Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +14 °C
Viegls lietus
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

FOTO: Latvijas basketbolisti atspēlējas un uzvar pasaules čempionus spāņus

Latvijas vīriešu basketbola izlase Pasaules kausa finālturnīra L grupas spēlē piektdien ar rezultātu 74:69 (17:16, 12:16, 18:26, 27:11) uzvarēja pasaules čempioni Spāniju, turpinot cīņu par vietu ceturtdaļfinālā. Izšķirošā cīņa svētdien pret Brazīliju.

Rezultatīvākais Latvijai ar 16 punktiem bija Dāvis Bertāns. Visproduktīvāk spēlēja Rodions Kurucs, kurš guva 13 punktus, izcīnīja astoņas bumbas zem groziem un pārtvēra trīs bumbas, pa 11 punktiem bija Andrejam Gražulim, kurš svarīgā epizodē bloķēja pretinieku, Rolandam Šmitam un Kristeram Zorikam, kurš ceturtajā ceturtdaļā realizēja divus svarīgus tālmetienus. Daudzpusīgs sniegums arī Artūram Žagaram, kurš guva septiņus punktus, izcīnīja piecas atlēkušās bumbas un atdeva piecas rezultatīvas piespēles.

Spāņiem 14 punktus guva Villijs Ernangomess, bet pa 11 punktiem bija Dario Briselam un Usmanam Garubam. Serhio Ļuļs pieciem puntkiem pievienoja septiņas rezultatīvas piespēles.

Latvijas izlases starta pieciniekā bija Dāvis Bertāns, Rolands Šmits, Artūrs Žagars, Rodions Kurucs un Artūrs Kurucs.

Jau pirmajā uzbrukumā meistarīgi metienu realizēja Žagars, kurš kopā ar Šmitu pirmajās minūtēs palīdzēja panākt 6:4. Latvieši pie groza netika galā ar Villiju Ernangomesu, kurš vēlāk izvirzīja spāņus vadībā. Ceturtdaļas vidū rezultāts bija neizšķirts 10:10, bet divarpus minūtes pirms ceturkšņa beigām Andrejs Gražulis ieguva latviešiem līdz tam lielāko vadību mačā (15:12). Turpinājumā ar soda metieniem spāņi atgriezās vadībā, bet ceturtdaļas pēdējās sekundēs pēc Žagara izcīnītās bumbas uzbrukumā Artūrs Strautiņš panāca 17:16.

Otrās ceturtdaļas pirmajās minūtēs spāņi grozu neiekaroja, turpretī Dāvis Bertāns realizēja savu pirmo tālmetienu spēlē - 20:16. Vēlāk aiz perimetra precīzs bija arī Žagars (23:18), kurš turpinājumā vienā no epizodēm pašaizliedzīgi izprovocēja pretinieku uz pārkāpumu uzbrukumā, pats pamezdams laukumu. Gražulis latviešiem panāca jau septiņu punktu vadību, bet spāņi atbildēja ar pāris veiksmīgiem uzbrukumiem un pārņēma vadību pēc Huančo Erngangomesa netraucēta bumbas trieciena grozā no augšas. Šmits vēlāk izlīdzināja rezultātu un Rodions Kurucs ar metienu no groza apakšas panāca 29:27, taču spāņi līdz puslaika beigām atbildēja ar pieciem punktiem.

Jau pēc puslaika beigu svilpes pretinieku galvenais treneris Serdžo Skariolo tika pie tehniskās piezīmes un otro spēles daļu ar soda metienu sāka Bertāns, bet turpinājumā divos uzbrukumos pie groza sekmīgi nospēlēja Rodions Kurucs, kurš vēlāk piespēlēja Bertāna precīzajā "trejacī" - jau 37:32 Latvijas labā. Spāņi arī šoreiz izlīdzināja rezultātu, bet latvieši nedienas sākās, kad ceturto un trešo piezīmi dabūja Šmits un Žagars. Dažas minūtes rezultāts bija līdzīgs, taču pāris uzbrukumos neizdevās tikt līdz metienam, turpretī spāņi iemeta divus tālmetienus - 42:49. Vienubrīd pretinieku pārsvars bija 12 punkti, bet pirms noslēdzošajām desmit minūtēm komandas šķīra 11 punkti (47:58).

Latvieši rezultātā pietuvojās ceturtās ceturtdaļas pirmajās minūtēs, kad pretinieki tika noturēti aizsardzībā, kā arī Gražulis realizēja tālmetienu un vēlāk bija precīzs arī no tuvas distances (52:58). Klavers ar vienu precīzu soda metienu guva Spānijai pirmos punktus ceturtdaļā, bet Bertāns atbildēja ar trīspunktu gājienu (55:59). Vēlāk Kristers Zoriks izpildīja divus precīzus tālmetienus un izlīdzināja rezultātu - 61:61.

Ceturtdaļas vidū Usmans Garuba ar metienu zem groza atguva Spānijas izlasei vadību, bet Rodions Kurucs iemeta vienu no diviem "sodiņiem" (62:63). Turpinājumā Rodiona Kuruca iesāktā uzbrukumā pie iespējas izpildīt soda metienus tika viņa brālis Artūrs, kurš panāca 63:63. Trīs minūtes un 20 sekundes pirms pamatlaikā beigām Zoriks pirmo reizi ceturtdaļā izvirzīja Latviju vadībā, lai gan spāņi ar soda metieniem panāca izlīdzinājumu, Bertāns ar precīzu tālmetienu panāca 68:65 un pusotru minūti pirms finālsvilpes Rodions Kurucs nostiprināja vadību.

Turpinājumā abas izlases apmainījās ar precīzu soda metienu katra un 37 sekundes pirms mača beigām Latvijai bija piecu punktu pārsvars. Spāņi realizēja tālmetienu, bet Zoriks tika pie iespējas izpildīt divus soda metienus un bija precīzs - 72:69 23 sekundes pirms finālsvilpes. Brisela Spānijas izlases uzbrukumā nerealizēja metienu un pēc tam pārkāpa noteikumus pret Rodionu Kurucu, kurš no soda metienu līnijas bija aukstasinīgs - 74:69. Pretiniekiem astoņās sekundēs atspēlēties neizdevās un uzvaru svinēja Latvija.

L apakšgrupā visās trīs spēlēs uzvarējusi Kanāda, pa trīs panākumiem četrās cīņās ir Latvijai un Spānijai, bet Brazīlija svinējusi divas uzvaras trīs dueļos.

Finālturnīra 32 komandas bija sadalītas astoņās apakšgrupās. Katras grupas pirmo divu vietu ieguvējas turpina cīņu par 1.-16.vietu, bet trešās un ceturtās vietas ieguvējas cīnās par 17.-32.vietu.

Mači notiek Filipīnās, Japānas pilsētā Okinavā un Indonēzijas galvaspilsētā Džakartā. Labāko astoņniekā iekļuvušās izlases par medaļām spēkosies "SM Mall of Asia" arēnā Manilas ostas rajonā.

Pasaules kausa finālturnīrā tiek noskaidrotas septiņas Parīzes olimpisko spēļu turnīra dalībnieces, kā arī vēl 19 valstsvienības, kuras kopā ar piecu reģionu priekškvalifikācijas sacensību uzvarētājām nākamvasar cīnīsies par pēdējām četrām ceļazīmēm uz olimpiskajām spēlēm.

Latvijas izlases sastāvs Pasaules kausa finālturnīrā:

Rodions Kurucs (Mursijas UCAM, Spānija), Dāvis Bertāns (Oklahomasitijas "Thunder", NBA), Dairis Bertāns ("VEF Rīga"), Anžejs Pasečņiks ("Palencia", Spānija), Rolands Šmits (Kauņas "Žalgiris", Lietuva), Artūrs Strautiņš (Tortonas "Derthona", Itālija), Klāvs Čavars (Jokohamas "Exellence", Japāna), Aigars Šķēle (Lielpolijas Ostruvas "Stal", Polija), Andrejs Gražulis (Trento "Aquila", Itālija), Artūrs Kurucs (Patras "Promitheas", Grieķija), Artūrs Žagars (Ķēdaiņu "Nevežis", Lietuva), Kristers Zoriks (Izmiras "Petkim Spor", Turcija).

Spānijas izlases sastāvs 2023.gada Pasaules kausa finālturnīrā:

Rūdijs Fernandess, Serhio Ļuļs (abi - Madrides "Real"), Alekss Abriness ("Barcelona"), Santjago Aldama (Memfisas "Grizzlies", NBA), Dario Brisela, Alverto Diass (abi - Malagas "Unicaja"), Viktors Klavers ("Valencia"), Usmans Garuba (Hjūstonas "Rockets"), Huančo Ernangomess, Villijs Ernangomess (abi - bez kluba), Hoels Parra (Badalonas "Joventut"), Huans Nunjess (Ulmas "ratiopharm", Vācija).

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi