Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Sākas kampaņa Mana jūra

Mēnesi garā ekspedīcijā apsekos piesārņojumu Latvijas piekrastē.

Špdien kampaņas Mana jūra laikā organizētās Zaļās ekspedīcijas komanda kopā ar ilggadējiem un arī jauniem domubiedriem sāk mērot ceļu, lai līdz 10. augustam noietu visu Latvijas piekrasti. Ikviens ir aicināts līdzdarboties mūsu piekrastes dabas vērtību apzināšanā un saglabāšanā, pievienojoties ekspedīcijas aktivitātēm kaut uz vienu dienu.

Iepazīt piekrastes daudzveidību

Pavisam nemanot, vasara jau pusē, un ir īstais laiks baudīt mūsu dabas skaistumu un daudzveidību. Visā 500 kilometru garumā – aptuveni tik gara ir piekraste no Ainažiem līdz Nidai – varam novērot, cik mainīga ir jūra, kāpas, augu valsts… Jau 11. reizi Zaļās ekspedīcijas mērķis ir pievērst Latvijas sabiedrības uzmanību jūras piesārņojošo atkritumu problemātikai, kā arī rosināt iedzīvotājus, pašvaldības un uzņēmējus kopīgiem centieniem un praktiskai rīcībai piekrastes un Baltijas jūras aizsardzībā.

"Atšķirībā no citiem gadiem šogad ekspedīciju 12. jūlijā sākam pie Ainažu mola un noslēgsim Nidā. Kampaņas Mana jūra vadītājs Jānis Ulme izlēma šoreiz tā, lai mums pamainītu nedaudz ainavu, kā arī lai tiem dalībniekiem, kuri vēl šaubās, būtu vieglāk sākt ceļu Rīgas tuvumā un pēcāk pievienoties mums atkal, jo šis ir brīnišķīgs piedzīvojums," aicina Zaļās ekspedīcijas vadītāja Agate Albekeite. Viņa zina, ka vasarā daudziem gribas doties pie jūras vai iet pārgājienā gar jūru, taču vieniem ir bailīgi vai grūti saņemties. "Piedaloties ekspedīcijā, mēs parūpējamies par organizatorisko pusi jūsu vietā," sola A. Albekeite un mudina: "Šī ir lieliska iespēja ikvienam padarīt mūsu piekrasti tīrāku un dot arī savu personīgo ieguldījumu lielāka mērķa vārdā. Pēc iepriekšējo gadu pieredzes varu teikt, ka daudziem šī ekspedīcija kļūst par spilgtāko un emocijām bagātāko vasaras notikumu."

Soli pa solim noiet Jūrtaku

Aptuveni 500 kilometru garajā ceļā ekspedīcijas dalībnieki katru dienu mēros 10 līdz 25 kilometru posmus, veicot jūras piesārņojošo atkritumu monitoringu, kas ļaus saprast šībrīža reālo piekrastes piesārņojuma situāciju un veidot pamatu praktiskai rīcībai un risinājumu meklēšanai ilgtspējīgai piekrastes apsaimniekošanai.

Ekspedīcija dosies pa Jūrtakas maršrutu. Tā ka tiem, kuriem ir sapnis noiet šo posmu, šī ir lieliska iespēja to izdarīt. Dalībnieki var pievienoties jebkurā brīdī, kaut uz vienu vai divām dienām. "Mēs organizējam naktsmītnes, ēdināšanu, aizvedam mantas, lai tās nebūtu jānes visu ceļu, un, protams, garantējam lielisku kompāniju. Ir bijuši dalībnieki, kuri sākumā pievienojas uz pāris dienām, bet mēneša laikā atgriežas, lai kopā noietu vēl kādu ekspedīcijas posmu," atklāj A. Albekeite.

Statistika nav iepriecinoša

Iepriekšējo gadu statistika par jūras piesārņojošo atkritumu daudzumu ir diezgan bēdīga. "Eiropas Savienības mērķis ir 20 atkritumu vienības uz 100 pludmales metriem, bet Latvijas jūras piekrastē vidēji ir nevis 20, bet 200 atkritumu vienību. Vietām dažādās pludmalēs atkritumi sasniedz pat līdz 1000 vienībām," secinājuši ekspedīcijas organizatori. Labā ziņa – kopš depozīta ieviešanas par 40% ir samazinājies plastmasas pudeļu skaits pludmalēs, kas nenoliedzami esot labs rādītājs, taču galvenais piesārņojums bija un joprojām paliekot cigarešu izsmēķi. "Ja, ejot pa pludmali, meklēsi atkritumus, tad tie būs pirmie, ko, visticamāk, atradīsiet. To ir daudz, un tie ir maziņi."

 Šogad ir mainījusies arī datu ievākšanas metodika. Līdz šim cigarešu izsmēķi tika skaitīti tikai no pirmajiem desmit metriem, šovasar tos nāksies uzskaitīt visos simt metros. "Šāda metodika labāk parādīs reālo situāciju, jo cigarešu izsmēķi pludmalēs ir liela problēma. Tie satur daudz toksisku savienojumu un sastāv no 1000 smalkām plastmasas šķiedrām, kas, nonākot dabā, nekur nepazūd. Gadu gaitā tās sadalās mazās nanoplastmasas daļiņās, apdraudot dzīvniekus un zivis Baltijas jūrā, pēcāk tās nonāk arī uz mūsu šķīvjiem un mēs tās apēdam," brīdina ekspedīcijas vadītāja.

Nodarbības kopā ar ekspertiem Ekspedīcijas laikā līdztekus ierastajiem izpētes darbiem jūras piesārņojošo atkritumu situācijas noskaidrošanā būs arī iespēja izzināt piekrasti un jūru daudzveidīgās papildu aktivitātēs, piemēram, nodarbībās ar vides ekspertiem, zinātniekiem un dabas mīļotājiem.

Viens no Latvijā pieredzējušākajiem dabas pētniekiem zoologs Vilnis Skuja iepazīstinās šīgada ekspedīcijas dalībniekus ar dzīvnieku pasauli Kaltenes apkārtnē. Par ASV šķērsošanu ar kājām, ejot Pacific Crest Trail, stāstīs Maija Krasts. Ekspedīcijas laikā pievienosies arī ģeologs Jānis Lapinskis, kurš pastāstīs par ģeoloģiskajiem procesiem jūras piekrastē. Tā ka būs iespēja uzzināt daudz vērtīgas informācijas.

Kampaņu Mana jūra īsteno nodibinājums Vides izglītības fonds sadarbībā ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju un piekrastes aizsardzībā ieinteresētajām pašvaldībām. Kampaņa Zaļā ekspedīcija tiek īstenota Eiropas Savienības Vides un klimata pasākumu programmas LIFE 2018.– 2020. gada projektā Atkritumi kā resursi Latvijā – Reģionālās ilgtspējas un aprites veicināšana, ieviešot atkritumu kā resursu izmantošanas koncepciju

***

Der zināt!

Ekspedīcijas norises laiks no 12. jūlija līdz 10. augustam. Dalībniekiem ir iespēja izvēlēties ekspedīcijas posmu, kas atbilst viņu interesēm un vēlmēm. Lai pieteiktos dalībai ekspedīcijā, jādodas uz reģistrāciju www.manajura.lv/pieteiksanas/.

Dalībai ekspedīcijā ir noteikts līdzmaksājums ēdināšanas un nakšņošanas izmaksu segšanai. Piedaloties dienas gājienā bez nakšņošanas un ēšanas, līdzmaksājums nav jāveic. Kampaņas Mana jūra kalendāro grafiku var aplūkot www.manajura.lv/kalendars/.

Ekspedīcijas dalībnieki nokļūšanu ekspedīcijas vietā un došanos mājup no tās organizē paši. Braucot ar sabiedrisko transportu, izvēlies ekspedīcijas vietai tuvāko pieturu – no tās ekspedīcijas dalībnieki tiks nogādāti nometnē ar ekspedīcijas busiņu

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ko atvest ciemakukulī no Albānijas

Iepriekšējā reizē stāstīju, ko nogaršot uz vietas, esot Albānijā. Šoreiz par to, ko atvest ciemakukulī mājiniekiem.

Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena