Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Gatavošanās pasaules čempionātam

Pēc diviem Covid-19 zīmē aizvadītajiem gadiem 14. un 15. maijā klātienē atgriezīsies Rimi Rīgas maratons, Daugavmalā un pie Brīvības pieminekļa pulcējot vairāk nekā desmit tūkstošus dalībnieku no vismaz 57 pasaules valstīm. Šī gada sacensības tiks veltītas kara plosītajai Ukrainai, turklāt būs pirmais gatavošanās posms pirms nākamgad Rīgā plānotā pasaules čempionāta skriešanā. Par gaidāmajām sacensībām stāsta maratona organizētājs Aigars Nords.

Kopā! Iepriekšējie divi gadi tautas sportam bija kā amerikāņu kalniņi sliktā nozīmē – kovids atmetis to atpakaļ par daudziem gadiem. Pēc virtuālās skriešanas datiem redzam, ka cilvēki savā nodabā turpina skriet ļoti aktīvi, tomēr uzskatu, ka paies pāris gadu, kamēr tautas sporta apmeklējums atgriezīsies pirmspandēmijas līmenī. Turklāt tagad klāt nācis arī karš Ukrainā, kas ietekmēs starptautisko tūrismu. Krievijas un Baltkrievijas skrējēji pie mums šobrīd nav gaidīti – tās bija lielas skrējēju grupas –, un arī daudzi citi ārzemnieki savu plānoto dalību pārliek uz nākamajiem gadiem. Tomēr negribu būt pesimists, turpinām strādāt. Rīgas maratons atgriežas savā ierastajā laikā maijā, turklāt bez ierobežojumiem, un mūsu šī gada sauklis ir Kopā – gan kopā izskrieties, gan kopā solidaritātē, jo sacensības tiek veltītas Ukrainai.

Vienoti par Ukrainu. Sešu kilometru distance šogad simboliski ietērpsies Ukrainas krāsās. Visiem ukraiņu skrējējiem dalība tajā būs bez maksas, un jau jūtam, ka gaidāms prāvs viņu pulks. Ukraiņu bērniem dalība pasākumā neatkarīgi no izvēlētās distances būs par brīvu, savukārt visi ienākumi no pašas masveidīgākās sešu kilometru distances tiks novirzīti Ukrainas atbalstam. 

Tuvojas pasaules čempionāts. Šis būs pirmais gatavošanās posms pirms nākamgad rudenī Rīgā plānotās debijas pasaules čempionāta skriešanā. Līdz šim tika aizvadīti vienīgi pasaules čempionāti pusmaratonā, bet 2023. gada rudenī vienkopus noskaidros čempionus arī piecu kilometru distancē un jūdzes skrējienā. Jau šogad Rīgā būs iespēja izskriet tieši to pusmaratona un jūdzes distanci, kurā nākamgad dalīs medaļas. Interese iegūt šī pasākuma rīkošanas tiesības bija daudzām metropolēm, jo tas piesaistīs ievērojamu skaitu maratona tūristu, tomēr uzvarēt izdevās mums. Esam sev nolikuši trīs notikumu ciklu – šo Rimi Rīgas maratonu, nākamā gada Rimi Rīgas maratonu un pasaules čempionātu kā kulmināciju, lai Rīgas vārdu pilnvērtīgi atgrieztu starptautiskā apritē.

Latvija pasaulē. Starp plānotajiem dalībniekiem labākie personīgie rekordi maratona distancē ir kenijietim Eliudam Kiptanui (2.05:21) un etiopietei Mekurlai Aberu Zenebei (2.24:30). Tāpat būs sastopami arī vadošie Latvijas un Baltijas skrējēji – maratona distancē vietējais favorīts Dmitrijs Serjogins un un igauņu olimpietis Romāns Fosti, pusmaratonā Jānis Višķers un Ilona Marhele. Rimi Rīgas maratonā gaidāms pirmais starts izlasei Latvija pasaulē, kurā ar mērķi sagatavoties nākamā gada pasaules čempionātam apvienoti desmit Latvijas vadošie un talantīgākie skrējēji. Rīgā tiks noskaidroti arī Latvijas čempioni maratonā un godalgoto vietu ieguvējus apbalvos Jeļena Prokopčuka.

Busulis sagaidīs finišā. Skrējējus finišā ar savām spilgtākajām un populārākajām dziesmām visas dienas garumā sagaidīs mūziķi ansis, Aija Andrejeva un Intars Busulis, bet īpašie viesi būs igauņu un ukraiņu folkroka grupa Svjata Vatra (Svētā uguns – ukraiņu val.). 

 

Rakstu iespējams lasīt arī žurnāla Sporta Avīze maija numurā! Ja vēlaties žurnāla saturu turpmāk lasīt drukātā formātā, to iespējams abonēt ŠEIT!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vēlme pēc piedzīvojuma

Kaut arī visi viņi pat nav bijuši Porto pilsētā, ducis Latvijas spēlētāju šosezon veidoja vēsturē pirmās Portugāles hokeja komandas Porto kodolu, sacenšoties Spānijas čempionātā. Šis piedzīvojums a...

Intervijas

Vairāk Intervijas


Portrets

Vairāk Portrets


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā