Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Trešdiena, 26. jūnijs
Inguna, Inguns, Ausma, Ausmis, Ingūna

Šauļu dabas skaistuma maģija

Meklējat iedvesmu? Jūsu acis ilgojas pēc zaļa fona? Varbūt vienkārši esat noguruši no ātras dzīves tempa un gribat mieru ar romantikas pieskaņu? Tad jums nepieciešama daba! Šauļos tās ir tik daudz: dārzi, parki, skvēri, krastmalas... Pastaigājoties, lasot grāmatu vai, pētot debesīs peldošos mākoņus, izbaudīsiet brīnišķīgas ainavas un lēnus mirkļus.

Šauļu centrā mirdzošais Talkšas ezers ir gan tūristu, gan pilsētas iedzīvotāju iecienīta vieta. “Dzelzs lapsa”, kas piesaista uzmanību un visiem ar prieku pozē, aicina piesēst un pasapņot vai atlaisties un pameditēt. Tie, kas vēlas smelties spēku no dabas, varēs izmēģināt enerģētisko akmeņu labirintu. Moderns rotaļu laukums, sporta trenažieri, veloceliņš – tas viss iepriecinās aktīvas atpūtas cienītājus. Bet tad, ja spēki izsīks, jūs gaida atpūtas vietas, iespēja atsvaidzināties un ieturēt maltīti. Īstie dabas mīlētāji un pētnieki neatteiksies no iespējas izstaigāt 5 km garo Talkšas ekoloģisko taku, kur var aplūkot retus augus un dzīvniekus, sastapt 150 sugu tauriņus.

Šauļu botāniskais dārzs varbūt ir pati zaļākā vieta Šauļos!  6,54 ha platībā tiek audzēti vairāk nekā 4600 sugu un šķirņu augi! Ja pabūsiet šajā dabas klēpī, iepazīsieties ar īpašiem augiem, bet varbūt jūs savaldzinās jauni ziedi, priecāsieties par īpašo kalnu augu kolekciju un valdzinošajiem rododendriem. Šeit pat, zālienā, varēsiet sarīkot romantisku pikniku, krāsainu fotosesiju vai piedalīties izglītojošā programmā par smaržu terapiju vai ar puķu pušķu gatavošanu.

Vai kādreiz esat redzējuši rožu jūru?! Tādu skaistumu, vairāk nekā pusotru tūkstoti krūmu, varat aplūkot H. Frenkeļa villas-muzeja parkā, kur labprāt viesojas Šauļu iedzīvotāji un obligāti iegriežas pilsētas viesi. Tūkstošiem rožu ziedu jūs apreibinās – tos gribēsies ne tikai pasmaržot, bet arī fotografēt un baudīt. Jūsu ziediem bagātos mirkļus spilgtākus darīs iecienītais dzēriens un nomierinošas vēsturiskās strūklakas šļakatas. Grezni soliņi, šūpoles un lapenes – tas viss parkam sniedz vēl vairāk romantikas un pievilcības.

Desmitais pēc lieluma Lietuvas ezers – Rēkīvas ezers – piesaista atpūtniekus, burātājus, makšķerniekus un visus tos, kuri mīl dabu un meklē mieru. Ja jums patīk “pavadīt sauli”, brauciet pie Rēkīvas – aina te ir patiesi iespaidīga, tāda, kuru vajag atainot fotogrāfijā vai uz audekla. Saulrietus varēsiet vērot, atbalstījušies uz tilta, atlaidušies smilšainā pludmalē vai dreifējot jahtā. Tiem, kas meklē aktīvas izklaides, būs patīkami iemēģināt spēku kaitborda sportā, bet izsalkušajiem – izbaudīt īpašas vakariņas ezera krastā.

Vēlaties “aizsniegt debesis” – uzkāpiet Salduves (Žuvininku) pilskalnā, uz kura, kā stāsta leģenda, saldā mīlā reiz dzīvoja pāris. Zinātnieki domā, ka aptuveni pirms 1000 gadiem šajā vietā atradās koka aizsardzības pils. No Salduves pilskalna, tāpat kā no diviem citiem, kas atrodas blakus, varēsit izbaudīt Šauļu pilsētas panorāmu un brīnišķīgas ainavas. Valdzinošie saullēkti un saulrieti sniegs jums vēl vairāk spēka un iedvesmas.

Šauļu pilsētas Centrālais parks – 11 tūkst. kvadrātmetru plašs parks, kurā lieliski sadzīvo daba, sports un kultūra. Šajā pilsētniekiem svarīgajā vietā atradīsiet gandrīz visu, kas nepieciešams krāsainam brīvajam laikam: simtgadīgi koki, pastaigu takas, burbuļojošas strūklakas, sporta laukumi, trenažieri, rotaļu zonas, laukumi četrkājainajiem draugiem, koncertu estrāde.

Dainu parks, kas ar savu formu simbolizē sauli, – vēl viens dabas stūrītis Šauļos, kur var gan meditēt, gan sportot. Dainu parka celiņu garums arī ir simbolisks – 1236 metri, kas ir Šauļu pilsētai svarīgs skaitlis, jo tieši 1236. gadā notika Saules kauja un pirmo reizi tika minēts pilsētas vārds. Īpašā “Pump Track” trase pārsteigs velosporta cienītājus, bet parka celiņi un rotaļlaukumi sniegs prieku ne tikai mazuļiem! Harmonisku fonu jums radīs visdažādākie koki, putnu čivināšana un dabisks purvs.

Vairāk informācijas par to, ko darīt un ko redzēt Šauļos, atradīsiet mūsu tīmekļvietnē www.visitsiauliai.lt.  

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Dabas aizsardzības panākumus atzīmējot

Dabas aizsardzības pārvalde un saistītās organizācijas šogad atzīmē 20 gadus, kopš Latvija iestājās Eiropas Savienībā un pievienojās Natura 2000 aizsargājamo teritoriju tīklam.

Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena