Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +3 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 19. novembris
Liza, Līze, Elizabete, Betija

Pērles piknikiem

Itālijas ziemeļaustrumos Alpu kalnu pakājē plešas viens no interesantākajiem baltvīnu apgabaliem Friuli-Venēcijas Džūlijas reģions jeb saīsināti Friuli. Vīnkopības aizsākumi reģionā datēti Senās Romas impērijas laikos.

Starptautisku atzinību vīnmīļu aprindās Friuli vīndari ieguva tikai pagājušā gadsimta 70. gados, kad, sekojot Toskānas kolēģu pēdās, ieguldīja līdzekļus tehnoloģiju attīstībā un sāka veidot izteiksmīgus un spēcīgus baltvīnus un sarkanvīnus - ārpus likumdošanas priekšrakstos noteiktajām normām. Nozīmīgākie reģiona vīnadārzi atrodas kalnainajos dienvidaustrumu apgabalos, kur ir lielisks klimats un augsnes sastāvs. Savukārt pēdējos gados liktais uzsvars uz gaišajām vīnogu šķirnēm pierādījis vīndaru prasmes un iespējas radīt autentiskus un augstas kvalitātes vīnus. Reģionā top arī izcili dzirkstošie vīni. Kopš 2009. gada ar DOC (denominazione di origine controllata) klasifikāciju atļauts veidot populāro Prosecco, par kura izcelsmes vietu vietējie vīndari uzskata tieši Friuli. Ne velti apgabala apdzīvoto vietu nosaukumos atrodams Proseko vārds.

Livon Fenis Ribolla Gialla, Friuli-Venezia Giulia, Itālija - dzirkstošais vīns.

Lai aizēnotu iepriekšminēto un nosmeltu krējumu no kopējā panākumu katla, ir radīts šīsdienas varonis - Fenis (zāles - latīņu val.), veidots no skanīgas šķirnes nosaukuma Ribolla Gialla. Vīnogas nobriedušas Livon uzņēmuma vīnadārzos apgabala dienvidaustrumos. 30 dienas vīna materiāls tiek pakļauts rūgšanai un pēc tam filtrācijai. Otrreizējai rūgšanai tiek izmantota Charmat metode. Vīns nobriest nerūsējošā tērauda tvertnēs, saglabājot svaigumu un augu valsts aromātus. Vīna raksturs, elegantā un pārliecinošā garša ar aromātisko un viegli jūtamo saldumu nobeigumā rada apburošu un rafinētu iespaidu. Ne velti pudeles etiķetes rotā sengrieķu mitoloģijā - Homēra Odisejā - pieminētā sirēna, kura ar saldām mīlas dziesmām vilināja jūras ceļotājus uz savu salu.

2011 Laurent Miquel Pᅢᄄre et Fils Cinsault Syrah, Languedoc-Roussillon, Francija - sarkanais vīns.

Francijas dienvidu vīnus jau daudzus gadu desmitus aizēno slaveno kaimiņu reģionu vīndaru šedevri. Tomēr pēdējos gados lietpratēji arvien vairāk atklāj un novērtē Vidusjūras piekrastē radītos vīnus. Pateicīgais klimats, augsnes devīgums un jaunās paaudzes vīndaru centīgums veicinājis vīna industrijas atdzimšanu. Nesen pašam nācās pārliecināties, cik vērienīgi attīstās nozare gan nelielās ģimenes vīna darītavās, kas uzticīgi izceļas ar kvalitāti, gan lielās ražotnēs, kas, izmantojot unikālas vīnkopības metodes, apvienojot modernākās tehnoloģijas, rada atšķirīgus, interesantus vīnus.

Laurent Miquel sārtajam vīnam piemīt unikāls tēls. Intensīvo un spraigo vīna aromātu papildina bagātīga saldu augļu piedeva, taču garšas nianses atvēsina pārmērīgo smaržu ofensīvu. Tā ir vidēji sausa un liega, ar saistošu augļu greznību un nelielu pikantumu ilgstošajā pēcgaršā.

Ideāls kā aperitīvs, baudāms ar dārzeņu salātiem un mīkstajiem sieriem, kuskusu apvienojumā ar jūras veltēm vai putnu gaļu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Fenis Ribolla Gialla Pᅢᄄre et Fils Cinsault Syrah




Kāpēc iesaka? Pilnības iemiesojums no Itālijas ziemeļaustrumiem, veidots no mazpazīstamas vīnogu šķirnes. Pēdējās paaudzes sārtvīns no Francijas dienvidiem. Lieliska piedeva vasaras piknikiem.

Cena Ls 8,29 Ls 5,59

Ražotājvalsts Itālija Francija

Vīnkopības apgabals Friuli-Venezia Giulia, Collio Languedoc-Roussillon

Vīna darītava Livon Laurent Miquel

Vīnogu šķirnes Ribolla Gialla Cinsault, Syrah

Raksturīgās pazīmes Salmu dzeltena krāsa ar dzidru zaļganu atspulgu. Vīna aromāts atgādina akāciju ziedu un eksotisku augļu kopsalikumu ar vieglu grauzdētu lazdu riekstu pieskaņu. Garša ir eleganta un pārliecinoša. Daiļš, viegli sārts ietērps. Svaigu zemeņu un melleņu aromātu salikumu papildina augļiem bagāta, lieliski sabalansēta garša. Avangardisks vīna stils ar neparastu individualitāti un raksturu.

Saderība ar ēdienu Atsvaidzinošs aperitīvs. Harmonisks vīns, radīts nesteidzīgai baudīšanai, izteikti draudzīgs un demokrātisks ar dažādiem ēdieniem, īpaši ar jūras veltēm un svaigiem sieriem. Lielisks aperitīvs. Veiksmīgs pavadonis dārzeņu salātiem un mīkstajiem sieriem, kuskusam apvienojumā ar jūras veltēm vai putnu gaļu.

Alkohola īpatsvars 12,0 tilp.% 12,5 tilp.%

Pasniegšanas t˚ 7-9˚C 9-11˚C

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūžībā devies Andorijs Dārziņš

Andorijs Dārziņš 16.01.1953. – 17.11.2024. Atvadīšanās piektdien, 22. novembrī, plkst. 14.00 Rīgas Kremācijas centra mazajā zālē. Tuvinieki








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?