Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +5 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Ātruma cilts: Kā vīlēts 50 kubikcentimetru mopēds izspiež vairāk nekā pirmais VW Golf

Diena.lv sadarbībā ar LMT Viedtelevīziju piedāvā pirmo raidījuma Ātruma cilts jaunās sezonas sēriju. Tās galvenais varonis ir motosporta leģenda, septiņkārtējs PSRS čempions motošosejā un aizrautīgs izgudrotājs Aleksands Smertjevs.

Aleksandrs motosportā nonāca 1965. gadā, 20 gadus viņš darbojies rūpnīcā Sarkanā zvaigzne, kā arī Sporta motociklu birojā. Kopā ar domubiedriem radījuši pirmo 50 kubikcentimetru krosa moci ar lukturīti, ar ko 1967. gadā startējuši neoficiālajās pasaules meistarsacīkstēs Zakopanē. Lai ar padomju sportistiem tas bija vienreizējs prieks, pieredze iedvesmoja ķerties pie šosejas motocikla radīšanas. Leģendārā Gunāra Glūdiņa dizaina 50 kubikcentimetru spēkrats trasē varēja sasniegt līdz pat 170 km/h un par šo braucamrīku Aleksandrs kā izgudrotājs saņēmis balvu rubļa apmērā. 

Aleksandrs atzīst, ka pēc čempiona titula nekad nav dzinies, jo mērķis vienmēr bijis iegūt pēc iespējas lielāku jaudu, sasniegt trases rekordu un tikt starptautiskā līmenī. Padomju laika inženieri un dizaineri bijuši augstā līmenī, bet moču ražošanas kvalitāte – žēlīga. Viņš savus motociklus ķīlējis tā, ka ticis līdz divu cilindru 125 kubikcentimetru mocim, ko joprojām mēģina iedzīvināt.

Pēc moto karjeras beigām Aleksandra aizraušanās ir kalnu slēpošana. Tā iedvesmojusi unikālam izgudrojumam – viņš radījis ierīci, kas amortizē un atvieglo kājas, ļaujot turēties uz slēpēm arī 79 gadu vecumā. Arī šis izgudrojums tiek pilnveidots un ir pieejams citiem ātruma cienītājiem.

Jaunajā Ātruma cilts sezonā Pauls Timrots un raidījuma komanda turpina meklēt ātrumu, piedzīvojumus un interesantus sarunu biedrus. Ātruma cilts katru ceturtdienu skatāma arī LMT Viedtelevīzijā un internetā. Skatītāji aicināti piedalīties Twitter sarunās ar tēmturi #ĀtrumaCilts.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi