Tāpēc mēs arī tagad, pēcjāņu nedēļā, piedāvājam ēdienus ar rabarberiem. Saldam našķim - rabarberu napoleonus. Taču pamēģiniet tos arī gaļas ēdienos, it īpaši grila marinādēs. Rabarberu skābums piešķir gaļai neparastu garšu. Trešajā receptē - piknika sacepumā - rabarberu gan nav, toties tas lieliski garšos vasaras dārza ballītēs.
Rabarberu sezona turpinās
Uzmanību!
Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.
Rabarberu napoleoni
4 personām vajadzēs: mīklai - 1/2 paciņas saldētas kārtainās
mīklas, 2 ēd. k. cukura; pildījumam - 500 g rabarberu, sagrieztu 1
cm garos gabaliņos, 200 g cukura, 1 ēd. k. cietes (kartupeļu vai
kukurūzas), 2 tējk. sarīvētas apelsīna miziņas, 1 ēd. k. sarkano
jāņogu želejas vai cita bieza sarkanā ievārījuma
1. Vispirms
pagatavo pildījumu. Katliņā sajauc rabarberus ar cukuru, sarīvēto
miziņu.
2. Atstāj 10 minūtes sasuloties, tad daļu sulas nolej,
pievieno cieti un vāra uz vidējas liesmas, līdz rabarberi mīksti.
Iecilā želeju vai ievārījumu.
3. Sakarsē krāsni uz 200
grādiem.
4. Cepamplātī ieklāj cepampapīru.
5. Ņem mīklas
plāksnes un pārkaisa ar divām ēdamkarotēm cukura. Izveltnē mīklu 28
cm taisnstūrī. Sagriež divos vienādos gabalos.
6. Liek abus
gabalus uz plāts ar cukuroto pusi uz augšu.
7. Cep 10-15
minūtes, līdz tie kļūst gaiši un sāk pūsties, bet vēl nav gatavi.
8. Tad izņem mīklas gabalus no cepeškrāns un uzmanīgi nedaudz
saplacina, vienam gabalam uzliek sagatavoto rabarberu pildījumu un
pārliek pāri otru gabalu. Nedaudz piespiež. Liek atpakaļ krāsnī un
cep vēl 10 minūtes, līdz tie gatavi.
9. Sagriež četrās daļās un
pasniedz ar saldējumu.
Sacepums ar sieru un cauraudzīti piknikam
Sastāvdaļas 6-8 porcijām: 400 g kārtainās mīklas (1 paciņa), 1
neliels sarkanais sīpols, sagriezts plānās ripiņās, 1 vidēji liels
tomāts, sagriezts gabaliņos, 1 ēd. k. olīveļļas, 180 g svaigā
siera, 150 g labi kūstoša siera, 150 gabaliņos sagriezta kūpināta
cauraudzīša, 20 g sakapātu diļļu, 2 olas, baziliks
dekorēšanai
1. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 grādiem.
2. Plātī
ieklāj 1/2 atlaidinātas mīklas un ar pirkstiem izlīdzina tā, lai
mīkla būtu aptuveni divu eiro monētas biezumā, rūpīgi piespiež
mīklu pie formas malām.
4. Uz mīklas uzliek cepampapīru un
pārber ar cepampupiņām (der gan speciālās, kas tieši šim nolūkam
nopērkamas virtuves piederumu veikalos, gan parastās pupiņas, kas
ir mājās. Pupiņas vajadzīgas, lai kārtainā mīkla cepot neceltos uz
augšu.
5. Liek cepeškrāsnī un cep aptuveni 15 minūtes, līdz
mīkla kļūst gaiši zeltaina, tomēr līdz galam vēl nav
izcepusies.
6. Pa to laiku sagatavo pildījumu. Pannā olīveļļā
viegli apcep sīpola ripiņas, līdz tās kļūst mīkstas un
caurspīdīgas, pievieno tomātu un nedaudz apcep.
7. Olas sakuļ,
svaigo sieru samaisa kopā ar sakultajām olām, pievieno mazos
gabaliņos sagrieztu cauraudzīti. Visu samaisa.
8. Izņem plāti no
cepeškrāsns, noņem cepampapīru ar pupiņām, ar dakšiņu vairākās
vietās viegli sadursta mīklu un liek virsū pildījumu. Pārkaisa ar
sarīvēto parasto sieru un sakapātajām dillēm, mazliet diļļu
atstājot dekorēšanai.
9. Atlikušo mīklu sagriež strēmelēs un
pārliek pildījumam. Visu liek atpakaļ cepeškrāsnī, cep, līdz
virsiņa kļuvusi zeltaini brūna.
10. Pasniedz uzreiz siltu vai
arī atdzesētu - auksts šis sacepums garšos tikpat labi, tāpēc to
droši var ņemt līdzi piknikā.
Rabarberos marinēta gaļa grilam
Sastāvdaļas 2 personām: 2-3 rabarberu kāti, 1 sarkanais sīpols,
2 šķēles cūkas kakla karbonādes, 50 ml melnā balzama, olīveļļa,
sāls, pipari pēc garšas
1. Rabarberus nomizo un sagriež mazos
kubiņos.
2. Nomizo un sasmalcina sīpolu, pievieno sagrieztajiem
rabarberiem.
3. Sīpoliem un rabarberiem pieber sāli un maltus
melnos piparus, pielej nedaudz olīveļļas un melno balzamu. Kārtīgi
izmaisa.
4. Cūkgaļas šķēles no abām pusēm apziež ar sagatavoto
maisījumu tā, ka gaļa aplīp ar sīpolu un rabarberu gabaliņiem. Gaļu
atstāj uz stundu, lai ievelkas. Pārpalikušo rabarberu un sīpolu
maisījumu izmanto kā salātus pie grilētās gaļas un ēd svaigā
veidā.
5. Liek gaļu uz grila restēm un cep uz grila. Ja vēlas,
īsi pirms ņemšanas nost no grila tai vēl var pārliet mazliet melnā
balzama.
Seko mums
Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!
Ziņas e-pastā
Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!