Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. novembris
Liza, Līze, Elizabete, Betija

Rudais un sarkanā

Virtuve jau vispār tiek uz skatīta par vietu, kurā notiek visādi kulinārie brīnumi. Viens no brīnumiem, un pat ne kulinārs, ir tāds - telpā, kur gatavo ēdienu, gluži kā filosofijā, satiekas un sajaucas vispretišķīgākās, biežvien šķietami «nesavienojamas» lietas (produkti, gatavošanas manieres utt.) un iespējas.

Piemēram, kā izskaidrot to visiem pazīstamo un tomēr dīvaino sajūtu, ka viens un tas pats ēdiens, teiksim, dārzenis, var kardināli mainīt garšu, ja atšķiras tā pasniegšanas forma? Zīdpapīra plānumā sašķērētas visprastākās sarkanās bietes šķēlīte garšo pilnīgi savādāk nekā tās pašas bietes prasti sarīvēti «makaroni». Rūpīgos kubiņos vai salmiņos sarubināts burkāns atklāj pilnīgi citas garšas nekā tas pats rudais frukts, vienkārši izlaists caur rīvi. Protams, arī uz ēdienu darbojas visādi fizikas likumi, bet, kā teiktu smaidīgajā Odesā, ne jau nu līdz tādai pakāpei, lai pilnībā mainītu gremojamā smeķi! Un tomēr.

Par manu mulsuma pakāpi iesaku pārliecināties pašiem, sev un draugiem gatavojot pāris vasarīgu salātu, - paprovējiet rudo zelli burkānu nevis kā parasti rīvēt vai graizīt salmiņos, bet sašķēlēt ar asu siera nazi vai to rīku, kuru izmanto dārzeņu ādu tīrīšanai.

Pirmkārt, lai nav mūžīgi jāķēpājas ar visiem mājiniekiem apnikušajiem dežūrsalātiem no rīvēta burkāna un ķiplokiem, kas uzlaboti vēl ar treknu sieru vai majonēzi.

Otrkārt, arī no burkāna sanāk tikpat smukas plēvītes, kā gatavojot, par provi, vienu no gardēžu venēciešu iecienītākajām ēdmaņām - biešu karpačo (kur absolūti trauslas un caurspīdīgas biešu lapiņas kārto pamīšus ar kvalitatīvu, dārgu gadiem ilgi vītināto gaļu). Un, ticiet, šādas rudās «papīrlapiņas» smeķēs pilnīgi… ne pēc burkāna!

Talkā burvīgiem vasaras svaiguma salātiem no burkāna vēl būs jāņem greipfrūts un mazsālīts lasis, kā arī mandeļu pārslas (var nopirkt), laba olīveļļa, sauja bezkauliņu rozīņu, vēlams Kalifornijas sarkanās, nevis dikti saldās dzeltenās, viens citrons, cukurs, sāls un melnie pipari. Un magoņu sēklas!

Pats ķēpīgākais te būs tropu augļa apstrāde - jālikvidē itin visas rūgtās ādiņas, atstājot tikai greipfrūta mīksto, aromātisko gaļu. Un arī mērce prasīs piecas minūtes intensīvu citrona sulas, cukura, sāls, piparu un olīveļļas kulšanu - rezultātā mērce sanāks bieza kā tāds silts galerts.

Atliek vien burkāna lapiņas (puskilograms), laša gabaliņus (300 g) un greipfrūtu (2 gab.) akurāti sajaukt ar mērci un dāsni pārkaisīt ar magoņu sēklām un mandeļu pārslām.

Atšķirsies viss - dārzeņa tekstūra, kurā kopīgā dejā vienosies burkāna kraukšķīgums, laša maigums un greipfrūta ūdeņainums, ēdēju acis priecēs dižciltīgas krāsu nianses - greipfrūta rozā, burkāna oranžīgais un laša intensīvi sārtais, smalku, patīkami neuzbāzīgu, bet neierasti svaigu garšu sonāte un pat smarža - šādi sagatavotas burkāna plēvītes pēkšņi nez no kurienes «atsit» pat riekstu aromātu.

Otra salātu versija ir līdzīga, tikai burkāna vietā plānās lapās jāsašķēpelē svaiga biete, bet lasis jāaizstāj ar tunzivi. Var riskēt un paeksperimentēt, greipfrūta vietā izvēloties ābolus - drīz arī tie ienāksies Latvijas dārzos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?