Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Daba neko nav atcēlusi

Latvijas Dabas fonds un tā dabisko pļavu atjaunošanas projekts GrassLIFE līdz pat septembrim kampaņā Daba neko nav atcēlusi aicina ikvienu iepazīt Latvijas dabu, iedziļinoties dabiskās pļavas norisēs kā īpašos pasākumos.

Viens no pasākumiem – koncerts Pļavas putni – tagad visiem pieejams arī lielākajā mūzikas straumēšanas servisā Spotify, kā arī Apple Music, Amazon, Google Play un citos straumēšanas servisos.

Dabiskajās pļavās, kurās sastopama viena trešā daļa no visas Latvijas augu valsts, mīt arī krietni vairāk putnu sugu nekā citās pļavās. Daudzas no šīm sugām ir aizsargājamas, arī Eiropā par lielu retumu kļuvusī grieze, kas ligzdošanai labprāt izvēlas tieši dabiskās pļavas. No dabisko pļavu pastāvēšanas ir atkarīgas vairākas pļavas putnu sugas, taču dabiskās pļavas izzūd straujāk nekā jebkurš cits biotops Latvijā, un nu tās aizņem tikai 0,7% no Latvijas teritorijas – pirms 100 gadiem tie bija 30%. Līdz ar to apdraudēti ir arī pļavu iemītnieki, taj skaitā putni. 

Albumā Grupas Pļavas putni koncerts dzirdamas Latvijas dabiskajās pļavās ierakstītas 10 putnu dziesmas. Te var dzirdēt mērkaziņas ritmizēšanu, lakstīgalas vīterošanu, ne ar ko citu nesajaucamo ķikuta dziesmu, kas birst kā stikla pērlītes, griezes meditatīvo griešanu. Tāpat var novērtēt, vai tiešām mazais svilpis svilpo nice to meet you, un kura dziesma šķiet tīkamāka – purva vai krūmu ķauķa, un kas tuvāks – lukstu čakstītes vai dzeltenās cielavas svilpošanas priekšnesums. Pļavas putnu koncerts ļaus gan baudīt dabas skaņu daudzveidību, gan iemācīties pazīt putnu balsis un iepazīt putnus. Ierakstu autors ir ornitologs, pieredzējis putnu dziesmu ierakstītājs Edmunds Račinskis. 

Arī tad, kad nav iespēju doties dabā, ir iespējams ar to satikties mūsu ierastajos komunikācijas kanālos. Klausies "grupas" Pļavas putni koncertu kā fonu darbā, skrējiena laikā vai baudot vakariņas ģimenes lokā! Inga Račinska, LDF projekta GrassLIFE vadītāja, saka: "Šajā pavasarī LDF veica aptauju par dabas nozīmi cilvēku dzīvē COVID-19 krīzes laikā, un redzam, ka pieaug cilvēku cieņa pret dabu un vēlme tajā doties, turklāt ir radusies arī iespēja vairāk laika veltīt dabas izzināšanai. Mēs aicinām koncertu, izklaides un sporta pasākumu mīļotājus neskumt par ierobežojumiem, bet šovasar doties dabā – esam pārliecināti, ka dabā iespējams rast ikvienam piemērotu alternatīvu pierastajiem pasākumiem."

Dabas notikumu cikls Daba neko nav atcēlusi piedāvā izzināt Latvijas dabu četrās norisēs. Šo pasākumu laiku un vietu katrs var ieplānot pats un doties pļavās, izmantojot LDF piedāvātās tēmas un informāciju kā iedvesmu – Ziedēšanas ultramaratonā iepazīt puķu sugu daudzveidību dabiskajā pļavā visas vasaras garumā. Kukaiņu mīlas festivāls atgādina, ka šobrīd ir kukaiņu pārošanās laiks, tāpēc vērojiet un meklējiet informāciju par šo sīkbūtņu nozīmi dabas daudzveidībā. Savukārt projekts Mobilais ganāmpulks izglītos par noganīšanas nozīmi pļavu atjaunošanā. Bet koncerts Pļavas putni aicina ieklausīties pļavas putnu dziesmās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ko nogaršot Pjemontā?

Šis Itālijas ziemeļrietumu nostūris arvien tiek slavināts kā izcils gardēžu galamērķis. Pjemonta ir paradīze labas garšas meklētājiem. Tieši tur, Bra pilsētā, nobāzējusies Slow food mītne un atrod...

Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena