Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Akcijā aicinās sakopt Baltijas jūras piekrasti

Septembrī Latvijas piekrastē tiks īstenota vēl nebijusi iniciatīva – Piekrastes Tīrrade. Tās laikā dalībnieki tiek aicināti sakopt visu 500 kilometrus garo mūsu jūras piekrasti, portālu Diena.lv informēja Vides izglītības fonds (VIF).

Kampaņas autori ir Vides izglītības fonds un kampaņa Mana jūra, un akcija Piekrastea Tīrrade iecerēta kā dāvana Latvijas valsts simtgadē. Kampaņā aicināts piedalīties ikviens, kam rūp tīra jūras piekraste. Lai iesaistītos piekrastes sakopšanā, jāreģistrējas vietnē Tirrade.lv. Darbi tiks uzsākti 1. septembrī, sakopjot piekrasti Liepājas, Rucavas, Nīcas, Grobiņas un Pāvilostas novados.
 
Iniciatīvas nosaukums Piekrastes Tīrrade ietver vārdu, kas ticis radīts īpaši šim pasākumam. Tīrrade ir saliktenis, ko veido divi vārdi – "tīrs" un "radīt". Tādejādi iniciatīvas autori vēlas uzsvērt, ka tos vieno un iedvesmo ideja par tīras vides radīšanu, vīzija par tīru un sakoptu piekrasti.

"Mēs par šādu iniciatīvu esam sapņojuši jau sen," atzīst Vides izglītības fonda vadītājs Jānis Ulme, turpinot: "Šogad sapņus pārvēršam īstenībā, un mums ir liels prieks, ka tas notiek Latvijai zīmīgajā gadā."

Iniciatīvu atbalsta vietējās piekrastes pašvaldības, Latvijas ekoskolas, vairāki uzņēmumi, mediji un sabiedriskās organizācijas.

Lai piedalītos sakopšanas darbos, organizatori aicina reģistrēties kampaņas tīmekļa vietnē. Savlaicīga reģistrācija ir svarīga, jo ļauj maksimāli labi jau šobrīd saplānot cilvēku noslodzi visā piekrastes garumā. Lai pēc iespējas labāk, efektīvāk sakoptu pludmali, iniciatīvas rīkotāji visu Latvijas piekrasti ir sadalījuši īsākos posmos, vidēji tie ir 3,5 kilometrus gari. Visos novados sakopšanas darbi ritēs pēc vienota plāna, tie sāksies plkst.10 un noslēgsies plkst.14. Noteiktajā datumā plkst.10 kampaņas dalībniekam jāierodas izvēlētajā vietā, kur viņu sagaidīs kāds no posmu koordinatoriem, kurš ikvienam izsniegs maisus un cimdus, instruēs par drošību un sakopšanas darbu plānu. Katram Piekrastes Tīrrades dalībniekam tiks piešķirti divi dažādi maisi, viens no tiem būs domāts plastmasas atkritumiem, savukārt otrs – visiem pārējiem. Sadarbībā ar AS BAO būs iespēja bīstamos atkritumus nodalīt no pārējiem, novietojot tos atsevišķos konteineros. 
 
Inicitīva tiks uzsākta 1. septembrī, kad kopīgiem spēkiem tiks sakopta Liepājas, kā arī Rucavas, Nīcas, Grobiņas un Pāvilostas novadu jūrmala. Kampaņa turpināsies 8. septembrī - tad tiks sakopta Ventspils un Ventspils novada piekraste. 15. septembrī Tīrrade norisināsies Dundagas, Rojas, Mērsraga un Salacgrīvas novadāos, 22. septembrī - Engures, Carnikavas, Saulkrastu un Limbažu novados, savukārt pēdējā mēneša sestdienā - 29. septembrī - Latvijai tiks uzdāvināta tīra Jūrmalas un Rīgas piekraste.

Top komentāri

Neakcionārs
N
Šādiem darbiem Jūrmalas un citās masveida atpūtas pludmalēs taču ir līgumi ar firmām, par to apsaimniekošanu...
TrollisJT
T
Vai tīrīs arī tajā krastā, kur piemēslo?
Lukuču Juris
L
Citi mēslos, bet naivuļi tīrīs politiskā kapitāla izsitēju populistu vadībā.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ko nogaršot Pjemontā?

Šis Itālijas ziemeļrietumu nostūris arvien tiek slavināts kā izcils gardēžu galamērķis. Pjemonta ir paradīze labas garšas meklētājiem. Tieši tur, Bra pilsētā, nobāzējusies Slow food mītne un atrod...

Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena