Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Dabas izziņa Kalsnavas arborētumā

Pieejamas gan aktivitātes ģimenēm, gan bērnu dienas nometņu grupām.

Latvijas valsts mežu Kalsnavas arborētums atrodas Vidzemē, Madonas novadā, un te ir īpaši apstākļi – īsāks augu veģetācijas periods, zemākās temperatūras maksimumi, salīdzinot ar Latvijas centrālo un dienvidu daļu, tāpēc savā ziņā te daudzi no tālām zemēm atceļojušie augi iziet tādu kā izdzīvošanas skolu. Runājot par skolu un mācībām, arborētums ir interesants ne tikai botānikas entuziastiem, bet vērtīga dabas izziņas vieta arī bērniem.

Gan skaistums, gan zinātne

Arborētuma teritorija ir aptuveni 144 hektārus plaša, un te apkopotas vairāk nekā 2800 augu dažādības – taksoni. "Arborētums aktīvi iesaistās starptautiskajā sēklu apmaiņā, kuras laikā pasaules botāniskie dārzi un arborētumi savā starpā brīvprātīgi apmainās ar kokaugu dažādībām. Tā kokaugu dažādības nokļūst arborētumā, kur sākas to dažādais ceļš ziemcietības spēju pārbaudēm," skaidro LVM Kalsnavas arborētuma vadītāja Sanita Vaivode-Āzena.

Arborētums ir zinātniska kokaugu kolekcija, ko sākts veidot 1975. gadā. Primāri arborētums fokusējas uz kokaugu kolekciju, par ko vēsta jau pats nosaukums "arbor", tulkojot no latīņu valodas, nozīmē "koks".

Sākotnēji teritorija atradās uz neizmantotām lauksaimniecības zemēm, kur rindās tika veidoti introducēto kokaugu sugu stādījumi. Kopš tā laika daudz kas ir mainījies – daudzu augu izvietojums, stādīšanas principi, rindas aizvietojot ar ainaviski pievilcīgākiem risinājumiem. Savulaik teritorija bija sadalīta nogabalos – A nogabals bija ainaviskais, B – sēklu plantācija, C – spraudeņu daļa, D – genofonda daļa. Stādījumi tika veidoti grupās un izvietoti rindās. No viena taksona iestādīja 10 eksemplāru, piemēram, ja kāds iet bojā, cits paliek un ir iespējams pētīt, kādi apstākļi augu visvairāk ietekmē. Mūsdienās arborētumā ir arī dobes, ir pļavas, rododendru mežs, purva ogu placītis un daudz kā cita – veidojas skaista, harmoniska ainava, ko rada dažādu augu savstarpējā saskaņa. Tikai jāiet un jāpēta!

Aktivitātes skolām, nometnēm un ģimenēm

Kaut arī vasarā cilvēka acs dabiski meklē ziedus un krāsas, bet deguns mēģina sasmaržot dažādus aromātus, Kalsnavas arborētumā vērts pievērst uzmanību arī skujkokiem. Arī tie zied, turklāt ar ļoti dekoratīvu formu un pat košu krāsu "ziediem" – čiekuriņiem, no kuriem daži atgādina mini rozītes, bet citi ananasus. Atsevišķa skujkoku audze izveidojusies kā savdabīgs "skujkoku zoodārzs" – egles ar nokareniem zariem augot veido formas, kas atgādina dzīvniekus, turklāt pārsteidzošākais, ka koku formas netiek speciāli veidotas vai grieztas – augiem tiek ļauta vaļa augt tādiem, kādi tie dabiski vēlas attīstīties.

Kalsnavas arborētumā ir pieejami gida pakalpojumi, bet ierodoties ikviens saņem karti ar teritorijas plānu un norādēm, kur iespējams aplūkot interesantākos augus. Arborētumā notiek arī orientēšanās pasākumi – tiek dots uzdevums, un cilvēki pavada laiku dārzā, meklējot noteiktus objektus.

Īpaši padomāts par bērniem, gan veidojot speciālas izglītojošas nodarbības, gan iekārtojot teritoriju – ir iespējams gan brīvi skraidīt, slēpties koku paēnā, gan iziet tūju labirintu, izspēlēties izziņas laukumiņā, pētot dažādu šķirņu čiekurus un aplūkojot zem lupas kādus interesantus objektus.

"Dabas izziņas speciālistu sagatavotas nodarbību programmas pieejamas gan skolēniem, gan pirmsskolas vecuma mazuļiem un arī ģimenēm. Stāstām arī par sēkliņām, fotosintēzi, biorafinēšanu," pastāsta arborētuma vadītāja.

Ir nometņu programma dienas nometnēm – skolēnu grupām, kas ierodas arborētumā. Nodarbības programmā parasti ir iekļauta ekskursija, radošā darbnīca un izzinošā daļa. Protams, svarīga arī atpūta un izklaide. Nodarbību pamattēma ir kokaugi.

Teritorijā izvietotas piedzīvojumu spēles – pārgājienu maršruti. Apmeklētāju iecienīts ir Ģimenes rallijs, kur ģimenes vai draugu grupas var doties teritorijā ar orientēšanās elementiem un uzdevumiem. Bērniem pieejamas darba lapas Vērīgais detektīvs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ko nogaršot Pjemontā?

Šis Itālijas ziemeļrietumu nostūris arvien tiek slavināts kā izcils gardēžu galamērķis. Pjemonta ir paradīze labas garšas meklētājiem. Tieši tur, Bra pilsētā, nobāzējusies Slow food mītne un atrod...

Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena