumos, panākta tā arī netika un, visticamāk, netiks vēl ilgi. Arī gaidāmā paplašināšanās nešķiet tik bīstama, kāda tā varēja būt, jo nākamo dalībvalstu vīzijas par savu un BRICS nākotni ir tik atšķirīgas, ka var nešaubīties – BRICS+ visa veida vienprātības būs vēl mazāk (turklāt nevis vienkārši mazāk, bet ievērojami mazāk) nekā BRICS rindās.

Vienīgā problēma ir, ka tā viss izskatās tikai šobrīd, jo nākamā BRICS prezidējošā valsts, kurai turklāt būs uzticēts pienākums koordinēt jauno dalībvalstu uzņemšanas procesu, būs Krievija. Tur valda citi noskaņojumi nekā Dienvidāfrikā, attiecīgi arī nākamais BRICS samits, kas pēc gada plānots Kazaņā, aizritēs zem pavisam citas zīmes.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē