Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Martā patēriņa cenu līmenis pieaudzis par 0,6%

Šī gada martā patēriņa cenu līmenis pieauga par 0,6%. Salīdzinot ar 2011.gada martu, patēriņa cenas ir palielinājušās par 3,3%, portālu Diena.lv informēja Ekonomikas ministrijas pārstāve Ieva Šnīdere.

Šogad martā cenu pieaugumu galvenokārt noteica pārtikas, degvielas un apģērbu sadārdzināšanās, kas pārsniedza sezonālo izmaiņu līmeni.

Pirms gada martā patēriņa cenu līmenis palielinājās par 0,7%, 2010.gada martā - par 0,5%, savukārt straujās izaugsmes gados marta mēneša laikā cenu līmenis auga par vairāk nekā 1%.

Beidzoties sezonas izpārdošanām, cenas apģērbiem un apaviem martā palielinājās par 3,8%, kas kopējo patēriņa cenu līmeni palielināja par 0,2 procentpunktiem.  Par tikpat procentpunktiem kopējo patēriņa līmeni ietekmēja arī pārtikas sadārdzināšanās, kam cenas mēneša laikā pieauga par 0,7 procentiem. Ekonomikas ministrija atzīmēja, ka kopš 2011.gada nogales arī pasaulē ir atsācies mērens pārtikas cenu kāpums.

Procesi pasaulē ietekmē arī degvielas sadārdzināšanos. Marta laikā degvielas cenas pieauga par 1,9%, kas kopējo patēriņa cenu līmeni palielināja par 0,1 procentpunktu. Salīdzinot ar 2011.gada decembri, degvielas cenu kāpums ir sasniedzis 7,8%.

Ekonomikas ministrija prognozēja, ka šī gada turpmākajos mēnešos saglabāsies mēreni cenu pieauguma tempi. Tajā pašā laikā pastāv nenoteiktība pasaulē par naftas un pārtikas cenu turpmāko dinamiku. Kopumā 2012.gadā vidējais patēriņa cenu līmenis var par 2,5% pārsniegt 2011.gada vidējo cenu līmeni.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses