Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Sony NEX-5. Cinītis ar lieliem stikliem.

Jaunais Sony kompaktklases fotoaparāts ir interesants pirmkārt ar to, ka tam ir maināmi objektīvi neliela izmēra korupsam. Fotoaparāts bez objektīva it tikpat liels, kā pārējie tirgū pieejamie kompaktklases fotoaparāti, jo atšķirībā no spoguļkamerām, konstrukcija bez spoguļa samazina kameras izmēru tikai līdz 24.2mm, šī fotoaparāta plānākajā vietā. Savukārt E-mount objektīvi, atkarībā no sava izmēra, fotoaparātam piešķir gan citu izskatu, gan svaru burtiskā nozīmē.

NEX-5 komplektācijā nāk divi objektīvi - plats E 16mm F/2.8 un E 18-55mm F/3.5-5.6 ar iebūvētu SteadyShot attēlu stabilizāciju. Papildus iespējams iegūt E 18-200 F/3.5-6.3 zūmobjektīvu. Fotogrāfi cenšas papildus savam spoguļkameru krājumam turēt nelielu kompaktaparātu ar teicamu attēlu un RAW formāta iespējām, sekojoši arī Sony īpašnieku gadījumā, ja īpašumā jau ir kāda Sony spoguļkamera, šeit būs iespēja ar LA-EA1 bajonetes pārveidotāju, kas nopērkama atsevišķi, pievienot jebkuru no 30 α objektīviem, kā arī agrākos α bajonetes objektīvus.

Pati koncepcija par esošo objektīvu izmantošanu ar papildus maza korpusa fotoaparātu pirmajā brīdī šķiet neizprotama. Ņemot vērā, ka objektīvi nereti sver puskilogramu un pat vairāk, kādēļ lai es ņemtu līdzi vien aptuveni 300 gramus vieglāku fotoaparātu, ja spoguļkamera spēj papildus nodrošināt gan uz pogām iznestu vadību, gan ērtu satveri?

Veiksmes atslēga

Iespējams, atbilde slēpjas jaunākās tehnoloģijās. Pamatā lietojot aparātu ar plakano 16 mm pamatobjektīvu automātiskajā režīmā, NEX-5 izveidoja fantastiski detalizētu, asu visā kadrā un dinamiski plašu pilsētskatu ainavas režīmā, turklāt vēl 16:9 formātā. Sen nebiju redzējis tik labi izmantotus 14,2 megapikseļus. Protams, jebkurš pamatobjektīvs vienmēr būs kvalitatīvāks par vidēji labu tālummaiņas (zoom) objektīvu, taču fotoaparāta iekšējais intelekts veica visu pārējo - saprata kadru, piemeklēja režīmu, ISO skaitli, mazu diafragmu un ieslēdza attēla stabilizāciju. Rezultātā attēls ir iegūts ātrāk, nekā es to būtu varējis izveidot manuāli ar spoguļkameru un attēla dinamika aiztaupa man arī datorlaiku.

Kā otru ievērības cienīgu šī fotoaparāta īpašību vēlētos izcelt gaismasspēju. NEX-5 nāk ar lielu ISO 12500 skaitli, dažādiem algoritmiem, HDR attēlu veidošanu un citiem tehnoloģiju labumiem. Fotoaparātam ir jaunizstrādāts Sony Exmor CMOS sensors ar liela izmēra zema trokšņu līmeņa APS-C formāta pikseļiem un programmatūru, kas agrāk bija pieejama vien Sony's Exmor-R fotokameru sensoriem. Kombinācijā ar attēlu stabilizāciju jums vienmēr būs teicami asas bildes, ja piespiedīsiet elkoni pie sienas vai fotoaparātu pie margas, taču arī no rokas fotografētie attēli ir gana gaiši, detalizēti un ar apbrīnojami zemu trokšņu līmeni.

Bez pieminētajām priekšrocībām jāatzīmē, ka NEX-5 prot viegli veidot panorāmas attēlus. Jāizvēlas režīms un vienkārši aparāts jācenšas līgani griezt ap savu asi, kamēr tiek veidots attēls. Procesors salīmē visu vienā attēlā un ietaupa daudz mana datorlaika. Arī video režīms sniedz pilna HD (1920 x 1080i) video ieraksti. Fotografējot jostas līmenī vai tuvu zālājam noderēs gaišs 3 collu atlokāms ekrāns. Ērti sataustāma ieslēgšanas un izslēgšanas svira, arī slēdzis ir viegli sataustāms un dziļu gaitu, tāpēc nejauši fotografētus kadrus neiegūsiet. Protams, dažādi fotografēšanas režīmi un citas iespējas, kuras varat aplūkot internetā uzmeklējot specifikāciju.

Kā konkurenci šim aparātam varu pieminēt Panasonic GF1 vai Olympus E-PL1 kompaktizmēra fotoaparātus ar maināmiem objektīviem. Man personiski trūkst skatumeklētājs, turklāt šim trūkumam ir blakusefekts - akumulators ārzemju ceļojumos būs jālādē katru vakaru.

Plusi un mīnusi:

+ Apbrīnojami laba attēla dinamika. Aparāts prot izvilkt gan gaišos toņus, gan tumšos neveidot melnus. Informācija ir gan debesīs mākoņos, gan ēku tumšajās detaļās.

+ Gudrs automātiskais režīms. Pats nosaka kas varētu būt par attēlu un piemeklē režīmu.

+ Laba gaismasspēja. Spēj izveidot baudāmu attēlu pustumsā. 

+/-Ar lielo objektīvu fotoaparāta korpuss nav parocīgs, taču ērti turēt aiz objektīva.

+Dabasskatu režīms. Ass un precīzs visā attālumā, labas krāsas, teicama dinamika.

+Liels funkciju klāsts.

+ Labi dzirdams slēdzis. Zinu, kad izdarīts uzņēmums.

+ Atlokāms ekrāns

+ Viegli ieslēgt un izslēgt, viegli sataustīt.

- Nav skatu meklētāja, lielais ekrāns tērē enerģiju.

- Navigācija ar ekrāna palīdzību. Spilgts balts fons.

- Izvirzītais rokturis drīzāk pilda baterijas kabatas, nevis roktura funkcijas

- Vāciņiem derētu virvītes, lai karājas objektīva vai fotoaparāta galā. Kompaktniekiem nav vāciņu, atveras lodziņš. Vēl viena lieta, kas var pazust.

- Nav pārāk ērti lietot manuālā režīmā.


Secinājums:

Neliels, bet spējīgs fotoaparāts, kas fotografē teicamas kvalitātes attēlus. Apstiprina dzirdēto, ka jebkuram aparātam pat vidusmēra prime (pamata, jeb nezoom) objektīvi ir asāki nekā tālummaiņas objektīvi (zūmi). Profesionāls fotogrāfs, ja vien nav Sony α objektīvu sistēmas īpašnieks, visticamāk neizvēlēsies veidot paralēlu objektīvu saimi. Savukārt, ja jums šobrīd nepieder spoguļkamera, bet ir vēlme automātiskā režīmā iegūt konkurētspējīgus attēlus, NEX-5 ir ieteicams!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko