Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 11. maijs
Milda, Karmena, Manfreds

Gāzētie dzērieni un virtuļi skolā? Nekādu problēmu!

Pie pārsteidzoša secinājuma nonākusi izdevumā Sociology of Education publicētā pētījuma autore Dženifera Hūka (Jennifer Hook).

Izrādās, ka tas, vai konkrētā skolā var iegādāties saldinātus gāzētos dzērienus un tādas uzkodas kā burgeri vai virtuļi vai arī skolēniem tiek piedāvātas pilnvērtīgas maltītes, neatstāj faktiski nekādu iespaidu uz to skolēnu skaitu, kuriem ir pārāk liels liekais svars. Līdz ar to, daudzos štatos izvērstās kampaņas par veselīgas pārtikas pārdošanu skolās var nebūt efektīvas.

Pensilvānijas štata universitātes profesore Dž. Hūka apsekojusi vairāk nekā 20 000 vidusskolēnus gan no skolām, kurās ir tikai ēdnīcas ar standarta brokastu un pusdienu piedāvājumu, gan mācību iestādēm, kuru vestibilos uzstādīti automāti ar pārtiku, ko mēdz dēvēt par neveselīgu un nepilnvērtīgu (junk food). "Es patiešām biju pārsteigta par šiem rezultātiem," saka Dž. Hūka uzsverot, ka pretēji gaidītajam viņai nav izdevies atrast nekādu korelāciju, kas liecinātu, ka skolēniem, kuru skolās uzstādīti šādi automāti, patiešām biežāk ir liekais svars.

Profesore mēģinājusi izskaidrot šī pētījuma rezultātus un secinājusi, ka skolēniem nemaz nav tik daudz brīvā laika, lai mācību iestādēs bieži nodotos ēšanai. Viņu ēšanas paradumi - veselīgi vai neveselīgi - veidojas mājās vai, piemēram, sabiedrībā, kurā viņi pavada lielāko daļu sava laika. "Šai videi ir ļoti liela ietekme, skolā piedāvātā pārtika vairs neatstāj lielu iespaidu uz bērna svaru," uzskata Dž. Hūka. Viņa piebildusi, ka ēšanas paradumi veidojas jau agrā bērnībā, bērns, kurš, piemēram, pirmsskolas vecumā iemācījies pārtikt no hamburgeriem vai hotdogiem ar kokakolu, šo ēdienkarti nemainīs pat tad, ja nokļūs skolā ar pilnvērtīgu pusdienu piedāvājumu.

Jāpiebilst, ka vienu stereotipu Dž. Hūkai sava pētījuma laikā gan izdevies apstiprināt - proti, jo vairāk bērnu no nabadzīgām ģimenēm mācās skolā, jo lielāka iespēja, ka tajā tiks tirgota tieši tā pārtika, kuru uzskata par neveselīgu. Sociology of Education gan norāda, ka atsevišķa pētījuma vērts būtu tas, cik veselīgas ir pašu skolu piedāvātās brokastis un pusdienas - amerikāņu mediji ne reizi vien rakstījuši, ka to piedāvājums maz atšķiras no kritizēto ātro uzkodu restorānu piedāvājumiem - tajā dominē cepti kartupeļi ar kečupu, kā arī tie paši gāzētie dzērieni.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Jaunumi

Vairāk Jaunumi