Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Šogad daudz ērču

Ļaujoties sēņošanas prieka pozitīvajai apmātībai, kas pamazām pārņem Latviju, jābūt gataviem sastapties arī ar kādu ērci.

"Lielākā daļa ērču kodumu ir nesāpīgi, un tos pat nejūt. Pēc ērces piesūkšanās mēdz parādīties simptomi, kam noteikti jāpievērš uzmanība, – āda ap koduma vietu var kļūt nedaudz apsārtusi, pietūkusi, var veidoties neliels iekaisums," stāsta Mēness aptiekas farmaceite Linda Fevraļeva. 

Ērces var pārnēsāt baktērijas spirohetas borēlijas, kas izraisa Laimas slimību. Jo ilgāks ir ērces piesūkšanās jeb barošanās laiks, jo lielāka iespējamība inficēties. Infekcijas iegūšanas risks rodas, ja ērce ir bijusi piesūkusies ādai vismaz 36 stundas, taču citas infekcijas var iegūt arī pāris minūtēs.

Ja pamani, ka piesūkusies ērce, tā ir tūlīt, nesaspiežot ērces vēderu, jānoņem. Pretējā gadījumā pastāv krietni lielāks risks, ka borēlijas, kas izraisa Laimas slimību, nokļūs organismā. Ērces izņemšanai var izmantot speciālas knaibles vai pinceti ar smalku galu, kas palīdzēs ērci satvert pēc iespējas tuvāk ādai. Ērču izvilkšanai speciāli paredzētos instrumentus var iegādāties aptiekās vai doties pie ārsta.

Ja iespējams, pirms ērces izņemšanas vajadzētu uzvilkt vienreizējās lietošanas gumijas cimdus. Koduma vietu ieteicams dezinficēt ar spirtā vai degvīnā samērcētu tamponu. Pilnīgi aplama rīcība ir ērces apslacīšana ar eļļu, cerot, kā tā nokritīs pati. Eļļa var ērcei izraisīt vemšanu, un bīstamās baktērijas var nonākt organismā.

Pēc ērces izvilkšanas koduma vietu dezinficē ar spirtu, rokas mazgā ar ziepēm un siltu ūdeni vai arī dezinficē. 

Pēc ērces izņemšanas nereti rodas tikai neliels apsārtums, taču var būt gadījumi, kad attīstās nopietni simptomi. Lūk, pazīmes, kas norāda, ka nepieciešams sazināties ar ārstu vai izsaukt neatliekamo medicīnisko palīdzību: smagas galvassāpes, apgrūtināta elpošana, ķermeņa paralīze, sirdsklauves.

Palīdzība jāmeklē arī tad, ja ērci izvilkt neizdodas vai, mēģinot no ērces atbrīvoties, gadās noraut tās ķermeni, bet galva joprojām atrodas ādā. Ar speciālistu nepieciešams konsultēties, ja koduma vietas apsārtums nepāriet un kļūst arvien lielāks. Jāņem vērā, ka izsitumi var parādīties arī pēc trim līdz 14 dienām. Medicīniskā palīdzība jāmeklē arī tad, ja parādās gripai līdzīgas pazīmes, piemēram, drudzis, nogurums, muskuļu un locītavu sāpes.

Atšķirībā no ērču encefalīta pret Laimas slimību nav vakcīnas, tādēļ vienīgais veids, kā sevi pasargāt, – nedot iespēju ērcei piesūkties. Dodoties uz mežu, pļavu vai vietu, kur ir krūmāji un gara zāle (ērcēm patīk mitras un ēnainas vietas!), ieteicams ievērot īpašu piesardzību.

"Jau noņemtu ērci, kura bijusi piesūkusies pacientam, tagad var nodot pārbaudei uz diviem slimību izraisītājiem – ērču encefalīta vīrusu un borēlijām – vienlaicīgi. Izmeklējot ērci uz borēlijām, diagnostika tiek vērsta uz trim biežākajām Laimas slimības ierosinātājām: B. afzelii, B. garinii, B. burgdorferi sensu stricto," stāsta Centrālās laboratorijas galvenā speciāliste laboratorijas ārste Jana Osīte. Ērci pārbaudei ieteicams nogādāt 72 stundu laikā. Tā uz samitrinātas salvetes vai vates gabaliņa ir jāievieto nelielā, tīrā traukā ar aizbāzni vai skrūvējamu vāku. Ērce līdz nogādāšanai laboratorijā jāglabā ledusskapī +2  līdz +8 grādu temperatūrā.

Top komentāri

Ekoloģiskaisbioloģiskais1
E
Kabinetā rakstītos pret-ērču padomus vēlos papildināt ar praktisku pieredzi. Ērču ir daudz, ne tikai mežā, bet pat jūsu pagalmā, kur tās atnes jūsu mīļ-dzīvnieki. Ērces vairāk dežūrē tajās vietās, kur viņas jūt cilvēku un dzīvnieku klātbūtni - taku un ceļu malās. Ja vēlaties atbrīvot no ērcēm vismaz savu pagalmu, ņemiet baltu vilnas segu, piestipriniet kātu un ar šo "karogu" novelciet pa zāli. Ērces momentā ir redzamas, tās nevar sajaukt ar citiem kukaiņiem.
Ekoloģiskaisbioloģiskais2
E
Es ļoti šaubos, vai reāli eksistē pincete, ar ko var satvert ērci tā, lai tā netiktu saspiesta. Ideālais variants - apmest ērcei diega cilpu - jūs sienat mezglu un mēģiniet šo mezglu uzmest ērcei. Un tad ērci izvilkt. Pārbaudīta metode, bet problēmu var radīt dotā apvidus apmatojums. Nesen piesūkušos ērci var noņemt ar naža asmeni, velkot pa ādu līdzīgi, itkā "skujot" . Ja nazis nav ļoti ass, tas ērci aizķers un izvilks. Protams, ass nazis var pusi ērces nogriezt. Bet labāk mēģināt, nekā nedarīt neko. Lai izvairītos no ērcēm, ļoti labi noder baltas (gaišas) drēbes. Balti sekondhenda (nebūs žēl sēsties uz mellenēm) džinsi ar zeķēs sabāztiem galiem ir ļoti labs veids, kā pamanīt ērces.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ko nogaršot Pjemontā?

Šis Itālijas ziemeļrietumu nostūris arvien tiek slavināts kā izcils gardēžu galamērķis. Pjemonta ir paradīze labas garšas meklētājiem. Tieši tur, Bra pilsētā, nobāzējusies Slow food mītne un atrod...

Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena