Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Pētījums: Inkubatoriem jāpiedāvā vairāk papildus pakalpojumi

Biznesa inkubatori dažādās Baltijas jūras valstīs, tai skaitā Latvijā, saskaras ar līdzīgām problēmām to attīstībā – nedrošību par ilgtermiņa finansējumu, vienotu kritēriju inkubēto kompāniju rezultātu mērīšanai, inovatīvu ideju atlasi un ierobežotu pakalpojumu klāstu. Tā secināts starpvalstu biznesa inkubatoru projekta IBI Net ietvaros veiktajā pētījumā.

Pētījumā, ko veica Teknikdalen Fonds Zviedrijā,  tika izpētīti 15 biznesa inkubatori 6 valstīs – Latvijā, Zviedrijā, Norvēģijā, Polijā, Vācijā un Baltkrievijā. Kaut arī katrai no šīm valstīm ir atšķirīga  biznesa inkubatoru attīstība un vēsture un tās pieredzes ziņā grūti savā starpā salīdzināt, tās saskaras ar līdzīgām problēmām, kas ietekmē biznesa inkubatoru attīstību.

"Latvijai šis pētījums ir nozīmīgs, jo ļauj iepazīties ar citu valstu Baltijas jūras reģiona valstīm biznesa inkubatoru pieredzi un secināt, ko valsts un biznesa inkubatoru līmenī uzlabot, lai piedāvātu vēl lielākas iespējas un kvalitatīvākus pakalpojumus inkubējamiem uzņēmumiem," stāsta IBI Net projekta vadītāja Inga Brieze

Viens no galvenajiem biznesa inkubatoru izaicinājumiem šajās valstīs ir finansējuma nodrošināšana ilgtermiņā. Pārsvarā visās valstīs finansējums tiek piesaistīts uz noteiktu laika periodu, kā rezultātā netiek attīstīti papildus pakalpojumi. Tikai dažiem biznesa inkubatoriem ir valsts ilgtermiņa atbalsts.

Biznesa  inkubatoru attīstītāji šajās valstīs ir gan valsts un pašvaldības, gan arī privātie uzņēmēji. Kopumā biznesa inkubatori piedāvā pamata produktus jaunajiem uzņēmumiem – telpas un bāzes pakalpojumus, kā, piemēram, biroja, grāmatvedības un juristu. Tajos strādā vien daži darbinieki, kas nepieciešamības gadījumā piesaista ārējo pakalpojumu sniedzējus. Tikai neliela daļa biznesa inkubatoru ir specializējušies kādā jomā. Parasti to ietekmē tuvumā esošās universitātes darbības virzieni vai arī reģiona saimnieciskā specializēšanās.

Reti kurš biznesa inkubators piedāvā pakalpojumus, kas vērsti uz inkubējamo uzņēmuma darbības izvēršanu starptautiskā vidē. Tāpat nav pieprasīti mentoringa un tā saucamie soft-landing pakalpojumi. Nepastāv vienota metodika, kā tiek mērīti inkubējamo uzņēmumu panākumi inkubācijas periodā un pēc tā, ko varētu izmantot pieredzei ar citiem uzņēmumiem.

Pētījuma autori iesaka biznesa inkubatoriem pievērst uzmanību papildus pakalpojumu piedāvāšanai, vairāk monitorēt inkubējamo uzņēmumu sekmes, kā arī veicināt starptautisku sadarbību, kas ļautu dalīties pieredzē un sniegt ar eksporta uzsākšanu saistītus pakalpojumus.

Interesanti, ka pētījumā ilgākais  biznesa inkubators darbojas vien 15 gadus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses