Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Ātruma cilts: Antīko automobiļu klubs jau 50 gadus stiprina retro auto kustību

Diena.lv sadarbībā ar LMT Viedtelevīziju piedāvā raidījuma Ātruma cilts jaunāko sēriju. Tā veltīta Latvijas Antīko automobiļu kluba (AAK) 50. jubilejai – Pauls Timrots kopā ar kluba biedriem pēta Latvijas retro auto kustības fenomenu un tās spēju izdzīvot pārmaiņu laikos.

AAK 1972. gadā dibināja Viktors Kulbergs kopā ar angļu valodas kursu kolēģiem Elmāru Žvīguli un Aiju Dinbiri, aizsākot retro auto kustību, kas komunisma režīma laikā aizrāva masas un pulcēja lielāku skatītāju skaitu nekā Dziesmu svētki.

Kluba pārstāvis Edvīns Kulbergs atceras, ka tolaik bija stipri jālaipo, lai varētu paveikt plānoto. AAK biedri dzīvoja dubultu dzīvi, lai varētu īstenot savu aizraušanos ar retro auto. Klubs vienmēr bijis cieši saistīts ar Rīgas Motormuzeju – ja nebūtu kluba, nebūtu arī muzeja, jo savulaik, pateicoties kluba biedru aktivitātei, Maskava piešķīra finansējumu muzeja būvniecībai.

Šodien AAK ir ap 200 biedru un tie ir cilvēki, kuriem ir interese par seno spēkratu vākšanu un restaurāciju. Liela daļa no viņiem ir kluba aizsācēji, kuri joprojām saglabājuši interesei par šo tehniku.

AAK valdes priekšsēdētājs Agris Šmits uzsver, ka tas ir dzīves stils un veids, kā piepildīt sapņus un pavadīt brīvo laiku. Ja savulaik retro auto kustība bija kā protests, šobrīd tās mērķis ir popularizēt un saglabāt retro spēkratus, dalīties pieredzē un iepazīstināt ar retro auto kultūru.

Kluba biedri ir novērojuši, ka pēdējo 50 gadu laikā retro auto kustībā ir notikušas kardinālas izmaiņas, ir mainījusies domāšana un klubam pievienojas aizvien jaunāki dalībnieki. Tāls Meļķis, AAK valdes priekšsēdētāja vietnieks ir drošs, ka Viktora Kulberga latiņa ir noturēta, jo AAK joprojām ir vienots klubs un tās ir sajūtas, ko nevar izteikt naudā.

Kā AAK izmanto mūsdienu kanālus, lai piesaistītu digitālā laikmeta auditoriju un kādu dāvanu klubs sev pasniedzis apaļajā jubilejā, noskaidrosim jaunajā raidījuma sērija!

Šajā Ātruma cilts sezonā Pauls Timrots un raidījuma komanda turpina meklēt ātrumu, piedzīvojumus un interesantus sarunu biedrus. Ātruma cilts katru ceturtdienu skatāma arī LMT Viedtelevīzijā un internetā. Skatītāji aicināti piedalīties Twitter sarunās ar tēmturi #ĀtrumaCilts.    

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi