Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +13 °C
Viegls lietus
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Pensiju paaugstināšana: Karš par «kad», nevis «vai»

Ko teiks valstī pazīstamākais pensionārs Valsts prezidents Andris Bērziņš, un cik lielā mērā politiskie spēki Saeimā būs solidāri ar valdības ministriem? No tā lielā mērā būs atkarīgs, vai pensionēšanās vecuma paaugstināšanas process tiks «ieslēgts» jau 2014. gadā. Krasi pret to iebilst politiskā opozīcija - Saskaņas centrs (SC) un Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS), kā arī arodbiedrības, kas apgalvo, ka esot piekrāptas.

Diena jau ziņoja, ka otrdien valdība nolēma pensionēšanās vecumu no pašreizējiem 62 līdz 65 gadiem paaugstināt jau no 2014. gada. Tas notiktu pakāpeniski līdz 2020. gadam. Pirmos tas skartu apmēram 50 tūkstošus cilvēku, kuri dzimuši laikā no 1952. gada līdz 1957. gadam. Līdzšinējais Labklājības ministrijā (LM) izstrādātais plāns paredzēja sākt pensionēšanās vecuma paaugstināšanu tikai no 2016. gada. Tiesa, tādā gadījumā tas notiktu līdz 2021. gadam, t. i., par vienu gadu straujāk.

Tieši šī izmaiņa, nevis pats pensionēšanās vecuma paaugstināšanas fakts izraisījis visasākos protestus. LM šādu pavērsienu skaidro ar trūkstošo naudu sociālajā budžetā, sakot, ka nav pamata gaidīt.

«Vēl pirms gada mēs, darba devēji un valdība vienojāmies, ka pensijas vecumu paaugstinās no 2016. gada,» atgādina Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) pārstāvis Egils Baldzēns. Viņš uzskata, ka finansiālais ieguvums nav solījuma laušanas vērts. Kā aprēķinājusi LM, pirmajos divos gados valsts budžets ietaupīs apmēram 25 miljonus latu. Trešdien uz sarunām arodbiedrībā bija ieradusies arī labklājības ministre Ilze Viņķele (Vienotība), taču viņai arodbiedrības pārstāvjus nav izdevies pārliecināt.

Galavārds šajā jautājumā vēl būs jāsaka Saeimai. «Olšteina sešnieks» jau ir paziņojis, ka atbalstīs šo valdības lēmumu, arī Zatlera Reformu partija sola jāvārdu, ne tik vienota pozīcija ir Vienotībā un Nacionālajā apvienībā. Būšot vēl diskusijas. ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis savukārt sola - ja Saeimas vairākums atbalstīs pensionēšanās vecuma paaugstināšanas sākšanu no 2014. gada, viņi aicināšot Valsts prezidentu neizsludināt šādu likumu. A. Bērziņš pagaidām šajā jautājumā savu pozīciju nav paudis. Viņa preses sekretāre Līga Krapāne, Dienas jautāta par to, aizbildinājās ar viņa aizņemtību.

Sabiedrībā lielāku viļņošanos gan izraisījis pats fakts, ka jāstrādā būs ilgāk. Statistika liecina, ka Latvijā ir gandrīz viszemākais mūža ilguma rādītājs un cilvēki, kas sasnieguši 65 gadus, pēc tam dzīvo īsāku laiku nekā pārējās valstīs. Veselības ministrija šo situāciju apņēmusies mainīt, izstrādājot Sabiedrības veselības pamatnostādnes. Tiesa, to mērķis - vīriešu dzīves ilgumu līdz 2017. gadam palielināt par 2,8 gadiem (līdz 71,1), sieviešu - par pusotru (līdz 79,6) - tikai daļēji spēj kompensēt pensionēšanās vecuma pieaugumu.

Demogrāfs Ilmārs Mežs zīmē drūmu ainu. «Ja jau šobrīd pensiju sistēma buksē, neredzu, kur radīsies tie desmiti vai simti tūkstošu strādājošo ar labām algām, kas spēs samaksāt nodokļus, no kuriem veidos pensijas,» viņš pauž, atgādinot par sliktajiem demogrāfiskajiem rādītājiem un emigrāciju. Valsts prezidenta padomniece Elīna Egle piemin neuzticību nodokļu politikai, kas veicina aplokšņu algas. «Šī nodevīgā vienošanās starp darba devēju un darba ņēmēju arī rada iztrūkumus budžetā,» uzsver E. Egle.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ūdens konflikti Eiropā

Sašutumu izsauc Eiropas Komisijas vilcināšanās pieņemt Ūdens iniciatīvu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses