Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Jaungada apņemšanās

Laimīgu jauno gadu! Ceru, ka aizgājušais 2022. gads tev sporta karjerā nesis jaunu pieredzi un mācības, ko ņemt kā pamatu 2023. gada plānošanā. Man pašam karjeras laikā katra vecā gada beigas un jaunā gada sākums bija kā sentimentāls brīdis caur kuru gan atskatīties un izvērtēt aizgājušo 12 mēnešu pieredzi, gan uzstādīt jaunus mērķus un iestatīt galveno virzienu. Tieši tāpēc esmu nolēmis šo gadu iesākt ar salīdzinoši vecu bet daudziem zināmu praksi - jaunā gada apņemšanos! Padalīšos ar ieteikumiem no sporta psiholoģiskās sagatavotības puses, ņemot vērā gan teoriju, gan savu personisko pieredzi, kādas apņemšanās palīdz nākamajā atskaites periodā mentālo stāvokli izveidot ilgtermiņa sasniegumiem. Ja esi iecerējis pilnveidot kādu apņemšanos, ļoti iespējams, aizvadīsi vienu no labākajiem gadiem.

APŅEMŠANĀS NR. 1. ES PIEŅEMŠU SPORTA NEIZBĒGAMOS KĀPUMUS UN KRITUMUS

Svarīgs faktors, ko būtu vēlams ņemt vērā, ir tas, ka sports tomēr nav līdz galam paredzams un ietver gan labās un priecīgās, gan arī sliktās un bēdīgās dienas. Ja paskatāmies uz daudzu sportistu sasniegumu vēsturi, uzreiz redzams, ka reti kura atlēta karjeras līkne vērsta tikai uz augšu.

Šī apņemšanās tiek balstīta uz tavu veselīgo skatījumu par sacensībām un sporta attīstības procesu kā tādu. Šāda pozitīva pieeja ietver apzināšanos, ka katras sacensības ir tikai viens mazs solis tavā sporta pieredzē. Sporta pieredzes nekontrolējamais raksturs nozīmē, ka tev būs tikpat daudz grūtību un neveiksmju, cik progresa un panākumu. Ja šo sporta perspektīvu vari izmantot savā labā, aizvadīsi pārsteidzošu ceļojumu.

APŅEMŠANĀS NR. 2. ES BŪŠU PACIETĪGS

Panākumiem sportā nav noteikta un paredzama laika grafika. Tie atkarīgi no vairākiem mainīgiem un neparedzamiem faktoriem. Dažiem sportistiem panākumi ir tūlītēji un ilgstoši, citiem tūlītēji, bet īslaicīgi, vēl citiem tas ir lēns un ilgstošs process. Savukārt liela daļa sportistu diemžēl panākumus, vismaz tādus, kādus nosaka mūsu sasniegumu kultūra, nepiedzīvos nekad. Tomēr vēlme būt pacietīgam un dot sev laiku attīstībai ir vienīgais veids, kā uzzināt, kurai no iepriekš minētajām kategorijām tu piederi. Galu galā, kā gan vari zināt, cik daudz esi spējīgs sasniegt, ja neieliec visus spēkus un pūles? 

APŅEMŠANĀS NR. 3. KATRĀM SACENSĪBĀM ES BŪŠU TIK LABI SAGATAVOTS, CIK VIEN VARU BŪT

90% no panākumiem sacensībās ir tas, ka ierodies (ja esi gatavojies). Padomā par to šādi – ja neesi fiziski, mentāli vai ar savu ekipējumu gatavs, tev praktiski nav nekādu izredžu sasniegt paša izvirzītos mērķus. Tava vienīgā iespēja ir būt pilnīgi pārliecinātam, ka esi izdarījis visu, kas atkarīgs no tevis paša, lai pēc iespējas sagatavotos šai sacensību dienai. Protams, sacensību laikā daudzi faktori cenšas apturēt tavu sagatavotību, bet, lai tiem turētos pretim, vienīgā iespēja ir būt maksimāli gatavam! 

APŅEMŠANĀS NR. 4. ES KONCENTRĒŠOS UZ PROCESU, LAI IEGŪTU VĒLAMOS REZULTĀTUS

Mēs visi dzīvojam sasniegumu kultūrā, kur rezultātam ir liela nozīme sportista izvērtēšanā. Sevišķi neiebilstu pret to, ka rezultāti sportā ir svarīga daļa, tomēr uzskatu, ka koncentrēšanās uz rezultātu ne vienmēr noved pie vēlamā iznākuma. Šādos gadījumos rodas divas problēmas. Pirmkārt, rezultāts parādās pēc sacensībām, tādēļ, ja pirms starta domā par rezultātu, tu nekoncentrējies uz to, ko nepieciešams darīt, lai pēc iespējas ātrāk nokļūtu no starta līdz finišam un šo rezultātu tiešām iegūtu. Otrkārt, daudzi sportisti pirms sacensībām kļūst nervozi. Par ko viņi nervozē? Protams, par rezultātu, par tā iespējamo nesasniegšanu, neveiksmi, kļūdu. 

Ironija, tiecoties sasniegt vēlamos rezultātus, ir tāda, ka, ignorējot rezultātus un koncentrējoties uz to, kā atrādīt sevi visātrāk, vislabāk, vispārliecinošāk, tev būs vislielākā iespēja sasniegt vēlamo rezultātu.

APŅEMŠANĀS NR. 5. GADA BEIGĀS ES NEKO NENOŽĒLOŠU

Ja no šī raksta vēlies paņemt vienu galveno atziņu, vienu Jaungada apņemšanos, tā ir šāda: nenožēlo! Iespējams, šī atziņa man pašam ir visdārgākā gan profesionāli, gan personīgi

Gan manā profesionālajā sporta pieredzē, gan brīdī, kad 100 gadu vecumā atskatīšos uz savu dzīvi, vēlos atzīt, ka ne vienmēr viss izdevies tā, kā to gribēju, bet tā ir tikai dzīve (un sasniegumu sports ir vēl mazāka daļa no tās). Tomēr, tā kā es mēģināju visu, izmantoju katru iespēju, kas radās, varu pats sev uzsist uz pleca. Tāds ir mans novēlējums 2023. gadā. Neatkarīgi no tā, vai aizvadīts treniņš vai sacīkstes, vai diena bijusi laba vai vilšanās pilna, tu varētu teikt: "Izdarīju un parādīju visu, kas bija manos spēkos." To darot, ne tikai jutīsi lepnumu un iedvesmu, bet arī palielināsi savas iespējas gūt panākumus, pēc kuriem tik ļoti tiecies. Šādi tavas sporta iemaņas kļūs ne tikai par brīnišķīgu un dzīvi apstiprinošu pieredzi, bet arī sagatavos tevi panākumiem visos turpmākajos dzīves centienos.

Rakstu lasiet arī žurnāla Sporta Avīze janvāra numurā! Ja vēlaties žurnāla saturu turpmāk lasīt drukātā formātā, to iespējams abonēt ŠEIT!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zinātāji zina vislabāk

Latvijas spožākajiem prātiem sportā reizi divās nedēļās ir svētku diena, jo notiek Sporta viktorīnas spēle, kurā viņiem tiek dota iespēja pārbaudīt savas spējas un uzzināt ko jaunu. Šī gada 2. februār...

Intervijas

Vairāk Intervijas


Portrets

Vairāk Portrets


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā