Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Svētdiena, 8. septembris
Ilga

Drošība jāvērtē objektīvi

Daudzās situācijās pamatoti tiek kritizēti politiķi un valsts pārvaldes pārstāvji un tikpat pamatoti tiek slavēti uzņēmēji, jo nereti tiešām valsts sektors demonstrē izpratnes trūkumu par reālo situāciju. Tomēr reizēm arī no biznesa vides izskan tāda retorika, kas rada neizpratni.

Nesen Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas (LVRA) vadītājs Andris Kalniņš pauda, ka mūsu valstij jāreklamē sevi kā drošu, pievilcīgu tūrisma galamērķi, akcentējot dabu, kultūras mantojumu, viesmīlību un pakalpojumu augsto kvalitāti. "Īpaši jāizceļ drošības aspekti, lai palielinātu tūristu uzticību," uzskata LVRA (LETA, 22. jūlijs). 

Par to, ka Latvija var lepoties ar dabas skaistumu un kultūras mantojumu, šaubu nav. Arī viesmīlība un pakalpojumu kvalitāte ir kopumā labā līmenī. Toties ar drošību nav tik vienkārši. 

Vērtējot kriminogēno situāciju, Rīga noteikti ierindojas samērā drošo pilsētu vidū. Nesen dažādi mediji, atsaucoties uz žurnālu Forbes, vēstīja, ka par tūristiem bīstamāko pilsētu pasaulē ir atzīta Karakasa, kas atrodas Venecuēlā. Eiropā par diezgan bīstamām atzītas Roma, Milāna, Parīze un Brisele. 

Ir jāatceras arī tas, ka Latvijā nav bijis tādu terora aktu, kādi savulaik ir satricinājuši mieru daudzviet Rietumeiropā un šur tur Ziemeļvalstīs. 

Tas, kas rada bažas par drošību mūsu reģionā, ir Krievijas izraisītais karš Ukrainā, un te nu jāteic, ka nevajag ārvalstu iedzīvotājus – potenciālos tūristus – uzskatīt par naiviem un aprobežotiem. Daudzi ārvalstu iedzīvotāji prot internetā izpētīt, ka Rīgu no Kijivas šķir mazāk par tūkstoti kilometru, un ir pietiekami izglītoti, lai zinātu, ka Latvija robežojas ar Krieviju. Islande potenciālajiem tūristiem neslēpj to, ka tur laiku pa laikam mēdz atmosties kāds vulkāns, un Dienvideiropas valstis nenoliedz to, ka tur vasarās var uznākt milzīgs karstums.

Ir patiešām ļoti savdabīgi domāt, ka 2024. gadā ar klasiskajām reklāmas un mārketinga metodēm var potenciālo tūristu uztveri ietekmēt tā, ka viņi aizmirsīs visu, ko dzirdējuši par Ukrainā notiekošo karu. Ukrainas karogs, paužot atbalstu, ir plīvojis pat tālās zemēs. Kara bēgļi ir ieradušies daudzās valstīs. Šis karš ir realitāte, par kuru pasaulē zina, un to noliegt būtu bezjēdzīgi. Tāpat kā būtu bezjēdzīgi izlikties, ka situāciju Tuvajos Austrumos neietekmē Izraēlas un grupējuma Hamās militārais konflikts. 

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu drošība ir cieši saistīta ar Ukrainas panākumiem kaujaslaukā, ES Ārlietu ministru padomē ir sacījusi Latvijas ārlietu ministre Baiba Braže. Arī par to LETA vēstīja 22. jūlijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

BBC: Apstiprināti 68 011 Ukrainā kritušo krievu vārdi

Raidorganizācijas BBC Krievijas dienesta un izdevuma Mediazona žurnālisti kopā ar brīvprātīgo komandu, balstoties uz atklātiem avotiem, noskaidrojuši 68 011 karā Ukrainā kritušo Krievijas karavīru vār...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē