Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Atstāj lieko svaru mežā

Latvijas iedzīvotāji šobrīd atrodas savā visu laiku zemākajā fiziskās formas līmenī, tāpēc īpaši svarīgas ir tautas sporta sacensības, kurās iesaistīties var ikviens – no pavisam maziem bērniem līdz sirmgalvjiem. Tikai jāmet bažas pie malas, jābrauc un jāmēģina! 23. martā Saulkrastos sāksies desmitā skriešanas seriāla Stirnu buks sezona. Par populārajām sacensībām, kas katrā posmā pulcē vairākus tūkstošus dalībnieku, stāsta Stirnu buka organizators Rimants Liepiņš.

11. gads, 10. sezona. Viss sākās 2014. gadā, kad aizvadījām vienus mačus, bet jau 2015. gadā Stirnu bukam notika pirmā pilnvērtīgā sezona, kas nozīmē, ka šogad gaidāma desmitā seriāla sezona. Sākām ar 600 dalībniekiem, līdz 2019. gadā vidēji vienā posmā jau bija gandrīz 4000 cilvēku. Sekoja kritums Covid-19 iespaidā, un tagad lēnām rāpjamies atpakaļ. Šogad ceram sasniegt aptuveni 2018. gada līmeni, kad vidēji posmā bija 3500 skrējēju.

Buks kāpās. Šī gada pirmais etaps būs Saulkrastu Stirnu buks. Marta beigās laikapstākļi nav garantējami, tāpēc šajā gada periodā cenšamies fokusēties uz sacensībām priežu mežos – pie jūras Latvijas klimatiskajos apstākļos vienlīdz daiļi ir gan ziemā, gan vasarā. Kaut arī Saulkrastos nebūs izteiktu kalnu, kāpās nākas nemitīgi strādāt un dalībniekiem viegli neklāsies, jo atslābt nevarēs ne uz mirkli. 

Iepazīt Latviju. Kopā šosezon gaidāmi septiņi posmi. Katru gadu meklējam vietas, kur iepriekš neesam bijuši, un šosezon tāds būs Suitu posms Alsungā. Tāpat divi posmi gaidāmi brīvdabas muzejos – Vēveros Vecpiebalgā un Ventspilī. Vēlamies, lai dalībnieki ne tikai skrien, bet arī iepazīst Latviju. Ja kādās norises vietās atgriežamies, nākamajā reizē mēģinām tām atrast citu rakursu. 

Var arī soļot. Ikvienam, kurš baidās, varu teikt tikai vienu – jāmet bažas pie malas, jābrauc un jāpamēģina, jo galvenais ir kustēties. Ja nepatīk skriet un sacensties, no pagājušā gada esam ieviesuši pārgājiena distanci, kurā nav jācīnās pret citiem, bet tikai ar sevi. Lai sāktu, vajadzīgi vien apavi un gribēšana. Stirnu bukā var piedalīties ikvienā vecumā, sākot no mazākajiem susuriem līdz lietpratējiem. Savu distanci, skatoties uz gribēšanu un sajūtām, atrast iespējams katram.

Cūkmena uzraudzībā. Mežā neko aiz sevis nedrīkst atstāt – tikai lieko svaru sviedru veidā. Tāpēc visus dalībniekus ļoti nopietni pieskata mūsu partneris Cūkmens. Ja arī kāda cūcība mežā gadās, tā ir nejauši izkritusi želeja vai marķējums. Savu auditoriju mēs esam izaudzinājuši. 

Tautas sports kā prioritāte. Ja zini, ka skriesi visu sezonu, risinājums ir sezonas abonements, ko iespējams iegādāties līdz 17. martam, – tajā vidējā dalības maksa uz katru posmu ir zemāka. Mudinām reģistrēties laikus, lai dalībniekiem izmaksas būtu pēc iespējas zemākas, un ļoti ceram, ka valdība apstiprinās noteikumus, ka sporta aktivitātēm iztērētā nauda tiek iekļauta kā attaisnotie izdevumi veselībai. Cilvēkus nepieciešams ne tikai ārstēt, bet arī pasargāt no ārstēšanās. Redzams, ka Latvijas iedzīvotāju fiziskā aktivitāte pazeminās, bet bērnu liekais svars pieaug. Iekšlietu ministrijai neizdodas nokomplektēt savu dienestu darbinieku loku, jo jaunieši nespēj izturēt fiziskās pārbaudes. Šobrīd atrodamies zemākajā punktā, bet prieks, ka beidzot amatpersonas sāk runāt par tautas sportu kā prioritāti. Cerams, ka sekos arī darbi.

SKRIEŠANAS SERIĀLS STIRNU BUKS

  • 23. marts Saulkrastu Stirnu buks, Saulkrasti, Saulkrastu novads
  • 20. aprīlis Suitu zemes Stirnu buks, Alsunga, Kuldīgas novads
  • 25. maijs Dubuļu Styrnu buks, Dubuļi, Rēzeknes novads
  • 6. jūlijs Vecpiebalgas Stirnu buks, Vēveri, Cēsu novads
  • 17. augusts Piejūras Stirnu buks, Piejūras brīvdabas muzejs, Ventspils
  • 14. septembris Sveikuļu meža Stirnu buks, Sveikuļi, Tukuma novads
  • 12. oktobris Smeceres sila Stirnu buks, Smeceres sils, Madona

Rakstu lasiet arī žurnāla Sporta Avīze marta numura! Žurnāla saturu gan drukātā, gan digitālā formātā iespējams abonēt mūsu jaunajā mājaslapā ŠEIT!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vēlme pēc piedzīvojuma

Kaut arī visi viņi pat nav bijuši Porto pilsētā, ducis Latvijas spēlētāju šosezon veidoja vēsturē pirmās Portugāles hokeja komandas Porto kodolu, sacenšoties Spānijas čempionātā. Šis piedzīvojums a...

Intervijas

Vairāk Intervijas


Portrets

Vairāk Portrets


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā