Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Sestdiena, 16. novembris
Glorija, Banga

Pašgatavots upeņu liķieris

Tā kā manai mammai mīļākais vasaras kokteilis ir franču Kir (oriģinālā 9 daļas sausa Burgundijas baltvīna un 1 daļa Creme de Cassis de Dijon - Dižonas apkaimē tapuša upeņu liķiera), tad mūsu mājās vienmēr ir upeņu liķiera krājumi.

Agrāk šo liķieri parasti vedām no ceļojumiem pa Franciju, taču pēdējos gados, kopš veidoju žurnālu Dienas Ēdieni un saņēmu mūsu autora Jāņa Kaira paštaisītā upeņu liķiera recepti, vasarās to gatavoju pati.

Pagājušajā rudenī kādā mājas ballītē pat rīkojām upeņu liķieru aklo degustāciju. Piedalījās gan Francijas lielveikalos, gan lauku tirdziņos no mājražotājiem pirktie, taču neviens nespēja izkonkurēt lielisko Jāņa Kaira recepti. Tāpēc šovasar to piedāvāju arī Dienas lasītājiem.

Starp citu, Dižonas mēra Fēliksa Kira vārdā nosaukto kokteili var izsmalcināt arī līdz Kir Royal versijai - tad baltvīna vietā kokteilim pievieno sausu dzirkstošo vīnu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Upeņu liķieris

Sastāvdaļas: 1,5 kg upeņu, 1 l degvīna LB 69% Latvijas stiprais, 1 vaniļas pāksts, apmēram 40 g gabaliņos sagriezta ingvera, 500-750 g karameļu cukura (vēlams gabaliņos).
1. Vaniļas pāksti pārgriež gareniski uz pusēm un ar nazi vai karotīti izkasa tumšo sēkliņu masu. Noliek malā gan sēkliņas, gan pašu pāksti - arī tā būs vajadzīga.
2. Tikko nolasītas, svaigas, tīras upenes liek kārtām ar 500 g karameļu cukura tīrā burkā. Kad uzliek pirmo kārtu upeņu, pievieno arī pusi ingvera gabaliņu, vienu daļu vaniļas pāksts un pusi tumšās sēklu masas. Tad ber pāri cukura gabaliņus. Vēlreiz visu atkārto tādā pašā secībā.
3. Kad ogas un cukurs burkā sabērts, visu pārlej ar degvīnu LB 69% Latvijas stiprais. Burku cieši noslēdz, lai alkohols neiztvaiko, un liek tumšā vietā vismaz uz divām nedēļām, bet ideāli uz diviem mēnešiem.
4. Pa šo laiku alkohols no ogām būs izvilcis visu labumu - atver burku un pagaršo, vai salduma pietiek. Ja šķiet, ka par maz, tad pieliek vēl cukuru un atstāj uz pāris nedēļām, lai cukurs izkūst. Vai arī pielej cukura sīrupu tik daudz, cik saldu vēlas liķieri.
5. Liķieri izfiltrē - filtrēšanai ērti var izmantot kafijas automātam domātos filtrus, pilda pudelēs un glabā vēsā, tumšā vietā.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?