Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Sniega paradīze Zeldene

Slēpošana Tirolē lutina ar lieliskām trasēm un gastronomiskām baudām 3000 metru augstumā

Zeldenei, dzīvīgajam un dinamiskajam slēpošanas kūrortam Tiroles reģionā Austrijā, ir daudz ko piedāvāt – aptuveni 144 kilometrus garais slēpošanas trašu tīkls, bagātīgais sniega daudzums visas sezonas garumā, kā arī iespējas sasniegt trīs vairāk nekā 3000 metru augstas kalnu virsotnes ir pa prātam daudziem slēpošanas entuziastiem. Tas padara Zeldeni par vienu no populārākajiem Austrijas tūrisma galamērķiem. Ja ar to ir par maz, pēc vairākām uz kalna pavadītām stundām dienu var noslēgt kādā no neskaitāmajām après-ski jeb pēcslēpošanas vietām, kur ar skaļu mūziku un auksta alus kausu iespējams nosvinēt izdevušos dienu uz kalna.

Pateicoties augstajam trašu novietojumam Alpos (sākot no 1350 līdz 3340 metriem virs jūras līmeņa), kā arī mākslīgā sniega ražošanas sistēmām, kuras ierīkotas vairāk nekā 67% trašu, slēpošana un snovošana Zeldenē iespējama no oktobra līdz pat maijam. Zeldene būs īpaši tuva tiem, kuriem patīk gari nobraucieni un slinkums stāvēt nebeidzamās rindās pie pacēlājiem, – no ciemata iespējams pacelties vairāk nekā 3000 metru augstumā uz Retenbahas ledāju, kuru sasniedzot varēs baudīt aptuveni 15 kilometru garu nobraucienu un brīnišķīgas kalnu ainavas.

Gastronomiskā bauda slēpjzābakos

Kopš 2013. gada nogales Zeldenē darbojas gardēžu restorāns IceQ – paradīze tiem, kuriem apnikuši kalnu kūrortos tik ļoti ierastie pašapkalpošanās restorāni ar tradicionālo un smagnējo ēdienu. Restorāns atgādina nelielu dimantu, kas vairāk nekā 3000 metru augstumā iekārtojies Gaislahkogela kalna virsotnē. Tā stikla fasāde pusdienojot ļauj tīksmināties par mirdzošās ziemas saules apspīdētajiem kalniem. Restorāna darbinieki apgalvo, ka no IceQ plašajiem logiem paveras skats uz 250 Austrijas un Vācijas kalnu virsotnēm, kā arī Itālijas Dolomītalpiem.

IceQ sajūsmina ne tikai ar lieliskajiem skatiem – tur nobaudītie garneļu salāti, liellopa tartars un leģendārā franču zivju zupa bujabēze ir patiešām izcili. Restorāns lepojas ar plašu vīnu izvēli, piemēram, Pino 3000, kurš radīts no trim dažādām vīnogu šķirnēm, kas augušas Itālijā, Vācijā un Austrijā. Restorānam par labu runā arī tā atrašanās vieta turpat blakus gondolu stacijai, kas ar vienu pārsēšanos ļaus ātri nokļūt viesnīcā tiem, kuri pārāk aizrāvušies ar vīna baudīšanu un nevēlas mērot aptuveni 30 minūšu garo nobraucienu lejup.

Katra diena ir kā piektdiena

No citiem slēpošanas kūrortiem, kuros iepriekš esmu pabijusi – lielākoties Itālijā –, Zeldene atšķiras ne tikai ar teju nevainojamām trasēm, bet arī dinamisku ballīšu dzīvi. Zeldenē katra diena ir piektdiena, turklāt piektdienas šeit sākas vidēji ap trijiem četriem pēcpusdienā. Pie katras trases vai gondolu stacijas, kas ved uz ciematu, atrodams pa kādam après-ski bāram, kas gandarītos un adrenalīna apdullinātos ziemas prieku baudītājus, kuri sabraukuši no visas Eiropas, vilina ar skaļu deju un rokmūziku, uz letes dejojošiem bārmeņiem/-nēm un vēsu austriešu aliņu.

Ar šiem pārpildītajiem un lieliskas atmosfēras pārņemtajiem bāriem pēcslēpošanas izklaides nebeidzas – Zeldenē daudz vienkāršāk iespējams atrast naktsklubus, to vidū striptīza klubus, kuru fasādes rotā trūcīgi ģērbtu sieviešu attēli, nekā pārtikas veikalus vai aptiekas. Vienā no lielākajiem Zeldenes klubiem Katapult naktsdzīve mutuļo septiņas dienas nedēļā, tāpēc, ja vien nav vēlēšanās doties uz kalnu no paša rīta, kad trases ir vissvaigākās un cilvēku vismazāk, "katapultēties" iespējams līdz pat agrai rīta gaismai. Tiesa gan, jārēķinās ar desmit eiro ieejas maksu, kā arī aptuveni astoņiem eiro par dzēriena glāzi.

Baseinā ar skatu uz kalniem

Zeldenē bez slēpošanas un izklaidēm naktsklubos pieejamas arī plašas relaksācijas iespējas – lielā daļā viesnīcu iespējams atslābināt intensīvās slodzes nogurdinātos muskuļus saunās un peldbaseinos. Mūsu viesnīcas Valentin pagrabstāvā pieejamais saunu klāsts, piemēram, tvaika sauna, biosauna un somu pirts, kā arī iespēja panašķoties ar svaigiem vai žāvētiem augļiem un relaksējošas mūzikas pavadījumā atlaisties ūdensgultā bija tieši tas, kas nepieciešams pēc garās dienas slēpošanas trasēs.

Taču visīstāko spa baudījumu iespējams gūt Aqua Dome Spa Center – tā celtne līdzinās milzīgam kupolam, kura koka, akmens un stikla arhitektūra lieliski iederas scēniskajā kalnu ainavā. Šajā termālajā spa centrā pieejami divi iekštelpu, kā arī trīs āra baseini, kuros var priecāties par lielisko skatu, dažāda veida saunas, skaistumkopšanas procedūras, kā arī visu veidu fitnesa iespējas: aerobika, personiskie treneri, fiziskā snieguma diagnostika u. tml.

Zeldene neliks vilties, ja uz šo lielisko kūrortu dosieties kārtīgi izslēpoties, izsnovoties un ar izklaidēties alkstošu draugu kompāniju. Protams, nav jau tā, ka ģimenēm ar bērniem Zeldenē nebūs ko darīt – pieejamas vairākas slēpošanas skolas bērniem, kā arī t. s. slēpošanas bērnudārzs pašiem mazākajiem, baseins ar ūdensatrakcijām, kā arī slidotava, tomēr šajā kūrortā galvenokārt valda jauneklīga ballīšu atmosfēra ar augstu vilni sitošu après-ski kultūru. Jārēķinās arī ar to, ka Zeldene nav no tiem lētākajiem kūrortiem – kaut vai salīdzinot ar Livinjo Itālijā, kur parasti var sastapt daudz latviešu. Tomēr šajā Tiroles apgabalā traukšanās lejup pa kārtīgajām un rūpīgi "nogreiderētajām" trasēm austriešu stilā sniegs lielāku gandarījumu nekā tūristu pārplūdinātajā Itālijas kūrortā. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena