Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

No ezera līdz estrādei

Rīgas triatlonā notiks arī Eiropas Junioru kauss un Baltijas čempionāts.

Pilsētas centra spozmi pret Mežaparka svaigo gaisu nomainījuši tradicionālā Rīgas triatlona rīkotāji. Latvijas galvaspilsēta nedēļas nogalē nokļūs visas Eiropas triatlona sabiedrības starmešu gaismā, jo tieši Rīgas pilsētas svētku ietvaros tiks atklāta starptautiskā sezona. Rīgas triatlonā arī šogad notiks Eiropas Junioru kausa posms un Baltijas čempionāts. Sportisti startēs Ķīšezera krastā, bet krāšņs finišs paredzēts atjaunotajā Dziesmu svētku estrādē.

Covid-19 pandēmijas ietekme nav metusi līkumu arī triatlona saimei, kas tikai pamazām atgriežas sacensību ritmā. Latvijā jau notikušas vairākas vietēja mēroga sacensības, tostarp Latvijas čempionāts Ventspilī, bet Rīgas triatlons būs pirmās starptautiskās sacensības Eiropā. "Tas nozīmē, ka mums pievērsta liela informatīvā uzmanība," Latvijas Triatlona federācijas prezidents Aigars Strauss neslēpj, ka tā ir liela atbildība un reizē iespēja parādīt šīs sacensības un Rīgu plašai auditorijai. Arī Eiropas un pasaules triatlona federāciju mājas lapā Rīgas triatlons šajās dienās nokļuvis priekšplānā.

Sacensību vēriens gan varējis būt vēl lielāks, taču Igaunijā notikušā vīrusa uzliesmojuma dēļ nesen atcelts augusta beigās Tartu paredzētais Eiropas čempionāts. Ievērojams skaits sportistu startu ģeogrāfiski tuvajā Rīgā bija plānojuši kā sagatavošanās posmu, taču nu vairs nav kam gatavoties. Iepriekš Rīgas triatlonu kā pievilcīgu sacensību vietu bija iecienījuši spēcīgi Anglijas, Krievijas, Baltkrievijas un citu valstu sportisti. Tiesa, arī šoreiz uz starta tiek gaidīti 14 valstu sportisti, kurus izaicinās vadošie Latvijas triatlēti.

Rīgas triatlons notiks jau astoto gadu, taču no galvaspilsētas centra un Daugavas tas pārcēlies uz Mežaparku. "Secinājām, ka Mežaparkā mums ir daudz lielākas iespējas šīs sacensības sarīkot atbilstoši Slimības un profilakses centra noteiktajiem ierobežojumiem," laikrakstam Diena skaidroja Strauss. Līdzjutējiem būs iespēja pārredzēt peldēšanas sektoru un sacensību startu, kā arī finiša zonu Mežaparka estrādē, taču triatlona rīkotāji aicina ievērot piesardzību, nedrūzmēties un ievērot higiēnas nosacījumus. "Ar pārliecību varu teikt, ka trase un finišs būs ļoti skaisti un to novērtēs gan sportisti, gan skatītāji," Strauss pateicās Latvijas valsts mežiem un Rīgas domei par sekmīgo sadarbību distances izveidošanā.

Sportistiem un iesācējiem

Pašmāju jaunie triatlonisti cer cīnīties par augstām vietām Eiropas Junioru kausa posmā, kur startēs Kristiāna Maskava un Elīza Zvīgule meiteņu konkurencē, kā arī Rainers Zviedris, Kristaps Dūzis, Danils Proščinko, Sandis Kornijenko un Artūrs Liepa puišu sacensībās. Baltijas čempionātā, kas šosezon ieguvis Garmin atbalstu un kura uzvarētājiem sagatavotas vērtīgas balvas, sacentīsies pieaugušie. Nule notikušajā Latvijas čempionātā uzvarēja daugavpilietis Artjoms Gajevskis un Baiba Medne no Dobeles, ar kuriem lielākās cerības saistās arī šajās sacensībās.

Ķīšezera specifikas dēļ sportistiem būs neierasts starts peldēšanas disciplīnā, kur pirmos metrus ūdenī būs jāveic skriešus. Tāpat šoreiz distancē būs divas tranzīta jeb maiņas zonas – pēc peldēšanas sportisti riteņbraukšanas sadaļu sāks Ķīšezera krastā, bet beigs pie estrādes, ap kuru būs jāveic distances pēdējie skriešanas kilometri. 

Eiropas Junioru kausa konkurencē ierastās sprinta disciplīnas vietā šoreiz būs supersprints. "Tas bija Eiropas Triatlona savienības lūgums, jo šīs tomēr ir pirmās starptautiskās sacensības šosezon, tāpēc nevajadzētu jauniešus uzreiz pārslogot," norādīja Latvijas Triatlona federācijas prezidents Strauss. Tas nozīmē, ka junioru sacensības šoreiz būs dinamiskākas, ne tik ļoti vērstas uz sportistu izturību. 

Iespēja izmēģināt savus spēkus dažādās triatlona distancēs tikšot dota ikvienam interesentam, turklāt reģistrācija būs iespējama arī sacensību norises vietā. Epidemioloģisko apsvērumu dēļ gan organizatori aicina to savlaicīgi paveikt mājaslapā Triatlons.lv. Aicināti tiek arī cilvēki, kuriem nav nekādas pieredzes triatlonā, jo tautas distance pa spēkam ir teju ikvienam. Tajā jāveic simts metri peldus, četri kilometri ar velosipēdu un viens kilometrs skriešus. Tāpat iespējams izveidot trīs cilvēku stafetes komandu, kurā katrs veic savu distances posmu. Komandā gan jābūt vismaz vienai dāmai.

Rīgas triatlona pirmie starti paredzēti svētdien, 16. augustā, pulksten 12. Vispirms distancē dosies Eiropas Junioru kausa un Baltijas čempionāta dalībnieki, bet pievakarē būs starts dažādās vecuma grupās, kā arī stafetē.

Programma. Rīgas triatlons 2020.

  • 15.VIII 14.00–16.45 Iepazīšanās ar trasi
  • 16.VIII 12.00 ETU Junioru kauss sievietēm
  • 16.VIII 12.30 ETU Baltijas čempionāts sievietēm
  • 16.VIII 13.45 Apbalvošana sievietēm
  • 16.VIII 14.30 ETU Junioru kauss vīriešiem
  • 16.VIII 15.00 Baltijas čempionāts vīriešiem
  • 16.VIII 16.15 Apbalvošana vīriešiem
  • 16.VIII 17.15–18.00 Starts vecuma grupām un stafetei

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi