Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

Klusā evolūcija

2010.gads solās turpināt moderno tehnoloģiju uzvaras gājienu, kas nemanāmi pārveido mūsu dzīvi. Analogā televīzija un fiksētais tālrunis kļūst par pagātnes palieku, bet to vietā nāk jaunas, aizraujošas iespējas.

Viss, ko vien varēja izgudrot, jau ir izgudrots. Šādu pārsteidzīgu pieņēmumu 1899.gadā izteicis ASV Patentu biroja direktors Čārlzs Duells, ar savu pro­gnozi apliecinot, ka zinātnes sasniegumu pareģošana nav pateicīga nodarbe. Tas gan nav atturējis dažādus gudriniekus no centieniem ielūkoties nākotnē, piemēram, 1949.gadā žurnāls Popular Mechanics rakstīja, ka nākotnē datori varētu svērt "tikai" 1,5 tonnas, savukārt 80.gadu sākumā Microsoft dibinātājs Bils Geitss teicis, ka datoram varētu pietikt ar 640 kilobaitu atmiņu (mūsdienās pat parasts mobilais telefons tiek aprīkots ar desmitiem un simtiem megabaitu lielu atmiņu).

Sveika, jaunā televīzija!

Neraugoties uz nākotnes pareģotāju bēdīgo pieredzi, dažas prognozes par 2010.gadu var izteikt diezgan droši. Tas būs gads, kad cilvēce pamazām atvadīsies no laika gaitā pierastām tehnoloģijām un aktīvi izmantos jauno tehnoloģiju piedāvātās iespējas. Analogā televīzija, faksa aparāti, kompaktdiski un kvēl­spuldzes aiziet pa rakstāmmašīnu un videomagnetofonu iemīto taciņu, drīzā nākotnē tehnoloģiju progress varētu piebeigt arī datoru peles, DVD diskus, drukātās avīzes un grāmatas. To vietā varētu nākt elektroniskās grāmatas, trīsdimensiju televīzija, skārienjutīgie ekrāni un gaismu izstarojošās diodes. Šādas pārmaiņas nenotiek pēkšņi, tomēr kādā brīdī kļūst skaidrs, ka vecā tehnoloģija ir aizgājusi uz neatgriešanos. Pamēģiniet atcerēties, kad pēdējoreiz lietojāt faksa aparātu, disketi vai videomagnetofonu! To vietā jau sen nācis elektroniskais pasts, USB atmiņas kartes un DVD atskaņotāji.

Latvijas iedzīvotājus šogad visvairāk varētu skart pāreja no analogās uz digitālo virszemes televīziju. Analogā televīzija Latvijā kalpoja vairāk nekā 50 gadu, tomēr tagad spiesta piekāpties tehnoloģiju progresa priekšā. Eiropas Savienības teritorijā pāreja uz digitālo televīziju bija iecerēta līdz 2012.gadam, bet Latvijas televīzijas nolēmušas jau šogad spert šo soli, lai ietaupītu līdzekļus, kas paredzēti apraides nodrošināšanai. Tas varētu sagādāt problēmas ap 220 000 mājsaimniecību, kas līdz šim izmantoja analogo televīziju. Digitālā televīzija piedāvā iespēju skatīties vairāk kanālu un baudīt labāku attēla kvalitāti, taču vispirms jāiegādājas dekoders, ko Lattelecom tirgo par 39 latiem. Atšķirībā no ASV, kur valdība piedāvāja ģimenēm 40 dolāru subsīdiju, lai pārietu uz jauno televīziju, Latvijā šāds atbalsts netiek sniegts, tādēļ tūkstošiem ģimeņu, kam liekas naudas nav, varētu palikt vispār bez televīzijas.

DVD konkurenti

Kamēr pie mums Latvijā turpinās strīdi par digitālās televīzijas ieviešanu, citas valstis jau gatavojas spert nākamo soli un eksperimentē ar trīsdimensiju televīzijas ieviešanu. Piemēram, šogad trīsdimensiju TV pārraides varētu tikt sāktas Dienvidkorejā, kur moderno televizoru ražotāji nopietni ķērušies pie 3D tehnoloģiju attīstīšanas. Paredzams, ka 2012.gadā pasaulē būs jau 30 miljoni ar 3D iespējām apveltītu televizoru. Trīsdimensiju attēlu savā piedāvājumā plāno iekļaut arī Blu–ray disku ražotāji, kas šajā jomā saskata lielas izaugsmes iespējas.

Blu–ray formāts šogad varētu radīt nopietnu konkurenci DVD diskiem, kas jau labu laiku ir galvenais filmu izplatīšanas līdzeklis. Blu–ray diski nodrošina iespēju vērot ļoti kvalitatīvu augstas izšķirtspējas attēlu, tādēļ vecais labais DVD vairs nevar turēt līdzi konkurences cīņā. No citas puses DVD tehnoloģiju apdraud filmu izplatīšana internetā, jo daudziem lietotājiem ērtāk un lētāk ir ielādēt filmas no interneta, nevis tērēt naudu DVD pirkšanai vai nomāšanai.

Ja jau riska zonā nonācis salīdzinoši nesen ieviestais DVD formāts, tad atliek vien pabrīnīties, kā no iznīkšanas spējusi paglābties mūsdienu tehnoloģiju "vecmāmiņa": XIX gadsimta beigās ieviestā fiksētā tālruņa līnija. Mobilo tālruņu laikmetā, kad visi operatori steidzas reklamēt īpaši izdevīgos "nulles tarifus", stacionāro tālruņa aparātu draud piemeklēt dinozauru liktenis. It sevišķi tāpēc, ka līdzīgu pakalpojumu par mazāku cenu piedāvā tādi interneta servisi kā Skype. Līdz ar stacionāro tālruni jau drīzā nākotnē uz iznīkšanas robežas varētu nonākt arī tā uzticamais sabiedrotais fakss, kas tiek izmantots arvien mazāk un mazāk.

Modernās grāmatas

2010.gadā noteikti turpināsies viedtelefonu uzvaras gājiens, jo arvien vairāk cilvēku vēlas izmantot mobilo tālruni ne tikai zvanīšanai, bet arī sērfošanai internetā, elektroniskā pasta sarakstei un dažādām izklaides iespējām. Pēdējos gados lielākos panākumus viedtelefonu nišā guvis Apple ražotais iPhone, tādēļ šogad ar īpašu interesi tiek gaidīts Apple jaunākais piedāvājums. Paredzams, ka drīzumā varētu nākt klajā Apple multimediju ierīce, ko varēs izmantot gan interneta lietošanai un dažādām spēlēm, gan elektronisko grāmatu un avīžu lasīšanai. Kabatā iebāzt gan nevarēs, jo skārienjutīgā ekrāna lielums būs aptuveni 25 centimetri.

Tirgus analītiķi prognozē, ka Apple ar šo produktu radīs pamatīgu konkurenci Amazon elektronisko grāmatu lasītājam Kindle, kas līdz šim bijis tirgus līderis. E-grāmatas kļuvušas par jaunāko modes kliedzienu, piemēram, Amazon.com tirdzniecības dati liecina, ka Ziemassvētkos pirmoreiz vairāk pirktas tieši elektroniskās, nevis drukātās grāmatas. Tradicionālo grāmatu piekritēji uz jaunievedumu pagaidām raugās skeptiski, tomēr e-grāmatām ir vairākas priekšrocības. Vienā ierīcē, ko var mierīgi ielikt somā un paņemt līdzi ceļojumā, iespējams uzglabāt lielu daļu savas bibliotēkas. Piemēram, Sony Reader ierīcē iespējams ielādēt ap 160 grāmatu. E-grāmatu priekšrocības sapratis arī Kalifornijas štata gubernators Arnolds Švarcenegers, kurš aicina pārvietot mācību grāmatas uz elektronisko vidi. Viņš apgalvo, ka tas palīdzēs ietaupīt naudu, jo mācību grāmatu drukāšana izmaksā simtiem miljonu dolāru gadā. Turklāt skolēni tiktu atsvabināti no nepieciešamības staipīt līdzi kilogramiem smagas grāmatas, jo visus mācību materiālus iespējams uzglabāt vienā ierīcē.

Beidzot viens lādētājs!

Lai gan lielāko preses uzmanību parasti izpelnās jaunu un spožu mantiņu palaišana tirgū, dažreiz daudz lielāku labumu cilvēkiem sagādā it kā nemanāmas pārmaiņas. Šādu dāvanu Eiropas Savienības iedzīvotājiem šogad apņēmušies sagādāt mobilo tālruņu ražotāji, kas beidzot vienojušies par kopīgu lādētāju standartu. Saskaņā ar panākto vienošanos Nokia, Samsung, Sony Ericsson, Apple, LG un citu ražotāju tālruņiem jābūt aprīkotiem ar Micro USB lādētāju, kas derēs visiem telefoniem. Vismaz vairs nebūs jāklausās, kā kolēģi skraida pa biroju un izmisīgi vaicā: "Vai kādam nav Samsung lādētāja ar šauro galu?"

Jāuzticas mākonim

Pie izmaksu samazināšanas nolēma ķerties Losandželosas pašvaldība, kas turpmāk izmantos Google Apps programmas, lai nodrošinātu saviem 30 000 darbinieku e-pasta programmu, dokumentu apstrādi un citus pakalpojumus. Datu pārcelšana no vietējiem serveriem uz internetā pieejamiem servisiem atspoguļo pēdējā laikā populāro mākoņdatošanas (cloud computing) tendenci, kas šogad noteikti uzņems apgriezienus. Arvien vairāk uzņēmumu saprot, ka e-pastu, dokumentu un citu datu uzglabāšana internetā ("mākonī") nodrošina ievērojamas ērtības, jo darbinieki var piekļūt datiem no jebkuras vietas, kur vien pieejams internets.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 20.09.2024.

Paēdis cilvēks ir labsirdīgāks. Tātad pārtika ir labais, nevis ļaunais, lai ko arī teiktu dietologi.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko