Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Skriešanas svētki Rīgā

Lai gan bez šosezon spilgtu sniegumu demonstrējušās, bet savainojumu guvušās valmierietes Agates Caunes, toties ar daudzām pasaules zvaigznēm 1. oktobrī Rīgas centrā tiks aizvadīts vēsturē pirmais pasaules skriešanas čempionāts. Godalgas tiks dalītas pusmaratona, 5 km un jūdzes skrējienos, ekspertiem neizslēdzot iespēju, ka Latvijas galvaspilsētā tiks laboti arī pasaules rekordi. Par gaidāmo pasaules čempionātu stāsta sacensību rīkotājs Aigars Nords.

Pasaules skriešanas galvaspilsēta. Pasaules čempionāts būs nozīmīgākais tautas sporta un vieglatlētikas pasākums Baltijas valstu vēsturē. To novērtē arī augstākā līmeņa amatpersonas un, gatavojoties šim notikumam, Pasaules vieglatlētikas savienības prezidents Sebastjans Ko preses konferencē Rīgu simboliski pasludināja par 2023. gada pasaules skriešanas galvaspilsētu.

Pie Brīvības pieminekļa un krastmalā. Pasaules čempionāta īsākā distance būs 1609 metrus garais jūdzes skrējiens, ko sportisti sāks pie Latvijas Nacionālā mākslas muzeja un noslēgs Brīvības pieminekļa pakājē. Savukārt 5 km un pusmaratona distancēm starts būs Akmens tilta pakājē, bet finišs – 11. novembra krastmalā. Tautas sporta skrējējiem izveidota arī pusmaratona stafete 10,2+10,9 kilometru garumā, ko ērti veikt diviem draugiem. Stafetes maiņa notiks pie Dailes teātra. Līdzdalība jebkuram skriet gribētājam pasaules čempionātā būs atļauta pirmoreiz vēsturē, savukārt mūsu ieviestā Rimi bērnu diena starptautiskajai federācijai bija liels jaunums, jo citur tādas netiek rīkotas.

Vai atkal būs pasaules rekords? Pasaules čempionātā pusmaratonā allaž tiecas piedalīties pasaules vadošie skrējēji. Iepriekšējās sacensībās 2020. gadā vīru konkurencē triumfēja ugandietis Džeikobs Kiplimo, kurš gadu pēc tam izcīnīja bronzu Tokijas olimpisko spēļu 10 000 m distancē, un laboja pasaules rekordu pusmaratonā (57:31). Savukārt dāmām iepriekšējos divos pasaules čempionātos ir laboti pasaules rekordi – 2020. gadā uzvaru izcīnīja kenijiete Peresa Jepčirčira, līdzšinējo labāko rezultātu pārspējot gandrīz par minūti un latiņu uzstādot ļoti augstu (1.05:16). Gadu pēc tam viņa kļuva par Tokijas olimpisko spēļu čempioni maratona distancē. Rīgā, līdzīgi kā Berlīnē un Tokijā, trase ir ļoti plakana, kalnainākās vietas ir Vanšu un Akmens tilti, kas var veicināt labus rezultātus. Organizatoru komandas klusais sapnis ir redzēt, ka Rīgā krīt pasaules rekordi. Vislielākās izredzes tam notikt varētu būt jūdzes skrējienā, jo šajā distancē rekordi ielu skrējienos tiek atzīti vien no šī gada. Jau laicīgi ļoti spēcīgu 22 sportistu komandu izziņoja skriešanas lielvalsts Kenija, sastāvā iekļaujot arī Faitu Kipjegonu, kura augustā pasaules čempionātā uzvarēja 1500 un 5000 metru distancēs un šosezon trīs reizes labojusi pasaules rekordus.

Bez trases rekordistes no Valmieras. Pieteikumus dalībai pasaules čempionātā iesniegušas aptuveni 65 valstu federācijas, kas ir iespaidīgs skaitlis, bet ar masu skrējējiem kopējais dalībvalstu skaits, visticamāk, pārsniegs 100. No mājiniekiem kā spilgtākā zvaigzne bija paredzēta strauji progresējošā Agate Caune, startējot 5 km distancē. Tomēr pēc šīs pašas distances pusfināla pasaules čempionātā Budapeštā viņa sajuta sāpes iegurnī. Pēc konsultācijām ar ārstiem tika izlemts nestartēt finālā, bet vēlāk sekoja viņas paziņojums par sezonas noslēgšanu savainojuma dēļ, Pavasarī Rimi Rīgas maratonā viņa šajā distancē pārspēja Latvijas rekordu, un tagad trase būs identiska, kas Agatei varēja dot priekšrocības.

Ikviens var tikt pie trim medaļām. Līdzās elites grupas sportistiem čempionātā iespējams skriet ikvienam un, kā jau šāda veida sacensībās ierasts, katrs finišētājs saņems sacensību medaļu. Programma veidota tā, lai skriešanas entuziasti var noskriet arī visas trīs distances un savā kaklā kārt trīs pasaules čempionāta medaļas. Uz godalgām iekļauti motīvi no Niklāva Strunkes gleznas Cilvēks, kas ieiet istabā, bet uz čempionāta krekla, ko saņems ikviens dalībnieks, atainota latviešu mākslas vēsturē nozīmīgākā mākslinieka Vilhelma Purvīša darbs Pavasarī.

PASAULES SKRIEŠANAS ČEMPIONĀTS

Sestdiena, 30. septembris

  • 10.00 – Rimi Bērnu dienas distances pie Brīvības pieminekļa

Svētdiena, 1. oktobris

  • 10.00 – 5 km, masu starts
  • 11.30 – jūdze, masu starts
  • 11.50 – 5 km, elites grupas sievietes
  • 12.15 – 5 km, elites grupas vīrieši
  • 13.00 – jūdze, elites grupas sievietes
  • 13.10 – jūdze, elites grupas vīrieši
  • 13.30 – 21 km, elites grupas sievietes
  • 14.15 – 21 km, elites grupas vīrieši
  • 14.15 – 21 km, elites grupas vīrieši, masu starts un stafete

Rakstu lasiet arī žurnāla Sporta Avīze septembra numurā! Žurnāla saturu gan drukātā, gan digitālā formātā iespējams abonēt mūsu jaunajā mājaslapā ŠEIT!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vēlme pēc piedzīvojuma

Kaut arī visi viņi pat nav bijuši Porto pilsētā, ducis Latvijas spēlētāju šosezon veidoja vēsturē pirmās Portugāles hokeja komandas Porto kodolu, sacenšoties Spānijas čempionātā. Šis piedzīvojums a...

Intervijas

Vairāk Intervijas


Portrets

Vairāk Portrets


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā