Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 11. maijs
Milda, Karmena, Manfreds

Noslēgusies 35 gadus ilgusī Rona Denisa ēra F-1 McLaren komandā

Pēdējos gados vāji startējošo Pirmās formulas (F-1) komandu McLaren atstājis tās ilggadējais vadītājs Rons Deniss, otrdien paziņojuši sacensību rīkotāji.

Tiek vēstīts, ka iepriekšējā nedēļā Deniss prezentējis kāda Ķīnas konsorcija piedāvājumu par diviem miljardiem dolāru (1,8 miljardiem eiro) iegādāties McLaren komandu, taču tās akciju turētāji neesot to pieņēmuši.

Pats Deniss neesot bijis ar mieru aiziet no McLaren, taču pārējie akciju turētāji viņu uz to spieduši. Tā rezultātā viņš vērsās Augstākajā tiesā, lai spētu saglabāt savas pozīcijas, bet cieta neveiksmi.

Deniss ar akciju turētājiem arī neesot varējis vienoties par McLaren komandas vadības stilu un vienības nākotni.

Denisam pašlaik pieder 25% McLaren Group akciju. Puse akciju ir Bahreinas investīciju fondam Mumtalakat, bet vēl 25% Denisa ilggadējam biznesa partnerim, Saūda Arābijā dzimušajam francūzim Mansūram Ojē. Pirms pāris gadiem Deniss un Ojē pārtraukuši sadarbību, turklāt Ojē jau ilgāku laiku centās panākt, lai kādreizējais draugs atstāj amatu.

Pēdējos gados neveiksmīgs bijis Denisa lēmums sākt sadarbību ar dzinēju piegādātāju Honda, kā arī vienība jau kopš 2013.gada nav atradusi jaunu ģenerālsponsoru, kopš sadarbību pārtrauca Vodafone.

McLaren vienību 1963.gadā dibināja jaunzēlandietis Brūss Maklārens, bet 1981.gadā tā apvienojās ar Denisa komandu Project Four Racing, brits kļuva par vienības vadītāju un vēlāk to izpirka. Tieši kopš tā laika sākās komandas lielākie panākumi, un tagad McLaren ir F-1 vēsturē otra titulētākā komanda aiz Ferrari.

Denisa vadībā ar McLaren formulu braukuši tādi talantīgi piloti kā Airtons Senna, Alēns Prosts, Nikijs Lauda, Mika Hekinens un Lūiss Hamiltons. Vienība Denisa vadībā desmit reizes triumfējusi pilotu ieskaitē un septiņas reizes Konstruktoru kausā.

2009.gadā Deniss pirmoreiz atstāja McLaren vadītāja amatu un viņa vietā stājās Martins Vitmāršs, tomēr 2013.gadā vienības piloti pirmo reizi kopš 1980.gada nevienās sacīkstēs nefinišēja labāko trijniekā un ilggadējais īpašnieks atgriezās amatā. Tiesa, McLaren tā arī nav spējusi uzlabot sniegumu.

Posmu pirms šīs F-1 sezonas beigām McLaren komanda ar titulētajiem pilotiem Džensonu Batonu un Fernando Alonso ieņem sesto vietu Konstruktoru kausa ieskaitē, bet piektajā pozīcijā esošajai Williams zaudē daudz. Individuāli labākais ir desmitajā vietā esošais Alonso.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi