Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Eiropas vadošajiem futbola klubiem divu miljardu eiro zaudējumi koronavīrusa dēļ

Saskaņā ar finanšu eksperta Deloitte prognozēm 20 Eiropas visvairāk pelnošajiem futbola klubiem koronavīrusa pandēmija varētu izmaksāt vairāk nekā divus miljardus eiro.

"Deloitte" jaunākais ziņojums liecina, ka 20 analizēto klubu ieņēmumi slēgto stadionu un iztrūkstošo televīzijas naudu dēļ 2019./2020.gada sezonā samazinājušies par 1,1 miljardu eiro.

Daļa no šiem ieņēmumiem tiks atgūti 2020./21.gada sezonā. Finanšu gads lielākajā daļā klubu beidzas 30.jūnijā, un tas nozīmē, ka kādi naudas ienākumi un ienākumi no televīzijas apraides vietējās līgās un Eiropas sacensībās vēl nav iekļauti šīs sezonas skaitļos.

Tomēr pašreizējā vīrusa ietekme 2020/2021.gada sezonā radīs vēl lielāku iespaidu uz klubu finansēm ar līdz šim visā kontinentā slēgtiem stadioniem un bez pazīmēm, ka Covid-19 ierobežojumi tiktu mazināti.

Pat spēlēm ritot aiz slēgtām durvīm, raidorganizācijām ir kompensētas sākotnējā spēļu grafika izmaiņas un tukšo stadionu radītās atmosfēras trūkums.

Kompensācijas Eiropas piecās labākajās līgās - Anglijā, Spānijā, Vācijā, Francijā un Itālijā -, kā arī UEFA Čempionu līgas un Eiropas līgas sacensībās jau ir sasniegušas gandrīz 1,2 miljardus eiro.

"Futbols nav pasargāts no Covid-19 pandēmijas," saka Tims Bridžs no "Deloitte" Sporta darījumu grupas. "Ieņēmumu trūkumu veicina fanu izpalikšana stadionā,  fanu tēriņi kluba veikalā un pārtikas un dzērienu pirkšana spēļu dienās. Un tā ir ieņēmumu sastāvdaļa, kas ir līdzīga ieņēmumiem, ko raidorganizācijas vai nu ir atguvušas vai to izmaksu atlikušas uz nākamo gadu."

Spānijas milzis "Barcelona" saglabāja savas pozīcijas ieņēmumu tabulas augšdaļā, neskatoties uz to, ka ienākumi samazinājās par 15 procentiem - līdz 715 miljoniem eiro.

Tomēr saskaņā ar kluba pirmdien publiskoto kontu informāciju, Katalonijas klubs joprojām ir ekonomiskajā krīzē ar arvien pieaugošo parādu nastu 1,2 miljardu eiro dēļ.

Madrides "Real" ieņem otro vietu, tikai 200 000 eiro atpaliekot no "Barca" ieņēmumiem.

Minhenes "Bayern" apsteigusi Mančestras "United" cīņā par trešo vietu, jo angļi pagājušajā sezonā nepiedalījās Čempionu līgā.

Ceturtajā vietā esošais "United" joprojām ir augstāk ierindotais Anglijas klubs starp septiņām premjerlīgas komandām labāko 20 skaitā, kuru skaitā ir arī "Liverpool", Mančestras "City", Londonas "Chelsea", Totenhemas "Hotspur", Londonas "Arsenal" un Liverpūles "Everton".

Sanktpēterburgas "Zeņit" sarakstā ir vienīgais klubs, kas neietilpst kādā no piecām labākajām līgām.

Pandēmijas ietekmē daži no lielākajiem klubiem ir veikuši reformu, lai garantētu lielākus ieņēmumus.

Ir pavīdējušas spekulācijas  par pārspējušo Eiropas Superlīgas izveidi, taču pagājušajā nedēļā Starptautiskā Futbola federāciju asociācija (FIFA) un Eiropas Futbola asociāciju savienība (UEFA) brīdināja visus spēlētājus, kuri piedalītos šādās sacensībās, ka viņi riskē ar aizliegumu piedalīties lielos starptautiskos turnīros, piemēram, Pasaules kausa izcīņā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi