Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Piedzīvojumiem bagāta mācību klase

Ar mērķi izglītot jauniešus par ilgtspējīgu meža apsaimniekošanu jau sesto gadu AS Latvijas valsts meži aicina 6. klašu skolēnus doties izzinošos pārgājienos – LVM Meža ekspedīcijās.

Tā ir vērienīga vides izglītības programma, kas tiek organizēta LVM Meža dienu kārtības ietvaros un kurā šogad piedalījušies 5990 sesto klašu skolēnu un 450 skolotāju un vecāku.

Vislabāk iepazīst, darbojoties praktiski

Mežs ir vide, kuru iepazīt vislabāk ir iespējams tiešā saskarsmē ar to. Plānojot mācību stundu ārpus telpām, tās ietvaros var iepīt ne vien praktiskas zināšanas, bet arī dažādus piedzīvojumu elementus. Vairākas klases atzinušas, ka LVM Meža ekspedīcijas tām saistās tieši ar piedzīvojuma sajūtu, ko dod atrašanās īstā mežā bez pielāgotām pārvietošanās takām.

Skolēniem šī izzinošā piedzīvojuma galvenais uzdevums ir 10 staciju ietvaros iepazīt meža apsaimniekošanas ciklu, vienlaikus uzlūkojot mežu no mežsaimnieciskā skatupunkta kopā ar LVM ekspertiem. Dalībnieki pilda virkni praktisku uzdevumu, piemēram, mēra koku augstumu, nosaka jaunaudzes vecumu, atklāj koksnes klātbūtni ikdienā izmantojamos priekšmetos, iepazīst meža kaitēkļus un daudz labāk izprot gaismas nepieciešamību mežā. Viens no skolēnu iecienītākajiem uzdevumiem ir koka tilta kopīga būvniecība bez papildu stiprinājumiem, bet lielākais pārsteigums – tas, ka koksnes produkti slēpjas pat visu iecienītajā saldējumā.

Galvenie ieguvumi no LVM Meža ekspedīcijām, uz kuriem norāda dalībnieki, ir, piemēram, iespēja izzināt mežu, skolēniem praktiski darbojoties un sadarbojoties komandās svaigā gaisā, darbošanās un jaunu zināšanu ieguve par meža apsaimniekošanu un kopšanu, kā arī iespēja uzdot jautājumus, uz kuriem ikdienā atbildes rodamas samērā sarežģīti.

Piedzīvojums un klases saliedēšanās

Rīgas Franču liceja dabaszinību skolotāja Renāte Ozoliņa stāsta, ka LVM ekspedīcijā uz Tomes mežiem pie Ķekavas devusies ar skolēniem no trim klasēm. "Brīvdienu aktivitātes ģimenes lokā parasti plānojam, vadoties no laikapstākļiem, un dabā dodamies saulainās dienās, bet mācību ekspedīcijas ir ieplānotas jau savlaicīgi un jāiet ārā arī lietū un vējā. Savā ziņā arī tas ir piedzīvojums – izbaudīt, ka dabā labi vari justies jebkuros laikapstākļos, ja vien esi piemēroti saģērbies. Ir daudz bērnu, kuru ikdiena aizrit pilsētā, nav lauku radu un arī vecāki nav lieli dabā gājēji, tāpēc ļoti svarīgi šiem skolēniem iepazīt mežu, tā attīstību, apsaimniekošanu un citas būtiskas nianses. Praktiski darbojoties autentiskā vidē, piemēram, mācoties noteikt koku vecumu, nomērīt parauglaukumus, izprast, kas ir ekoloģiskie koki un kāda ir to loma, ir iespējams kārtīgāk izprast stāstīto un tas labāk paliek prātā," teic skolotāja. Tā kā Meža ekspedīcija notika septembra sākumā, bērniem tā bija vienlaikus arī labs klases saliedēšanas pasākums, no uzdevumiem brīvajā laikā ieturot pikniku un savstarpēji komunicējot.

Zināšanām un radošumam

Meža ekspedīcijas ne tikai ir noderīgas dabaszinību apguvei, bet arī parāda, kā praktiski noderīga ir matemātika, arī inženierzinātnes, pat latviešu valoda un vēsture – uzskata Oskara Kalpaka Liepājas 15. vidusskolas dabaszinību skolotāja Dace Kaurāte. "Kaut arī mūsu skola atrodas tuvu pie jūras un varam dažādas tēmas mācīties, ejot dabā, meža ekspedīcija ir vienlaikus radoša un arī izzinoša aktivitāte, kuru skola saviem spēkiem vien nodrošināt nevar. Nesen mācījāmies par augiem un stāstīju par zemeņu stīgām – redzēju, ka tie bērni, kuriem nav lauku un nav dārza, nevar iztēloties, kas tas ir un kā izskatās. Tieši tāpat ir ar tēmām par mežu. Priecājos, ka jaunā, kompetencēs balstītā izglītības programma prasa īstenot praktiskas nodarbības, un lieliski, ka ir tādi uzņēmumi kā, piemēram, šajā gadījumā LVM, kas skolām palīdz to nodrošināt," pastāsta skolotāja un slavē Meža ekspedīcijā iekļautos uzdevumus, Skolēniem esot ļoti paticis būvēt tiltu un sacensties, pa to šķērsojot grāvi, kā arī bērni uzzinājuši daudz jauna par koka izmantošanu – izrādās, ka tas ir klātesošs pat medikamentu un apģērba ražošanā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ko nogaršot Pjemontā?

Šis Itālijas ziemeļrietumu nostūris arvien tiek slavināts kā izcils gardēžu galamērķis. Pjemonta ir paradīze labas garšas meklētājiem. Tieši tur, Bra pilsētā, nobāzējusies Slow food mītne un atrod...

Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena