Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +19 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Pa visu Kurzemi

No 16. līdz 18. jūnijam Latvijā atkal piestās augstākās klases rallija ekipāžas, aizvadot FIA Eiropas rallija čempionāta posmu Tet Rally Liepāja.

Kopvērtējuma vicelīdera pozīcijā sacensības sagaida Latvijas ekipāža Mārtiņš Sesks un Renārs Francis, kas pērn savos dzimtajos ceļos uzvarēja pilnīgi visos ātrumposmos, bet rīkotājiem šis būs ģenerālmēģinājums pirms nākamgad pie mums gaidāmās pasaules čempionāta debijas. Tieši tāpēc rallijs šoreiz risināsies pa visu Kurzemi, aptverot četrus novadus.

Jau 11. gadu. Pirmo reizi sarīkots tālajā 1953. gadā, Eiropas kontinenta senākais rallija čempionāts šogad atzīmē 70. gadskārtu. Šo gadu desmitu laikā seriāls ne reizi vien pieredzējis izmaiņas un pārmaiņas, arvien turpinot pilnveidoties. Savus uzticamākos fanus Latvijā tas šogad piestās apraudzīt jau 11. reizi, sacensībām notiekot nedēļas nogalē tieši pirms Līgo svētkiem. Pirmos trīs gadus rallijs rīkots ziemā, bet līdz šai dienai vairākkārt pārvērties, lai notiktu gada siltākajā laikā – vasarā. Tomēr savu rokrakstu – ātros grunts ātrumposmus – tas saglabājis.

Jauni ceļi. Gatavojoties pasaules čempionāta debijai, Tet Rally Liepāja izmēģina arvien jaunus mūsu valsts ceļus. Šogad sacensību ātrumposmi notiks ne vien rallija pilsētā Liepājā un tās apkārtnē, bet arī Tukuma, Talsu un Kuldīgas novados, metot vēl nebijušus izaicinājumus ekipāžām un iespaidus apmeklētājiem.

Arī WRC uzvarētāji. Rallija ekipāžu pārstāvēto valstu skaits jau atkal pārsniedz 20, un Latvijā ieradīsies ne tikai Eiropas sportisti, bet arī no Jaunzēlandes, Argentīnas, WRC ražotāja komandas Toyota Gazoo paspārnē startēs japāņu piloti, zem Austrālijas karoga brauks leģendārā Kolina Makreja brāļa dēls Makss Makrejs, kurš šogad debitē FIA Eiropas rallija čempionātā junioriem. Kurzemes ceļus izbaudīs WRC posmos uzvarējušie Heidens Padons un Madss Estbergs, kā arī 2022. gada Eiropas čempions Efrens Larena.

Vai Sesks atkārtos? Lielākā mājinieku uzmanība, protams, tiks veltīta liepājnieku ekipāžai Mārtiņam Seskam un Renāram Francim, kas šogad apvienojusi spēkus ar komandām MRF Tyres un Sports Racing Technologies, aizvadot pilnu Eiropas čempionāta astoņu posmu programmu. Ekipāžas uzkrātā pieredze apvienojumā ar jaunākās un jaudīgākās specifikācijas Škoda Fabia RS Rally2 automašīnu ļauj pamatoti cerēt arī uz atbilstošu sniegumu ātrumposmos. To apstiprina sportistu demonstrētais maija izskaņā, kad Sesks un Francis izcīnīja spožu uzvaru Polijas posmā uz grants seguma. Savu mājas ralliju Latvijas ekipāža sagaida Eiropas čempionāta kopvērtējumā otrajā pozīcijā.

Ģenerālmēģinājums. Jau nākamgad Latvijā gaidāms FIA pasaules rallija čempionāta jeb WRC posms, kas būs mūsu valstī vēl nebijuša mēroga un apmēra autosporta sacensības ar vairākiem desmitiem tūkstošiem lielu skatītāju pulku ātrumposmos un miljonos mērāmu auditoriju ar TV un straumēšanas platformas starpniecību. Kamēr ekipāžas sacentīsies par sekundēm ātrumposmos, apkalpojošajam personālam šī gada rallijs uzskatāms par ģenerālmēģinājumu, kurā gūt iespējami vairāk mācību un izmēģināt iespējami vairāk tehnisko risinājumu, lai 2024. gadā sekmīgi uzņemtu paša augstākā sportiskā līmeņa ralliju.

Iespēja vietējiem. Tet Rally Liepāja laikā notiks arī Latvijas rallija čempionāta dubultposms ekipāžām ar starptautiskajiem tehniskajiem noteikumiem atbilstošām automašīnām – gan sestdien, gan svētdien paredzēts pilnvērtīgs posms, sniedzot iespēju un pārbaudījumu vienas nedēļas nogales laikā veikt divreiz garāku sportisko distanci nekā ierasts.

TET RALLY LIEPĀJA

FIA Eiropas rallija čempionāta posms

  • 16.–18. jūnijs
  • Biļetes pieejamas Biļešu paradīzes tirdzniecības vietās 

Rakstu lasiet arī žurnāla Sporta Avīze jūnija numurā! Ja vēlaties žurnāla saturu turpmāk lasīt drukātā formātā, to iespējams abonēt ŠEIT!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vēlme pēc piedzīvojuma

Kaut arī visi viņi pat nav bijuši Porto pilsētā, ducis Latvijas spēlētāju šosezon veidoja vēsturē pirmās Portugāles hokeja komandas Porto kodolu, sacenšoties Spānijas čempionātā. Šis piedzīvojums a...

Intervijas

Vairāk Intervijas


Portrets

Vairāk Portrets


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā