Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +19 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Vienā turnīrā uzvarot Franciju un Spāniju, viņi kļuva par čempioniem. Vai atkārtosim?

Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) ranga 29. vietas īpašniece Latvija kļuvusi par piekto vīriešu basketbola izlasi pēdējo 20 gadu laikā, kas viena turnīra ietvaros uzveikusi abus Eiropas grandus - Franciju un Spāniju. Vēstures fakti ir mūsu pusē - pēc šāda veikuma valstsvienības visbiežāk kļuvušas par turnīra uzvarētājām, vēsta FIBA.

Publikācijā īpaši uzsvērts, ka Francija un Spānija tikās iepriekšējā Eiropas čempionāta finālā, kamēr Latvija pēc bēdīgi slavenā zaudējuma bulgāriem turnīram pat nekvalificējās. Taču nu, debitējot uz pasaules skatuves, Latvija uzveikusi abas titulētās izlases.

Bet kas pēdējo 20 gadu laikā notika ar komandām, kas viena lielā turnīra ietvaros pārspēja šos abus grandus?

  • 2003. gadā to paveica Lietuva, Eiropas čempionāta pusfinālā Zviedrijā uzveicot Franciju (74:70), bet finālā - spāņus (93:84). Līdz ar to mūsu dienvidu kaimiņi trešo reizi vēsturē kļuva par kontinenta čempioniem.
  • Četrus gadus vēlāk to paveica Deivida Blata (viņš šī Pasaules kausa laikā jau komentējis arī Latvijas sekmes) vadītā Krievija. Zīmīgi, ka grupu turnīra otrajā posmā krievi turnīra rīkotājiem spāņiem vispirms piekāpās (69:81), taču iekļuva play-off, kur ceturtdaļfinālā tika galā ar Franciju (75:71). Sekoja panākums pār Lietuvu un fināls, kurā pēc naturalizētā Džona Roberta Holdena uzvaras groza pēdējās sekundēs izdevās revanšēties Spānijai (60:59).
  • 2010. gada Pasaules kausā lietuvieši apakšgrupā pārspēja gan Franciju (69:55), gan Spāniju (73:76). Šī turnīra finišā lietuvieši kaklā varēja kārt PK bronzu.
  • ASV izlase abas spēcīgās sāncenses no Eiropas uzveica Riodežaneiro olimpiskajā turnīrā 2016. gada vasarā. Francija tika pārspēta jau grupā, bet spāņi - pusfinālā (82:76), amerikāņiem pēcāk tiekot pie zelta.
  • Visbeidzot, gadu vēlāk to pašu atkārtoja jauniņā Lukas Dončiča un Gorana Dragiča spārnotā Slovēnija, kas Eiropas meistarsacīkstēs ar uzvaru pret Franciju (95:78) noslēdza apakšgrupu turnīru, bet pusfinālā pārliecinoši tika galā ar spāņiem (92:72). Ceļā pēc zelta godalgām ļoti rezultatīvā mačā toreiz ceturtdaļfinālā tika pārspēta arī Latvija ar Kristapu Porziņģi priekšgalā (103:97).

Lai mēģinātu atkārtot šo komandu sasniegumus, Latvijas izlasei gan vispirms svētdien jāpārspēj Brazīlija cīņā par vietu ceturtdaļfinālā. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi