Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

ASV senatori ievieš tiesību aktus, kuru mērķis ir novērst vardarbību pret sportistiem

Divi ASV senatori otrdien ieviesuši jaunus tiesību aktus, kas stiprinās ASV olimpisko spēļu amatpersonu uzraudzību, kuri, viņuprāt, nespēja aizsargāt sportistus no seksuālas vardarbības.

Senatori Džerijs Morans un Ričards Blumentals publicējuši rezultātus no 18 mēnešus ilgas izmeklēšanas, kas parādījusi, ka nedz ASV olimpiskā, nedz paraolimpiskā komiteja, kā arī citas organizācijas nav spējušas pasargāt atlētus.

Izmeklēšana tika uzsākta 2016.gadā pēc tam, kad atklājās, ka Lerijs Nasars - bijušais vingrošanas izlases ārsts - esot seksuāli uzmācies vairāk nekā 250 sportistēm, par ko viņš saņēma mūža ieslodzījumu. Tostarp bija arī 2012. un 2016.gada Olimpiādes zelta medaļnieces.

"Tas mani aizvien vēl šokē, ka bija cilvēki, kuriem bija jāpasargā šie sportisti, bet viņi to nedarīja," teica Morans. "Liecība, kas manī iesakņojusies visvairāk no cietušajiem ir - kāpēc starp upuriem bija vairāk nekā tikai viena persona?"

Likumprojektā no ASV Olimpiskās komitejas tiks virzīts noteikt skaidras prasības ziņošanai par pārkāpumiem un noteikt lielāku atbildību komitejai un atsevišķu sporta veidu nacionālajām pārvaldes institūcijām. Šādi noteikumi ļautu Kongresam ar kopēju rezolūciju izbeigt Olimpiskās komitejas darbu, ja tā parāda, ka nespēj pasargāt sportistus.

"Viņi tiks uzskatīti par uzticamiem un godīgiem," teica Blumentals. "Tomēr viņu darbība no Kongresa puses tiks pārtraukta, ja viņi nespēs pildīt savus pienākumus."

Normatīvie akti palielinātu sportistu pārstāvību Olimpiskās komitejas valdē un uzlabotu finansējumu ASV SafeSport centram - organizācijai, kuras uzdevums ir uzrādīt policijas virzītas apsūdzības par ļaunprātīgu izmantošanu.

Tas arī nodrošinātu, ka SafeSport centrs ir neatkarīgs no Olimpiskās komitejas un nacionālajām pārvaldes institūcijām un prasa šīm organizācijām īstenot tā sankcijas.

Senāta izmeklēšana atklāja, ka vairākas institūcijas nav pienācīgi reaģējušas uz ticamiem apgalvojumiem pret Nasaru un ka ASV tekvondo, peldēšanā, daiļslidošanā un citos sporta veidos ir izteikti nopietni apgalvojumi par seksuālu vardarbību.

Makaila Maronija, kura 2012.gada Londonas olimpiskajās spēlēs ieguva olimpiskās vingrošanas zeltu un sudrabu bija viena no tām, kura nāca klajā ar Nasara ļaunprātīgo izmantošanu. Tāpēc sportiste uz jauno likumprojektu skatījās pozitīvi.

"Šis likumprojekts atzīst, ka Olimpiskā komiteja cieta neveiksmi un pakļauj riskam jaunos sportistus," viņa sacīja. "Kongresam vajadzētu pēc iespējas ātrāk pieņemt šo likumprojektu un saukt Olimpiskās komitejas vadību pie atbildības."

Iepriekš jau vēstīts, ka Starptautiskās Vingrošanas federācijas (FIG) prezidents Maorinari Vatanabe vēlas ieviest zvanu centru, kurā tiks uzklausīti seksuālā vardarbībā cietuši sportisti.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi