Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Pasaules čempionam 100 metru sprintā Kolmenam piespriesta divu gadu diskvalifikācija

Pasaules čempions 100 metru sprintā Kristians Kolmens būs spiests izlaist nākamā gada Tokijas olimpiskās spēles, jo viņam uz diviem gadiem aizliegts nodarboties ar vieglatlētiku par antidopinga pārkāpumiem, otrdien paziņoja Vieglatlētikas integritātes vienība (AIU).

Jau ziņots, ka amerikānim, kurš pagājušā gada pasaules čempionātā Dohā uzvarēja 100 metros, jūnijā tika piemērota pagaidu atstādināšana no sacensībām par "trīsreiz neievērotiem atrašanās vietas noteikumiem".

Pasaules Vieglatlētikas asociācijas (WA) Disciplinārais tribunāls atstāja spēkā apsūdzību un aizliedza Kolmenam piedalīties sacensībās divus gadus, sākot ar 2020.gada 14.maiju.

24 gadus vecajam sportistam ir 30 dienas laika, lai pārsūdzētu lēmumu Sporta arbitrāžas tiesā (CAS).

Kolmenam būs jāizlaiž nākamā gada olimpiskās spēles Japānā, kur viņš būtu bijis starp favorītiem uz zeltu 100 metros.

Kolmens, kurš ir pasaules rekordists arī 60 metros, pirms četriem gadiem Riodežaneiro savās pirmajās olimpiskajās spēlēs piedalījās tikai 4x100 metru stafetes skrējienu priekšsacīkstēs.

AIU sodīja Kolmenu par nenotikušajām dopinga analīzēm 2019.gada janvārī un decembrī, kā arī par "vietas reģistrācijas kļūmi" pagājušā gada aprīlī.

Lai pierādītu antidopinga pārkāpumu, 12 mēnešu laikā sportistam ir trīsreiz jāpārkāpj atrašanās vietas noteikumi.

Pagājušā gada septembrī pirms pasaules čempionāta tehnisku iemeslu dēļ Kolmens izvairījās no diskvalifikācijas.

Šīs trīs atrašanās vietas nepilnības tika reģistrētas 2018.gada 6.jūnijā, 2019.gada 16.janvārī un 26.aprīlī.

Tomēr Kolmens veiksmīgi apgalvoja, ka pirmajam nokavētajam termiņam vajadzēja būt datētam ar ceturkšņa pirmo dienu - 2018.gada 1.aprīli -, kas nozīmē, ka trīs pārkāpumi sanāca lielākā periodā nekā 12 mēneši.

"Es domāju, ka 2019.gada 9.decembra testi bija mērķtiecīgs mēģinājums panākt, lai es netiktu pārbaudīts," sacīja Kolmens pēc viņam jūnijā izvirzītās apsūdzības.

"Nesaki man, ka "neesmu nodevis" analīzes, ja tu lavies man pie durvīm (novieto automašīnu ārpus vārtiem un izej cauri. Videoierakstā nav redzams, ka kāds būtu ieradies pie manis)," skaidro sprinteris.

Kolmens saka, ka testētāji bija ieradušies, kad viņš netālu iepirkās Ziemassvētku dāvanas, ko varēja pārbaudīt ar bankas izrakstiem un kvītīm.

"Es biju vairāk nekā gatavs un pieejams testēšanai, un, ja es būtu saņēmis tālruņa zvanu, es varētu veiktu dopinga testu," viņš teica. "Par šo dopinga pārbaudes mēģinājumu nākamajā dienā, 2019.gada 10.decembrī, es uzzināju tikai AIU, kad saņēmu šo neveiksmīgo dopinga kontroles mēģinājuma ziņojumu."

Kolmenam norīkotā dopinga kontroles darbinieka ziņojumā teikts, ka testētājs ieradies viņa dzīvoklī un viņam nav izdevies saņemt atbildi stundas laikā, "ik pēc desmit minūtēm izdarot vairākus skaļus klauvējumu".

Pie Kolmena durvīm tika piespiests durvju zvans, bet nebija dzirdama tā skaņa. Saskaņā ar dokumentiem netika mēģināts sazināties ar Kolmenu pa tālruni.

"Ar mani sazinājās pa tālruni burtiski katru otro reizi, kad esmu pārbaudīts," sacīja Kolmens. "Burtiski. (Es nezinu) kāpēc šoreiz bija savādāk. Viņš pat teica, ka nedzirdēja durvju zvanu, tad kāpēc viņš man nezvanīja?" nesapratnē ir pasaules čempions.

Kolmens saka, ka pēc divām dienām viņš tika pārbaudīts, un piebilda: "Kopš tā laika esmu pārbaudīts vairākas reizes, pat karantīnas laikā. Tomēr, protams, tas nav svarīgi, un nav nozīmes arī tam, ka es nekad neesmu lietojis narkotikas," viņš ar ironiju komentē dopinga apkarotāju rīcību.

Kolmens pēdējoreiz sacentās ASV čempionātā telpās februārī, 60 metru skrējienā uzvarot ar sezonas labāko rezultātu pasaulē - 6,37 sekundes, kas ir tikai trīs sekundes simtdaļas lēnāk nekā viņa pasaules rekords.

Viņam pieder arī labākais laiks 100 metros pagājušajā gadā - 9,76 sekundes, ar kuru viņš ieguva pasaules čempiona titulu.

24 gadus vecais Kolmens pērn pasaules čempionātā uzvarēja 100 metru sprintā un 4x100 metru stafetē. 2017.gadā viņam šajās disciplīnās bija sudraba medaļas.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Merzļikinam un Blue Jackets sagrāve pret Jets

Graujošu zaudējumu Nacionālās hokeja līgas (NHL) regulārā čempionāta spēlē svētdien piedzīvoja Latvijas vārtsargs Elvis Merzļikins un viņa pārstāvētā Kolumbusas Blue Jackets komanda, kas savā la...

Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi