Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

VEF Rīga sasniedz FIBA Čempionu līgas izslēgšanas spēles

VEF Rīga otrdien Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) Čempionu līgas grupu turnīra pēdējā jeb sestajā spēlē izcīnīja uzvaru un pirmo reizi kluba pastāvēšanas vēsturē kvalificējās izslēgšanas spēlēm.

"VEF Rīga" savā laukumā ar 60:57 (22:10, 18:17, 8:16, 12:14) uzvarēja "Peristeri", grupu turnīru noslēdzot ar panākumu.

Latvijas komandā ar 17 punktiem, septiņām atlēkušajām bumbām un tikpat rezultatīvām piespēlēm izcēlās Kails Olmens, 11 punkti Artim Atem, kamēr pa desmit punktiem pievienoja Kristers Zoriks un Aigars Šķēle, kuram arī astoņas atlēkušās bumbas. "Peristeri" rindās ar 19 punktiem izcēlās Joannis Burusis.

Pirmos astoņus punktus spēlē guva "VEF Rīga", Artim Atem uzbrukumu noslēdzot ar precīzu tālmetienu. Mārvins Džounss brīdi vēlāk ar "slam dunk" guva "Peristeri" komandas pirmos punktus, bet pēc sešām spēlētām minūtēm "vefieši" bija vadībā ar 12:4. Turpinājumā abi klubi apmainījās ar dažiem neprecīziem metieniem, Aizeja Pinjeiro, Kails Olmens un Kristers Zoriks kopējiem spēkiem panāca 20:6. Ceturtdaļa noslēdzās ar rezultātu 22:10.

Otrajā ceturtdaļā pēc nospēlētas nepilnas minūtes Ate ar tālmetienu pārsvaru palielināja līdz +15 (25:10), taču "Peristeri" komanda pirmo grozu guva otrās minūtes izskaņā. Ceturtdaļas vidū, kad abas komandas bija apmainījušās ar vairākām neveiksmēm uzbrukumā, vēl vienu tālmetienu realizēja Ate (31:13). Viesi atbildēja ar atrāvienu 6-0, bet Aigars Šķēle īsi pirms pēdējās minūtes sākuma ar "trejaci" panāca 38:22. Pēdējā minūtē abas komandas guva vēl pa diviem punktiem.

Trešo ceturtdaļu veiksmīgāk aizvadīja "Peristeri". Viesiem deficītu sadeldēt palīdzēja "vefiešu" kļūdas uzbrukumā, kā arī neprecīzie metieni, kas šajā ceturtdaļā bija vairāk nekā iepriekš. Pēc piecām spēlētām minūtēm "Peristeri" bija iedzinējos ar 36:46, bet Kristos Salustross četras minūtes līdz ceturtdaļas beigām ar divpunktu metienu panāca 40:46.

Minūtes pārtraukumā "VEF Rīga" galvenais treneris Jānis Gailītis aicināja savus spēlētājus būt agresīvākiem un spēlēt ar lielāku pārliecību. Salustrosam pēc pārtraukuma izdevās realizēt tālmetienu (43:46), Šķēle atbildēja ar precīzu divpunktu metienu, bet ceturtdaļa noslēdzās ar rezultātu 48:43.

Pēdējās desmit minūtes iesākās sīvā cīņā, bet līdz -2 "Peristeri" ceturtdaļas trešajā minūtē pietuvoties ļāva Zoisa Karampela tālmetiens (48:50). Četras minūtes līdz spēles beigām "vefieši" vairākkārt izcīnīja atlēkušo bumbu uzbrukumā, taču tālmetieni nebija precīzi, uz ko ar divpunktu metienu atbildēja Džejs Krokets, panākdams neizšķirtu 52:52.

Divas ar pusi minūtes līdz mača beigām Šķēle ar diviem soda metieniem panāca 54:52, bet Olmens pārsvaru palielināja līdz pieciem punktiem (57:52). Joanns Burusis četras sekundes līdz mača beigām panāca 57:57, bet Zoriks trīs sekundes vēlāk bija precīzs no tālienes un kaldināja "VEF Rīga" uzvaru.

Abu komandu iepriekšējā tikšanās reizē novembrī rīdziniekiem uzvaru viesos palīdzēja nosargāt iespēja stāties uz soda metienu līnijas, no kuras divus punktus nopelnīja Kristers Zoriks, bet vēl vienu Maikls Kaizers.

Šosezon "VEF Rīga" piecās spēlēs abus zaudējumus cietusi pret grupas līderi Strasbūras SIG, kas pirmajā mačā pašā galotnē bija pārāka ar 77:75, bet atbildes duelī tikai otrajā papildlaikā uzvarēja ar 101:94.

Abu komandu pirmajā tikšanās reizē "VEF Rīga" uzvarēja ar rezultātu 84:81, tādējādi Latvijas klubs otrdien varēja atļauties zaudēt ar trīs punktu deficītu.

"VEF Rīga" kopš pēdējās Čempionu līgas spēles Latvijas-Igaunijas apvienotajā čempionātā aizvadījusi divus mačus, vienā no tiem ar 77:83 pārsteidzoši zaudējot "Liepājai". Pēdējā spēlē rīdzinieki ar 94:57 uzvarēja Valmieras komandu.

Tikmēr "Peristeri" Grieķijas čempionātā kopš savas pēdējās Čempionu līgas spēles aizvadījusi tikai vienu maču, kurā ar 65:80 piekāpās Rodas "Kolossos".

Vietējā čempionātā Grieķijas komanda ar septiņām uzvarām 12 spēlēs ierindojas ceturtajā vietā, kamēr "vefieši" apvienotajā čempionātā uzvarējuši 13 no 15 dueļiem.

Pēc spēles ar "VEF Rīga" Grieķijas klubā notikušas vairākas pārmaiņas. Galvenā trenera amatā atgriezies Argiris Pedulakis, bet starp spēlētājiem vairs nav redzami Stīvens Grejs un bijušais "VEF Rīga" basketbolists Abduls Gedijs. Tikmēr sastāvu papildinājuši Joannis Burusis un Džeimss Vudards.

Vietu izslēgšanas spēlēs no E grupas jau nodrošinājusi SIG, piecās spēlēs piedzīvojot tikai vienu neveiksmi. Ar četrām uzvarām seko "vefieši", par divām mazāk ir "Peristeri" un Viļņas "Rytas".

Iepriekšējā sezonā "VEF Rīga" debitēja FIBA Čempionu līgā, grupā ar vienu panākumu 14 spēlēs ierindojoties pēdējā vietā. Arī Strasbūras klubs FIBA Čempionu līgā netika ārā no grupas, A, ar bilanci 4-10 ierindojoties septītajā vietā astoņu komandu konkurencē.

Pirms tam "VEF Rīga" Vecā kontinenta klubu turnīros piedalījās 2014./2015.gada sezonā, kad spēlēja ULEB Eirokausā.

Izslēgšanas turnīru sasniegs divas labākās komandas no katras apakšgrupas.

Čempionu līgas turnīrā tiek aizvadīta piektā sezona, un iepriekš no Latvijas šajās sacensībās piedalījusies vēl tikai "Ventspils" vienība. Pirmajā gadā ventspilnieki iekļuva izslēgšanas spēļu pirmajā kārtā, nākamajās divās sezonās grupā ierindojoties attiecīgi piektajā un sestajā vietā un turpinot cīņu FIBA Eiropas kausā.

Arī šosezon tika plānotas sacensības četrās grupās pa astoņām komandām, no kurām četras labākās iekļūst nākamajā kārtā, taču Covid-19 pandēmija ir likusi organizatoriem pieņemt lēmumu par grupu samazināšanu uz pusi.

2019./2020.gada sezona Covid-19 dēļ tika pabeigta vien septembra beigās - oktobra sākumā, kad sacensību "burbulī" Atēnās par uzvarētāju kļuva Burgosas "San Pablo", kas finālā ar 85:74 apspēlēja mājinieku AEK.

"VEF Rīga" komandā startam FIBA Čempionu līgā pieteikti: Artis Ate, Arnolds Helmanis, Verners Kohs, Emīls Krūmiņš, Pēteris Salmiņš, Aigars Šķēle, Mārcis Vītols un Kristers Zoriks, amerikāņu basketbolisti Kails Olmens, Maikls Kaizers un Aizeja Pinjeiro, kā arī soms Aleksanders Madsens.

Komandu vada galvenais treneris Jānis Gailītis, viņam asistē Jevgeņijs Kosuškins un Dāvis Čoders, kā arī fiziskās sagatavošanas treneris Oskars Ernšteins.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi