Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Murr! Kafija ir gatava

Kaķu kafejnīcas jeb Cat café cita pēc citas parādās pasaules lielākajās pilsētās. Lietuva šajā modes vilnī apsteigusi Latviju un Igauniju – Viļņas vecpilsētā nesen durvis vērusi pirmā kaķu kafejnīca Baltijā

Kas īsti ir kaķu kafejnīcas? No citiem līdzīgiem iestādījumiem tās atšķiras ar to, ka tajās dzīvo kaķi un kafijas tasi iespējams nobaudīt pūkaiņu sabiedrībā. Kafejnīcas lielā mērā pakārtotas kaķu vajadzībām – starp galdiem un krēsliem slejas kāpelēšanai un nagu asināšanai domāti objekti, visapkārt atrodamas rotaļlietas. Paši četrkāji labprāt uzņem viesus, proti, apmeklētājus, un laiski priecājas par kādu glāstu. Kafejnīcu īpašnieki kaķus parasti ņem no dzīvnieku patversmēm, līdz ar to šiem projektiem ir ne tikai stila, bet arī sociālās atbildības ievirze.

Taivānā, Japānā – vēlāk visur

Tieši kaķi ir tie, kas pievelk šo kafejnīcu apmeklētājus. Dzīvniekus var ne vien nopētīt no malas, bet arī samīļot un ar tiem parotaļāties. Šīs iestādes piesaista ne vien pārliecinātus kaķu mīļus, kuriem ar saviem četrkājiem nepietiek, bet arī cilvēkus, kuri dažādu iemeslu dēļ nevaratļauties mājās turēt dzīvniekus. Netrūkst arī ziņkārīgo, kuri vēlas paviesoties "modes iestādē".

Pirmā kaķu kafejnīca tika atklāta 1998. gadā Taivānā. Pēc sešiem gadiem līdzīga vieta tika atvērta Japānā, kur tā iemantoja grandiozu popularitāti. Kopš tā laika Japānā durvis vērušas jau simtiem kaķu kafejnīcu – šo Āzijas valsti var saukt par kaķu kafejnīcu meku. Kaķiem japāņu kultūrā ierādīta īpaša cieņa (starp citu, Japānā melnas minkas pārskriešana pār ceļu nozīmē veiksmi), turklāt straujais dzīvesveids lielajās pilsētās, kur īrētajos dzīvokļos daudziem liegts turēt mājas mīluļus, palīdzējis piesaistīt šādām vietām plašu apmeklētāju loku. Lai pavadītu laiku laiski murrājoša kaķa sabiedrībā, kas turklāt esot ļoti nomierinoši, vairs nevajag pašam mājās turēt mīluli vai meklēt draugus kaķu īpašniekus, atliek tikai ierasties uz tasi tējas vai kafijas tuvējā kaķu kafejnīcā. Āzijā kaķu kafejnīcas kļuvušas par kulta lietu.

Šī koncepcija strauji izplatās visā pasaulē. Vīne 2012. gadā kļuva par pirmo pilsētu Eiropā, kur tika atklāta kaķu kafejnīca. Drīz vien līdzīgas iestādes tika atvērtas arī citur – Lielbritānijā, Ungārijā, Vācijā, Spānijā, Itālijā, Francijā, Nīderlandē, Dānijā, kā arī Ziemeļamerikā un Austrālijā. Kopš pavasara beigām sava kaķu kafejnīca – Murrr… Café – darbojas arī Viļņā.

Bērnu sapņu piepildījums

Viļņas jaunajā kaķu kafejnīcā (adrese Pylimo g. 38) viesojamies vēlā svētdienas rītā uz kafijas tasi. Ienākot iekšā, uzreiz saskatām apmeklējuma īsto iemeslu. Kaķu istabu no priekštelpas, kurā atrodas lete, šķir stikla siena, aiz kuras jau manām melnbaltu pūkaini zvilnam uz dīvāna. Ātri pasūtām kafiju un dodamies iepazīties ar Baltijas pirmās kaķu kafejnīcas iemītniekiem.

Līdz ar kafiju un tēju padomāts arī par gardu kūciņu, pudiņu un citu uzkodu piedāvājumu. Viss, kā jau kafejnīcā pienākas, turklāt dzērieni un ēdieni tiek pasniegti vienreizlietojamos kartona traukos. Tas darīts pašsaprotamu apsvērumu dēļ: ja gadās saplēst kartona trauku, nerodas lauskas, kas varētu apdraudēt kafejnīcas iemītnieku ķepas.

Dienā, kad viesojāmies Viļņā, uz dzīvi kafejnīcā bija paspējušas apmesties vien divas kaķenes – Margute un Mursa –, taču ap šo laiku tām no dzīvnieku patversmes pievienojušās arī citas minkas. Plānots, ka kafejnīcā varētu izmitināt līdz 15 kaķiem. Ieraibā Margute labprāt iesaistījās rotaļās un ļāvās glāstiem, kamēr melnbaltā Mursa bailīgi turējās pa gabalu. Lai gan arī Mursai patika uzsist ar ķepu pa rotaļu peli, tā ciešākos kontaktos ar mums neiesaistījās.

Kafejnīcā bija ieradies arī kāds tēvs ar bērnu, un mazā sejā parādījās tik priekpilna izteiksme, kad viņš glāstīja paļāvīgo kaķi. Šķiet, kaķu kafejnīcas ir kā radītas vecākiem, kuri vēlas izdabāt bērna saucieniem pēc maza pūkaiņa, taču nav gatavi savās mājās turēt dzīvnieku. Tādā ziņā kaķu kafejnīcas pat nedaudz atgādina mini zooloģisko dārzu.

Protams, kaķu kafejnīcu idejai, tāpat kā tādiem iestādījumiem kā zooloģiskie dārzi, noteikti netrūkst oponentu. Tomēr kaķu kafejnīcu īpašnieki sparīgi uzstāj, ka tajās mītošajiem četrkājiem ir daudz komfortablāka, daudzveidīgāka un patīkamāka dzīve nekā zvēriņiem, kas mitinās dzīvnieku patversmēs. Un tā arī izskatās – kaķi kafejnīcās ir īstie iemītnieki, apmeklētāji – tikai viesi, kuriem jāievēro noteikumi un jārespektē dzīvnieki.

Interjers piemērots kaķu vajadzībām un pilns ar rotaļlietām un mīkstiem spilventiņiem, kur nosnausties. Netrūkst arī telpas, kur kaķiem paslēpties un pabūt vienatnē. Turklāt dzīvniekus aptekalē ne vien kafejnīcas apmeklētāji, bet arī darbinieki, un minkām nekad netrūkst mīļa glāsta vai garduma.

Murrātāju kafejnīca sniedz fantastisku iespēju nobaudīt kafiju nedaudz neierastākā vidē. Ja pagadās būt kādā no pilsētām, kurā parādījusies jaunā modes iestāde, noteikti vērts iemest aci un palūkoties pašam, kā kaķi iedzīvojušies kafejnīcu kultūrā. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena