Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Augstskolas ražo, bet vienalga par maz

Augstskolas iespēju robežās sagatavo informācijas un komunikācijas tehnoloģiju speciālistus, taču labu kadru trūkums saistāms ar pašu jauniešu nemotivētību un milzīgo tirgus pieprasījumu. Šādu skaidrojumu tam, kāpēc Latvijā trūkst informācijas tehnoloģiju (IT) speciālistu, minēja vairāku IT uzņēmumu pārstāvji.

Pēdējos gados Latvijas Universitātes (LU) Datorikas fakultāte ik gadu izsniedz 220-280 diplomu dažādos studiju līmeņos. Savukārt Rīgas Tehniskajā universitātē no visiem studentiem pašreiz aptuveni katrs septītais studē informācijas un komunikācijas tehnoloģijas. Programmētājus augstskolas saražo pietiekamā daudzumā, bet problēma slēpjas faktā, ka visiem vajag labus programmētājus, uzskata sociālo komunikāciju portāla Draugiem.lv runasvīrs Jānis Palkavnieks.

Arī iMedia komercdirektors Artūrs Bernovskis IT speciālistu trūkumu saista ar pārāk lielo tirgus pieprasījumu, jo teju visi uzņēmumi šobrīd pāriet uz interneta vai tehnoloģiju sfēru. «Kādreiz bija IT uzņēmumi, kas apkalpoja uzņēmumus, un tiem varbūt vajadzēja maksimāli mājaslapu, tagad katram uzņēmumam ir kaut kāda sava iekšējā sistēma, kas ir jāuztur,» pauž A. Bernovskis. Cilvēkiem ir iespējas braukt strādāt uz ārzemēm, ko daudzi arī izmanto, jo tur, tieši tāpat kā Latvijā, pieprasījums pēc labiem IT speciālistiem kļūst arvien lielāks, viņš norāda.

Savukārt LU Datorikas fakultātes dekāns profesors Juris Borzovs speciālistu trūkumu saista ar demogrāfisko situāciju. «Speciālistu trūkst, jo studējošo skaits ir samazinājies. Nozarei šobrīd būtu nepieciešams divreiz vairāk speciālistu, nekā to ir. Viens no galvenajiem motivējošajiem aspektiem, izvēloties studiju virzienu, ir iespējas atrast darbu pēc studiju beigšanas - šajā nozarē darbs ir. Nozarei ir nepieciešami jauni speciālisti,» uzskata J. Borzovs.

Rīgas Tehniskās universitātes mācību prorektors profesors Uldis Sukovskis saka - motivēt jauniešus izvēlēties studijas IT jomā var, skaidrojot nākotnes perspektīvas. «Pirmkārt, IT ir viena no vislabāk atalgotajām jomām. Pieprasījums pēc šiem speciālistiem ir pieaugošs ne tikai Latvijā, bet arī pasaulē. Otrkārt, jāmotivē skolā apgūt eksaktās zinātnes,» norāda U. Sukovskis. iMedia komercdirektors A. Bernovskis problēmas risinājumu saredz IT sfēras apgūšanā jau no pirmajām klasītēm, jo tehnoloģijas nepārtraukti attīstās un šādas zināšanas ir nepieciešamas teju visās darba jomās.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Jaunumi

Vairāk Jaunumi