Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints
Darboties palīdz apziņa, ka dārzeņi izaugs bez ķīmijas, un tas ir ļoti svarīgi, jo pašiem vien tie būs jānotiesā

Ārstē bez ķīmijas

Ķiplociņi, samtenes, sāls vai soda – tik pazīstami augi, saimniecības lietas var palīdzēt dārzeņiem, kokiem, košumaugiem izvairīties no slimībām, pat kaitēkļiem. Augu aizsardzību nemācījies dārzkopis jau pērn vairs nevarēja nopirkt ķīmiskos preparātus, ar ko indēt augus, dārzu pret slimībām, kaitēkļiem. Arī šogad tie Latvijā nav nopērkami. Veikalos var meklēt tikai tos, kas nerada apdraudējumu lietotājam, skaidro Zemkopības ministrijas Lauksaimniecības departamenta direktores vietniece Iveta Ozoliņa. Tad jau cilvēki, bites, taureņi dzīvos bez bažām.

Aptaujātie dārzkopji, kas nav mācījušies, lai iegūtu 2. klases pesticīdu pirkšanai vajadzīgo apliecību, atzīst, ka viņiem ķīmiju nevajag. Viņi audzē pret kaitēm izturīgas šķirnes un cītīgi ievēro to agrotehniku. Tad slimības nenomāc, arī nezāles un kaitnieki tādas dobes nav iecienījuši. Protams, augsne cītīgi jāsastrādā un regulāri jāravē nezāles, kukaiņi jānolasa un jāiznīcina. Darboties palīdz apziņa, ka dārzeņi izaugs bez ķīmijas, un tas ir ļoti svarīgi, jo pašiem vien tie būs jānotiesā. Tomātu u. c. dārzeņu audzētāju saimniecībā Neslinko vadītājai Elgai Bražūnei apliecība ir, tomēr to viņa nelieto, jo visu izaudzē bez ķīmijas.

Stādot augus ārā, tie jāizvieto brīvi – lai vējš tiek klāt, ap zariem plūst gaiss, iesaka stādaudzētavas Sakstagals vadītāja Zaiga Graudiņa. Arī viņa ķīmiju vairumā nelieto, lai gan skujeņu dīgstu vītei noder vēl esošie Čempiona krājumi, tomāti pērn divreiz apstrādāti ar Bordo maisījumu. Toties zināmi augi un dārza iemītnieki, kas palīdz pret kaitniekiem. Ziemā jāparūpējas par putniem, kas vasarā izlasīs insektus no dobem. Laputis iznīcina mārītes. Ķiploki, samtenes, kosu novārījums itin labi der fungicīdu vietā. Toties tie arī vērtīgi, skaisti augi.

Dabas preparāti daudziem dārzkopjiem ir pavisam nepazīstami. Vai VAAD pamācīs tos lietot? Jau tagad Latvijā ir alternatīvas slimību un kaitēkļu ierobežošanai, informē VAAD. Jā, tas ir jaunums gan ES, gan Latvijas augu aizsardzībā. Pamatvielas ir nekaitīgas, un tās drīkst pirkt katrs. Tas ir: tīruma kosa, kārklu (vītolu) miza, hitozāna hidrohlorīds, saharoze, fruktoze, kalcija hidroksīds, etiķis, lecitīns, soda, sūkalas, diamonija fosfāts. Meklējami aptiekās, lielveikalos, dārzlietu veikalos. To lietošanas nosacījumi atrodami VAAD mājaslapā.

Mācības par alternatīvu izmantošanu VAAD vai ZM pagaidam neplāno. Dārzkopju organizācijas vēl domā. Katrā ziņā lietojamos preparātus jau pētījuši Eiropas Savienībā. Der. Un šogad to kļūs vēl vairāk. Izmēģiniet!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena