2014 Domaine de la Pepiere Muscadet Sevre et Maine, Francija
Biežāk šī vīnogu šķirne tiek saukta par Melon de Bourgogne, bet tieši Luāras ielejas sinonīms Muscadet ir pasaulē plašāk pazīstams. Ar šo nosaukumu Melon de Bourgogne ir iekarojusi pasauli, jo tur, Luārā, tā izpaužas vistipiskāk un viskvalitatīvāk. Muscadet ir dabīgi augsts skābuma līmenis, bet tas netraucē šķirnei ļoti labi koncentrēt aromātus, kas labākajos vīnos izpaužas ābolu, citrusaugļu un minerālos toņos.
Domaine de la Pepiere kultivē organisko vīndarīšanu, tādēļ vīnu garša ir tīra, reģionu atainojoša un minerāla. Pneimatiskās preses vīnogu spiešanā darbojas tikai pēc gravitācijas principa, lai nesavainotu ogas un ļautu iedarboties dabīgajiem raugiem, kas atrodas uz tām. Papildu raksturu, aromātus un garšas nianses šī reģiona vīniem piešķir vīna izturēšana uz nogulsnēm, ko uz etiķetes apzīmē ar terminu «Sur lie».
2008 Cupertinum Copertino DOC Rosso Riserva, Itālija
Apūlijā - Itālijas dienvidos - karstais klimats nosaka kultivējamās vīnogu šķirnes, no kurām mums pazīstamākā laikam ir Primitivo. Taču šis vīns gatavots no mums mazāk zināmas šķirnes Negroamaro ar nelielu Malvasia Nera un Montepulciano piedevu. Apūlijas vīni ir slaveni ar labu cenas un kvalitātes balansu. Un, protams, ar olīveļļu, jo puse no Itālijā gatavotās olīveļļas top tieši Apūlijā. Karstais klimats un bagātīgā augsne ļauj šajā reģionā audzēt gandrīz jebko. Šāds apraksts gan neko labu nesola vīnogulājiem, kam patīk ne pārāk karsts klimats un nabadzīgs augsnes sastāvs. Te atkal nāk palīgā ūdens, jo reģionu no trijām pusēm apskalo jūra.
Kopertīno ciematiņš atrodas pašā Apūlijas reģiona dienvidu pusē, tajā atļauts gatavot tikai sarkanos un rozā vīnus. Negroamaro (melnā rūgtā - no itāļu val.) ir galvenā vīnoga šajā DOC, un tai sastāvā ir jābūt vismaz 70 procentiem. Vīna stilam raksturīgi izteikti gatavu plūmju, aveņu ievārījuma, anīsa un kanēļa toņi. Tanīnains un augļains vienlaicīgi.
Cupertinum Copertino divus gadus ir pavadījis ozolkokā un pēc tam vēl nogatavināts pudelē. Tas ir pilnīgi gatavs dzeršanai, un glabāt to vairs nevajag, taču arī pēc trim līdz pieciem gadiem tam nebūs ne vainas. Svaigo augļu toņi ir pazuduši, un to vietā ir nākuši žāvētu melno ogu, lakricas un šokolādes toņi. Vīna aromāts ir komplekss un pat pēc glāzē pavadītas pusstundas vēl ir mainīgs un pilnīgs.
Vīna dūmakainie aromāti lieliski papildinās grilētos dārzeņus. Man vakariņās bija penne pasta ar dārzeņiem un tomātu mērci ar ķiploku piedevu. Ziniet, ideāli!