Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Ar ātrumu gēnos

Latvijas jaunajiem kartinga talantiem Tomasam un Alisei Štolcermaņiem ātrums ir gēnos - tūkstošgades sākumā tika uzskatīts, ka viņu tētis Mareks ir tuvu F-1, mamma Nellija savulaik kļuva par pasaules čempioni ūdensmotociklu sportā un pilotēja bobsleja kamanas, bet abu krusttēvam Haraldam Šlēgelmilham ir milzīga pieredze dažādās formulu klasēs. 14 gadu vecais Tomass šobrīd jau svin uzvaras Eiropas līmeņa kartinga sacensībās, savukārt 11 gadu vecā Alise uzņemta Starptautiskās Automobiļu federācijas (FIA) projektā Meitenes trasē (Girls On Track - 2021 Rising Stars).

"Trīs gadu vecumā pirmoreiz iekāpu kartingā. Man tas uzreiz iepatikās, un tagad braucu jau 11 gadu. Tāpat esmu aizvadījis vienas sacensības autošosejā ar BMW E90. Ar mašīnu braukt ir iespaidīgāk, bet šobrīd vēl man labāk sanāk ar kartingu," stāsta Tomass. "Sacensības ir katru nedēļas nogali un to nav iespējams apvienot ar klātienes mācībām, tāpēc no šī gada esmu pārgājis uz Rīgas Tālmācības vidusskolu. Brīvajā laikā spēlēju basketbolu, vasarā prieka pēc arī futbolu un iepriekš esmu nodarbojies ar florbolu."

"Autosportā pats labākais ir ātrums un bīstamās situācijas, kad tev ir jāielec kādam priekšā, bet nezini, vai tas izdosies. Arī meitenes var nodarboties ar autosportu. Iesaku!" piebilst Alise. "Tētis man piedāvāja braukt ar ūdensmočiem, bet pateicu nē. Redzēju, ka brālis brauc ar kartingiem, un arī man to sagribējās. Jau no piecu gadu vecuma es trenējos arī futbolā."

"Zinu, ka mana mamma ir pasaules čempione ūdensmočos, tētis brauca šosejā ar Ford un bija ātrs arī kartingā. Ļoti lepojos ar viņiem! Tāpat Haralds kādreiz cīnījās ar braucējiem, kuri tagad ir F1, savukārt es vēlos līdzināties ļoti, ļoti labam kartinga braucējam Pedro Hiltbrandam, kurš ir daudzkārtējs pasaules čempions un pelna par to, ka brauc. Ja būs iespējas, braukšu šosejā, formulā vai rallijkrosā. Šobrīd man ļoti patīk šoseja – tā ir līdzīga kartingam, tikai ar lietussargu virsū. Formulās ir iespējams startēt zemākajās klasēs, bet uzskatu, ka latvietim tikt F1 gan ir nereāli, jo tas izmaksātu ļoti dārgi," spriež jaunais kartinga braucējs. "Mani ļoti aizrauj ātrums un adrenalīns. Katrs, kurš pirmoreiz iekāps kartingā, sapratīs, cik tas ir forši. Ilgie gadi trasē devuši lielu pieredzi, tāpēc esmu ļoti labs gan slapjā, gan sausā trasē. Esmu piedalījies ļoti daudzās sacensībās ārpus Latvijas, biju trešais FIA Eiropas kartinga čempionāta posmā Francijā, divreiz esmu uzvarējis Centrāleiropas čempionāta kopvērtējumā, bet Latvijas čempiona titulus vairs nevaru saskaitīt. Ārvalstu sacensībās ir daudz vairāk dalībnieku nekā pie mums, visi ir spēcīgi, tāpēc, lai sasniegtu labu rezultātu, nepieciešams braukt bez kļūdām un ātri. Pārstāvu Itālijas komandu Energy Corse, katru nedēļu veicam testus, lai kļūtu arvien ātrāki."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ko ēst, lai neaizietu ar sirdi

"Lai ēdiens ir jūsu zāles, un jūsu zāles – jūsu ēdiens," esot teicis grieķu filosofs un medicīnas tēvs Hipokrāts. Vai to patiešām teica viņš, mēs nekad neuzzināsim, toties šajā vairāku...

Kaimiņu būšana

Eiropas un pasaules futbolā klubu sacensībās īpaši tiek izcelti tā saucamie derbiji jeb spēles, kurās satiekas principiāli un nesamierināmi konkurenti ar gadiem vai pat gadsimtiem ilgu vēsturi. T...

Intervijas

Vairāk Intervijas


Portrets

Vairāk Portrets


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā